Ευτυχώς που υπάρχει και η Δι@ύγεια και μαθαίνουμε και τα νέα από τα ενδότερα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών – όσα βεβαίως αφήνουν να δημοσιευθούν οι Ηρακλείς του Στέμματος…

Διαβάζω σε ένα πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΕΡΤ της 10ης Μαΐου 2019 που δημοσιεύεται στην Δι@ύγεια: «Το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την ενημέρωση – εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου και τη συζήτηση που έγινε, αποφασίζει ομόφωνα και εξουσιοδοτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να υποβάλλει αίτημα, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, μεγάλης αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού έτους 2019».

Δυστυχώς, η «ανοιχτωσιά» των διοικούντων την ΕΡΤ δεν είναι και τόσο μεγάλη για να γνωρίζουμε και το ακριβές περιεχόμενο της ενημέρωσης- εισήγησης του διευθύνοντος συμβούλου καθηγητού Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσου. Αλλά, για να λέμε την αλήθεια η εν λευκώ εξουσιοδότηση για την διεκδίκηση της …μεγάλης αναπροσαρμογής δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο (αναδιαρθρώσεις κατηγοριών πρωταθλημάτων) και κυρίως με τα αιτήματα ΠΑΕ που ξεπερνούν κάθε φαντασία και ξαναστέλνουν δίχως αιδώ το λογαριασμό στα σπίτια των φορολογουμένων.

Οι φήμες, δίχως άλλο, στα sites οργιάζουν για τα λεφτά που απαιτεί η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την ΕΡΤ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο «Δικέφαλος» του Βορρά πιέζει το Μαξίμου, για τριετές συμβόλαιο με την ΕΡΤ με συνολικά έσοδα πάνω από 25 εκατ. ευρώ(!).
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

• Το Φεβρουάριο του 2018 τερματίστηκε πρόωρα από τη Nova η Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων έπειτα από την άρνηση της Super League να αποδεχθεί μια πρόταση αναπροσαρμογής του τιμήματος που ζήτησε η συνδρομητική πλατφόρμα, καθώς το ελληνικό ποδόσφαιρο, με ευθύνη των διοικούντων του, υποβαθμιζόταν συνεχώς ως τηλεοπτικό προϊόν.

• Η Nova, προχώρησε σε συμφωνία με τις 9 από τις 16 ομάδες, εξασφαλίζοντας για λογαριασμό της συμβόλαια με τις πλέον δημοφιλείς ομάδες. Οι 7 ομάδες που δεν είχαν εξασφαλίσει τηλεοπτική στέγη απειλούσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα και έτσι η κυβέρνηση προσέφερε διετές συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων με ετήσιο αντάλλαγμα 17 εκ ευρώ όταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, ο μόνος ιδιωτικός τηλεοπτικός που είχε ενδιαφερθεί πρόσφερε στις 7 ΠΑΕ το ποσό των περίπου 12 εκ ευρώ. Μαζί με το κόστος παραγωγών, την χορηγία της ΕΡΤ προς την Super league και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την δεύτερη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα 51,715 εκ ευρώ για την διετία 2018-20.

• Απόδειξη του πόσο ζημιογόνα είναι η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να σπαταλήσει τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου σε διευκολύνσεις προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι το πενιχρό διαφημιστικό έσοδο που κατάφερε να συγκεντρώσει από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις για την σεζόν 2018-19 που έληξε στις 5 Μαΐου. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Media Services, που μετρά τη διαφημιστική δαπάνη για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα καθαρά έσοδα της ΕΡΤ για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Super League την σεζόν 2018-19 μόλις και ξεπέρασαν το 1 εκ. ευρώ. Δηλαδή η ΕΡΤ δαπάνησε σχεδόν 20 εκατ. ευρώ για δικαιώματα και παραγωγές και κατάφερε να εισπράξει μόλις 1 εκατ. ευρώ.

• Όμως οι παρεμβάσεις και οι συναλλαγές δεν σταματούν εδώ. Καθώς ολοκληρώθηκε η ποδοσφαιρική σεζόν και λήγουν οι συμβάσεις κάποιων από τις 9 ομάδες που είχαν συμβόλαιο με τη Nova, η κυβέρνηση φέρεται πρόθυμη να καλύψει παράλογες απαιτήσεις που προβάλλονται ειδικά από τον ΠΑΟΚ.

• Την ίδια στιγμή με απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ την Παρασκευή 10/5, ο διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει εν λευκώ να διαχειριστεί την υπόθεση διεκδίκησης … μεγαλύτερης αναπροσαρμογής του Προϋπολογισμού της. Το …προεκλογικό επίδομα των ΠΑΕ προ των πυλών. Όλη αυτή η μεθόδευση προκαλεί σειρά ερωτημάτων δεδομένου ότι η κρατική τηλεόραση χρηματοδοτείται μέσω τους τέλους που καταβάλλουν όλοι οι πολίτες και ως εκ τούτου απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις.

• Παράλληλα, με την τροπολογία της Κυβέρνησης που ψηφίστηκε τη Δευτέρα 13/5 από την Ολομέλεια της Βουλής απέκτησε νομική υπόσταση η απόφαση της Ε.Π.Ο. για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου και με την θεσπίζεται κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των πρωταθλημάτων «Super League 2- Football League». Η διάταξη αυτή θεωρείται πως θα προκαλέσει και νέες αντιδράσεις μεταξύ των ομάδων καθώς στο συγκεκριμένο πεδίο, θα αποφασίζει η κυβέρνηση για το μέλλον τους, επί των τηλεοπτικών θεμάτων. Σε όλη την Ευρώπη είναι οι συνεταιρισμοί που αποφασίζουν για αυτά τα θέματα. Πως θα απαγορεύσει σε μια ομάδα να συνεργαστεί αν το επιθυμεί με την Cosmote, τη Nova ή την ΕΡΤ επειδή θα πάρει περισσότερα χρήματα;

• Όλη αυτή η κρατική παρέμβαση δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση και στη τηλεοπτική αγορά καθώς καμία ιδιωτική επιχείρηση που λειτουργεί με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κρατικό ταμείο που χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα μπορεί να μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια με αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια. Ο ανταγωνισμός νοθεύεται και το απείρως μεγαλύτερο κρατικό ταμείο νικάει σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε μια εποχή που στην αγορά media και τηλεπικοινωνιών «τρέχουν» εξελίξεις…