Στο νέο κύμα της επιχειρηματικότητας που εστιάζει τις προσπάθειες της στην καινοτομία και την εξωστρέφεια το κίνητρο «παίζει» καταλυτικό ρόλο. Αλλά, ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του κινήτρου;  

Η απάντηση είναι η εξής: Το πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό κίνητρο στις μέρες είναι εκείνο που εμπεριέχει στα «σπλάχνα» του μια δέσμη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά πολύ ανώτερων σε αξία από μια σκέτη, ξερή χρηματοδότηση.

Καλή και η χρηματοδότηση – τουλάχιστον σε ένα πιο ώριμο στάδιο- αλλά η συμβουλή ενός εξειδικευμένου στελέχους της αγοράς για τον επαναπροσανατολισμό σε κρίσιμη στιγμή κόπωσης της αρχικής προσπάθειας για την κατεύθυνση της επιχειρηματικής δράσης, το «άνοιγμα» μιας «πόρτας» από την ατζέντα των επαφών, η ενίσχυση της δικτύωσης κ.α

Για παράδειγμα, το  Γαλλικό-Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας Mazinnov  που υποστηρίζεται με θέρμη από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα στη νικήτρια εταιρεία  ( από τον χώρο των νεοφυών εταιρειών  που βρίσκονται σε λειτουργία όχι περισσότερο από 5 χρόνια) στο 1ο διαγωνισμό  “Καινοτομία στην Παραγωγή και την Εκμετάλλευση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών” – που οργανώνει ο κόμβος καινοτομίας  Aroma Hub-  θα προσφέρει υποστήριξη για την ένταξη σε προγράμματα με ανάλογη θεματική στη Γαλλία. Επίσης αναλαμβάνει τα έξοδα μετάβασης (αεροπορικά εισιτήρια) και τη στέγαση του εκπροσώπου της εταιρείας  εάν  επιλεγεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επιπλέον, αναλαμβάνει  να προσκαλέσει startups σε μεγάλες εκδηλώσεις στο Παρίσι.

Με άλλα λόγια, ένα άνοιγμα, μια νέα δυνατότητα για την επέκταση στο πραγματικό κόσμο της διεθνούς αγοράς μέσα από στοχευμένα προγράμματα συμβουλευτικής και υποστήριξης.

Την ίδια στιγμή, το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες (άτομα ή ομάδες οι οποίοι δεν έχουν ως τώρα συστήσει επιχείρηση)  περιλαμβάνει:

•    Παροχή επιστημονικής καθοδήγησης και εργαστηριακών αναλύσεων από το AROMA HUB
•    Παροχή υπηρεσιών μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (όροι ίδρυσης spin-offs, συμβάσεις συνεργασίας ερευνητικών ομάδων και επιχειρήσεων, κρίσιμα θέματα κ.λπ.)
•    Φιλοξενία στην θερμοκοιτίδα του Orange Grove Patras (από το Μάιο)
•    Μία άδεια χρήσης ειδικού λογισμικού (6 μήνες) από την εταιρεία InSyBio (Intelligent Systems Biology), μια από τις πιο επιτυχημένες σε διεθνές επίπεδο startup.
•     Μία άδεια (για 12 μήνες) χρήσης της διεθνούς εμβέλειας πλατφόρμας αναζήτησης επενδυτών της εταιρείας In4Capital.

Με λίγα λόγια, πραγματικά κίνητρα για τους διαγωνιζόμενους σε ένα πολύ εξειδικευμένο θεματικό διαγωνισμό καινοτομίας σε άμεση σχέση και σύνδεση με τα διεθνή πρότυπα και τον κόσμο της αγοράς.