Να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συναίνεση των κομμάτων προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία με τους δανειστές για την γραμμή προληπτικής στήριξης -που θα σημάνει και το τέλος της εποχής του Μνημονίου για τη χώρα – ή, αλλιώς, να βρεθούν 180 βουλευτές που θα δηλώσουν πως θα στηρίξουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, επιζητά πλέον η κυβέρνηση. Στο αποτέλεσμα αυτό οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και η καθυστέρηση στο πολύμηνο «παζάρι» εντός και εκτός Ελλάδος για την «νέα σχέση» της χώρας με τους δανειστές, στην «μετά Μνημόνιο» εποχή.
 
Το σκηνικό αυτό φαίνεται πως περιγράφουν και οι «χρησμοί» του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου, που ρωτήθηκε δις (εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη) για το αν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία πριν τις 31 Δεκεμβρίου που λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα,  και αυτός απάντησε σιβυλλικά ότι:
 
–           «θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες, γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
–          «ο λαός θα ενημερωθεί για τη νέα συμφωνία πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
Ο κ.Βενιζέλος δηλαδή, αν και εμφανίζεται σταθερά αισιόδοξος ότι η Τρόικα θα επιστρέψει σύντομα και ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, επιχειρεί (ευρισκόμενος προφανώς σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό) να αποσυνδέσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την γραμμή προληπτικής στήριξης  από την ημερομηνία-«κλειδί» της 31ης Δεκεμβρίου που λήγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα και να την συνδέσει με την διαδικασία εκλογής Προέδρου που τυπικά θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, μπορεί όμως θεωρητικά και λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
 
Διακύβευμα
 
Τι σημαίνει αυτό; Σε συζητήσεις τους, στελέχη του οικονομικού επιτελείου που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τα όσα προλέγει ο κύριος Βενιζέλος, σχολίαζαν ότι από αυτά προκύπτει:
 
1.        όπως επίμονα και μονότονα δηλώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εδώ και ένα μήνα, αυτό που προέχει είναι να κλείσει η αξιολόγηση της Τρόικα, που αποτελεί προϋπόθεση για κάθε άλλη περαιτέρω συζήτηση (για τη νέα μορφή επιτήρησης, την συνέχιση της στήριξης και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της χώρας).
 
2.       μετά την αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ποια μορφή στήριξης θα δεχθεί η χώρα μας για μετά την 31η Δεκεμβρίου.  Οι Ευρωπαίοι εταίροι μιλούν ανοιχτά για την προληπτική γραμμή στήριξης ECCL, που προβλέπει δεσμεύσεις για μέτρα και μεταρρυθμίσεις (χωρίς όμως τον έλεγχο από την Τρόικα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα) ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει και άλλες αντιπροτάσεις που θα εξεταστούν.
 
3.       η συμφωνία για τη «νέα σχέση» μπορεί να ολοκληρωθεί έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου αλλά μπορεί και μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη, λένε, και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μετά την 31η Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο αποκλείουν μετά βδελυγμίας τόσο στην κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι –και εσχάτως οι κύριοι Ρέγκλινγκ και Ντάιζελμπλουμ. Αντιθέτως, αν προκύψει «κενό» λίγων εβδομάδων ή μηνών μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου, η χώρα μας θα παραμείνει δι’ ολίγον …χωρίς Μνημόνιο και στήριξη από τους Ευρωπαίους. Αν και δεν χαρακτηρίζουν θετικό κάτι τέτοιο, θα συμβεί σε «νεκρό χρόνο» που η Ελλάδα δεν θα έχει βγει στις αγορές για να δανειστεί.
 
4.       ενώ θα ισχύει η δήλωση προθέσεων των εταίρων που είναι έτοιμοι να κλείσουν τη συμφωνία με τη χώρα μας για την προληπτική γραμμή στήριξης, ζητούν να υπάρξει ευρύτερη διακομματική συναίνεση για να μην τιναχθεί στον αέρα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και αλλαγής κυβέρνησης. Δεν αρκούνται δηλαδή στις 155 ψήφους που διαθέτει στη Βουλή, ενόψει μάλιστα της επικείμενης εκλογής Προέδρου όπου απαιτούνται 180 και πλέον βουλευτές.
 
5.       Έτσι η κυβέρνηση θα μπορεί:
α) να παρουσιάσει την λύση στην οποία καταλήγει (πχ προληπτική γραμμή στήριξης χωρίς νέο Μνημόνιο και νέα δάνεια που θα απαιτούσαν έγκριση από εθνικά κοινοβούλια, αλλά με χρήματα που έχουν ήδη διατεθεί στη χώρα μας όπως τα 11,5 δισ. που απομένουν στο ΤΧΣ)
β) να ζητήσει τη δημόσια δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξει τη συμφωνία με τους δανειστές ακόμη και αν μεσολαβήσουν εκλογές.
γ) να αναζητήσει την δημόσια έκφραση στήριξης περισσοτέρων κομμάτων και βουλευτών ενόψει της εκλογής Προέδρου, ώστε να φανεί αν συμπληρώνεται ο «μαγικός» αριθμός των 180 στη Βουλή.
 
Έτσι, αν και δεν το λένε καθαρά, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται με διακύβευμα την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές για την γραμμή προληπτικής στήριξης και την επομένη ημέρα της εξόδου από το Μνημόνιο, να εξωθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή και μεμονωμένους βουλευτές να δηλώσουν δημόσια αν θα χρησιμοποιήσουν την προεδρική εκλογή για να σταθούν εμπόδιο στην συμφωνία ή όχι.