Οι πολλαπλές ανοικτές «πληγές» μας – οι «πληγές» μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο- είναι γνωστές. Μια από τις «θεραπείες» τους είναι οι επενδύσεις και οι επενδύσεις μακράς πνοής στο πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας τους νέους καινοτόμους επιστήμονες και επιχειρηματίες που έχουν μέχρι τώρα δείξει το τι μπορούν να καταφέρουν αν υποστηριχθούν σε μια παραγωγική και όχι χρηματιστηριακή βάση.

Τούτο το post έχει δύο αφορμές. Η μία ήταν μια εκτίμηση της Eurobank για το τι στοίχισε στη χώρα μας – μόνο σε οικονομικό επίπεδο- η μεγάλη «έξοδος» και η απώλεια διανοητικού κεφαλαίου. Μια εκτίμηση που εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Σταύρος Ιωάννου. Ο τελευταίος μιλώντας σε μια εκδήλωση του προγράμματος egg είχε την ευκαιρία να επισημάνει τα εξής: «Η χώρα μας έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια από την μεγαλύτερη ίσως διαρροή ταλαντούχων επιστημόνων στην ιστορία της. Νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, με σπουδές, ικανότητες, συσσωρευμένη γνώση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το brain waste την περίοδο της κρίσης και τροφοδότησαν το μεγαλύτερο κύμα brain drain στην ιστορία της χώρας. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 νέοι μετανάστευσαν σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού μεταξύ 2008-2016 προκαλώντας μια τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία που εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 15 δις. ευρώ σε οικονομικούς όρους».

Η δεύτερη αφορμή ήταν μια συνέντευξη τύπου της ιδρυτικής ομάδας ενός νέου fund, του Metavallon (ένα από τα funds της οικογένειας του Equifund) που ήδη ξεκινά την πορεία του με 32 εκατομμύρια ευρώ. Η Αλεξάνδρα Χολή, η Μυρτώ Παπαθάνου, ο Γιώργος Καραντώνης και ο Γιώργος Μούσμουλας σηκώνουν μανίκια για να βρούν εκείνες τις επιχειρηματικές ιδέες- ομάδες- projects που να κάνουν την τεχνολογική διαφορά και να μπορούν να απευθυνθούν σε μαζικές αγορές σε διεθνές επίπεδο. Ορισμένους από τους τομείς που καλοβλέπουν με ενδιαφέρον υπάρχουν ως νησίδες «πολύτιμων λίθων» σε ελληνικά δημόσια ερευνητικά κέντρα αλλά και εργαστήρια πανεπιστημίων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη ή τα Ιωάννινα. Ειδικά για τους τομείς της ιατρικής τεχνολογίας , της ενέργειας και της τεχνολογίας που την συνοδεύει ιδιαίτερα στις πράσινες, καθαρές εκφάνσεις της κλπ τα ελληνικά δημόσια ερευνητικά κέντρα φιλοξενούν μια περιζήτητη τεχνογνωσία αλλά και δυναμικό με ταλέντο, φαντασία και προοπτική.

Με άλλα λόγια, το φευγιό των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό μπορεί να αναστραφεί μόνο με πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα – χάρις και στα κοινοτικά χρήματα και την κοινοτική επίβλεψη – στις επενδύσεις μακράς πνοής με συνέπεια και συνέχεια. Το πολιτικό προσωπικό μπορεί να ακολουθήσει…