Με τις πρόσφατες επιλογές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας – μετά και τις σοβαρότατες καταγγελίες της σύσσωμης της αντιπολίτευσης- μου ήρθε στη μνήμη ένα κάπως παλαιότερο άρθρο στο techcrunch.com (ένα από τα αναγνωρισμένα ευαγγέλια του κόσμου της τεχνολογίας). Το άρθρο – δημοσιευμένο το 2015- είχε τον εντυπωσιακό τίτλο: “From The Israeli Army Unit 8200 To Silicon Valley”  ή σε απλά ελληνικά, «Από τη Μονάδα 8200 του ισραηλινού στρατού στη Silicon Valley».  Το συγκεκριμένο άρθρο αποκάλυπτε το πώς μια μονάδα του ισραηλινού στρατού λειτουργεί – ειδικά για προηγμένης τεχνολογίας υπηρεσίες στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου- ως μια κλασσικού τύπου startup. Μάλιστα, ο Idan Tendler  ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Fortscale, μιας εταιρίας παροχής λύσεων ασφαλείας με μεγάλη ανάλυση δεδομένων για τις εταιρείες Fortune 1000 ήταν πριν από την  ίδρυση της Fortscale, ήταν επικεφαλής της μονάδας  8200.  

Από το άρθρο και όλα όσα αναφέρονται σε αυτό συγκράτησα τα εξής: α) Την εξήγηση (απλή και κατανοητή) για το πώς το Ισραήλ, μια μικρή χώρα με περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους, παράγει δίχως τελειωμό tech startups και λαμβάνει περισσότερα κεφάλαια (αναλογικά πάντα) από venture capital  από οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο; Επιπλέον, το γιατί μια χώρα με περιορισμένους  φυσικούς πόρους έχει περισσότερες εταιρείες εισηγμένες στο NASDAQ από ότι διαθέτουν η Ευρώπη, η  Ιαπωνία, η  Κορέα, η Ινδία και η Κίνα…

Η εξήγηση: Σε ένα μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τον ρόλο του στρατού στη κοινωνία αλλά και με τον τρόπο που ο στρατός Για να αξιοποιεί το ταλέντο και τις ιδέες των νέων ανθρώπων. Κατ΄ ουσία για τους περισσότερους επιτυχημένους επιχειρηματίες το ταξίδι τους στο όνειρο ξεκίνησε μέσα στις μονάδες τεχνολογίας του στρατού. Μάλιστα, μια από αυτές έχει καταστεί η απόλυτη θερμοκοιτίδα. Το όνομα της : Μονάδα IDF 8200.

Το 8200 είναι μια ειδική μονάδα, και με πολλούς τρόπους, τρέχει σαν ένα high-tech startup.  Αρχίζει με τo ψάξιμο για την ανεύρεση του καλύτερου ταλέντου. Οι ανιχνευτές του IDF χτενίζουν τα γυμνάσια και λύκεια για να εντοπίσουν υποψήφιους υψηλής διανοητικής ικανότητας σε νεαρή ηλικία. Στοχεύουν τους σπουδαστές με ανώτερες αναλυτικές ικανότητες, οι οποίοι μπορούν να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και να εργάζονται καλά σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Μόνο οι καλύτεροι και πιο ευφυείς παίρνουν το δρόμο της ένταξης  σε αυτήν την ελίτ της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Εμείς, 8200 δεν έχουμε. Αν και θα μπορούσαμε με το ύψος των δαπανών για την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουμε όχι μόνο μια μονάδα 8200 αλλά … Το γιατί δεν έχουμε υπάρχει εξήγηση. Απλή εξήγηση. Γιατί εν έτει 2017 συνεχίζουμε σε πείσμα των καιρών να επιδιώκουμε  αντισταθμιστικά οφέλη μαζί με τις αγορές μας, έχουμε μεσάζοντες στο αλισβερίσι για τα όπλα, γιατί …πολλά γιατί