Όπως επίσης ότι:

– ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η υποχρέωση ενημέρωσης των ηλεκτρονικών βιβλίων της Α.Α.Δ.Ε ξεκινάει σε … έναν μήνα, από την 1η Οκτωβρίου.

– ελάχιστοι ξέρουν τι είναι το “ΠΣΦΗΜ” της ΑΑΔΕ, όπου θα αποστέλλουν με “ΕΑΦΔΣΣ” και μέσω “ΠΑΗΨΣ” ή “ΥΠΑΗΕΣ” στοιχεία αποδείξεων λιανικής στο MyDATA ανά μήνα.

– ελάχιστοι έχουν διαβάσει τις σχετικές αποφάσεις (A. 1138 , 1035 /2020, 1024 και 1017/2020 ή και όσες άλλες θα βγουν τις επόμενες εβδομάδες) που λένε ότι –βάσει νόμων από το 2018- είναι υποχρεωτικό να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν όλοι όλα αυτά.

Περισσότερο “manual” για προγραμματιστές θυμίζουν πια οι αποφάσεις αυτές, παρά κατάλογο φορολογικών υποχρεώσεων που στην ουσία είναι. Αλλά και παράταση αν δώσει το υπουργείο Οικονομικών, πόσο σοφότεροι μπορούν να γίνουν όλοι όσοι πρέπει να ενημερωθούν για όλα αυτά;

Τι μπορεί να αλλάξει, για να μάθουν να ζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ένα κάρο αρκτικόλεξα από το 2021 και μετά; Ας μην περιμένει η Κυβέρνηση καμία «επιφοίτηση», αν ελπίζει ότι μέσα σε μόλις ένα-δυο μήνες, θα μάθουν όλοι όσοι πρέπει ό,τι πρέπει. Ή ότι θα επιλέξουν πρόγραμμα τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων ή έκδοσης τιμολογίων και θα εκπαιδευτούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, στην τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και στην online αποστολή τους, μέσω αδειοδοτημένου Παρόχου κλπ κλπ.

Ούτε τις τιμές που θα πληρώνουν για όλα αυτά δεν προλαβαίνουν να μάθουν, όχι να ενημερωθούν σωστά και να επιλέξουν τι θα κάνουν με βάση τις ανάγκες τους.

Ίσως λοιπόν να ήταν συμφέρον για όλους, αν έδινε πχ 1000 ευρώ το Κράτος από το ΕΣΠΑ σε όλους τους επιτηδευματίες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Για να τους πει «πάρτε τα και μάθετε, ψάξτε, αγοράστε, εκπαιδευτείτε στα ηλεκτρονικά τιμολόγια».

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια –και διεθνώς- δεν είναι τσάμπα. Αν καθυστερήσει όμως να προσαρμοστεί η αγορά, ίσως χαθεί και το 2021.

Αλλά με μια ύφεση κοντά πχ στο 10% εφέτος, τι ελπίδες για ανάκαμψη και ανάπτυξη να έχει για το 2021 ο Κρατικός Προϋπολογισμός, ώστε να διασωθεί χωρίς νέα μέτρα, αν όχι από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ηλεκτρικά βιβλία και την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Εφορία;

Αλλά και με κλειστές τόσες επιχειρήσεις λόγω Κορωνοϊού, πόσες θα έχουν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που χρειάζονται;

Φαύλος κύκλος… Κι ας μη γελιόμαστε: τέτοια θαύματα δεν γίνονται.

Αλλά η επιτυχία του νέου κρατικού προϋπολογισμού (χωρίς πρόσθετα μέτρα) θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και βιβλίων, που σημαίνει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο διασταύρωση έκδοσης παραστατικών, χωρίς πλαστά και εικονικά ή «μαϊμού» αποδείξεις όπως όλα αυτά τα χρόνια πριν και μετά την κρίση.

Αν δεν είναι «Επένδυση» και «Μεταρρύθμιση» η πάταξη των πλαστών και εικονικών παραστατικών, τότε τι είναι; Το κόψιμο των συντάξεων και τα νέα μέτρα λιτότητας όπως εδώ και πάνω από μια δεκαετία ήδη;