Δυστυχώς, σε αυτόν τον τόπο ξεχνάμε εύκολα και γρήγορα… Ποιος θυμάται, λοιπόν, τις κραυγές και τις απειλές των ηγετών του «αντι- μνημονιακού μετώπου» για Ειδικά Δικαστήρια και Φυλακές εναντίον των «Σαμαροβενιζέλων» που προωθούσαν το σχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ»;

Αλλά, το 2019 δεν είναι 2014 και η (ενιαία, μεγάλη) ΔΕΗ δεν μπορεί καν να κοιτάξει την επόμενη μέρα με τα αποτελέσματα χρήσης με τις δραματικές ζημίες που απειλούν ακόμη και την συνέχιση της λειτουργίας της.

Αν είχε προλάβει και εφαρμοστεί το σχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» στα ταμεία της εισηγμένης εταιρεία θα είχαν εισρεύσει 2 δις ευρώ περίπου συν όλα εκείνα τα συνοδευτικά της ανάπτυξης που φέρνει στην αγορά και την οικονομία μια τέτοιου μεγέθους επενδυτική και επιχειρηματική κίνηση. Με άλλα λόγια, και ρευστό στα ταμεία αλλά και μια άνεση χρόνου στην ίδια την ΔΕΗ να ετοιμάσει σωστά τα επόμενα βήματα της.

Αλλά, μετά ήρθαν οι …μέλισσες .Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ταχυδακτυλουργοί σωτήρες του ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας προέταξαν τα στήθη τους για να μην περάσουν οι «νεοφιλελεύθερες» επιλογές. Και τα κατάφεραν, τους κατατρόπωσαν τους «Σαμαροβενιζέλους» και ω του θαύματος οι δικές τους επιλογές έφεραν τις ζημίες του μισού δις ευρώ για το 2018.

Το 2014 οι ίδιοι που κραύγαζαν και απειλούσαν θεούς και δαίμονες, το 2019 σιωπούν… Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Ας δεχθούμε την αναγκαστική άσκηση στην αφωνία και την σιωπή αλλά καλόν είναι οδεύοντας προς εκλογές να φιλοτιμηθούν οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί (κομματικοί) παράγοντες να δώσουν εξηγήσεις για αυτό το κατάντημα… Δεν μπορεί κάποιοι (πολιτικοί και κομματικοί) φταίνε και κάποιοι (πολιτικοί και κομματικοί) πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο. Τόσο απλά, όσο δύσκολα πληρώνει τους φουσκωμένους ανά μήνα λογαριασμούς ο συνταξιούχος και μισθωτός των λίγων εκατοντάδων ευρώ.

Ας δούμε, όμως, και κάτι άλλο. Ας πάμε πίσω στο χρόνο. Κάπου εκεί στο 1999 και το 2000 και ας κοιτάξουμε τα αρχεία με τις αποτιμήσεις των μετοχών της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Ο τελευταίος τέθηκε σε ένα χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης, άλλαξε χέρια και σήμερα βρίσκεται να έχει κεφαλαιοποίηση 5.903.253.624 € την ίδια στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι μόλις 309.024.000 €.

Με άλλα λόγια, ο ιδιωτικός ΟΤΕ είναι κοντά στα 6 δις ευρώ και η δημόσια ΔΕΗ μόλις και μετά βίας πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.