Εν αναμονή της έλευσης του Μόσκοβου τα σχέδια των κυβερνητικών για τα σύνθετα, κοινοπρακτικά επενδυτικά και επιχειρηματικά σχήματα που θα συγκροτηθούν για να προωθήσουν τις διακρατικές οικονομικές σχέσεις πάνε και έρχονται και η νεοελληνική φαντασία οργιάζει… Το τι θα γίνει τελικά απομένει να εκτιμηθεί στις λεπτομέρειες του μετά από χρόνια – εκ του αποτελέσματος και μόνο!!

Μέχρι τότε ας αρκεσθούν κυβερνητικοί παράγοντες, διπλωματικοί σύμβουλοι, ακαδημαϊκοί, υποψήφιοι διαμεσολαβητές και δημοσιογράφοι στα …δεδομένα για μια ακόμη άσκηση εγκράτειας και ψύχραιμης διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας – στην αγορά, στην απασχόληση, σε κάθε βήμα της καθημερινής κοινωνικής ζωής εκατομμυρίων συμπολιτών μας.
Και τα δεδομένα αυτής ακριβώς της στιγμής επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών που να καταλήγουν σε χειροπιαστά αποτελέσματα και να απευθύνονται στους φυσικούς συμμάχους αυτής της χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο. Η κορυφαία στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας εδώ 4 σχεδόν δεκαετίες που έδωσε ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτικές ( ασχέτως το πώς αξιοποιήθηκαν από το πολιτικό κόσμο όλη αυτή τη χρονική περίοδο).

Καλές και χρήσιμες είναι οι σχέσεις με άλλες μεγάλες δυνάμεις του νέου πολυκεντρικού κόσμου που προέκυψε από την παγκοσμιοποίηση όπως η Ρωσία και η Κίνα αλλά οι σχέσεις αυτές έχουν εξ αντικειμένου όρια τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να υπερβεί…
Μιλώντας με τραπεζικά στελέχη αλλά και μάνατζερ σε μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα άκουσα αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις όχι για τις σχέσεις με τους Ρώσους αλλά για τις σχέσεις μας με τους εταίρους ή αν προτιμάτε με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Μια από αυτές αφορούσε το ΤΑΙΠΕΔ ή όπως αυτό μετονομασθεί ή μετασχηματισθεί στη συνέχεια. Αντί λοιπόν της εμπλοκής των κυβερνητικών σε μια μακρόσυρτης και αμφιβόλου αποτελέσματος διαβούλευσης π.χ για ορισμένα απο τα λιμάνια της χώρας και το σιδηροδρομικό δίκτυο και τους διαχειριστές του στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας –που δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως μια αδιαφανής ιδιότυπη παραχώρηση σε ξένα κρατικά συμφέροντα με επιχειρηματική ηθική εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου- θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να συζητηθεί με τους …Θεσμούς η χρηματική διευκόλυνση της χώρας με προσωρινό ενέχυρο το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ . Προσωρινό ενέχυρο για μια προσωρινή ανάσα. Και όλα αυτά μέχρι να ωριμάσει και να εκφρασθεί η θέληση του Μαξίμου για μια συνολική συμφωνία με τους Θεσμούς στις αρχές του καλοκαιριού – μια συνολική συμφωνία που θα αντιστοιχεί στον έντιμο και προωθητικό για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της κοινωνίας και των πολιτών συμβιβασμό.

Σταράτες κουβέντες – τα λεφτά των Ρώσων ή των Κινέζων εάν και εφόσον δοθούν θα είναι πολύ πιο ακριβά από τα αντίστοιχα των εταίρων και κυρίως θα συνοδεύονται από εξαρτήσεις και δεσμά χειρότερα και από το πιο αυστηρό Μνημόνιο.