Για ποια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς μιλάμε πια, όταν η Ελλάδα δεν έχει καν κρατικό προϋπολογισμό;

Κάποτε –πριν το Μνημόνιο- οι ξένοι τεχνικοί σύμβουλοι του ΟΟΣΑ και της ΕΕ που επισκέπτονταν την χώρα μας, έλεγαν στους Έλληνες υπηρεσιακούς παράγοντες: «εσείς κάνετε κρατικό προϋπολογισμό μόνον και μόνον για να ξέρετε κάθε χρονιά πόσο έξω πέσατε».

Κάπως έτσι από το 2000 και μετά, ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί Οικονομικών κατέθεταν διαρκώς «τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό» που, στο τέλος της χρονιάς, αποδεικνυόταν ελλειμματικός (ανάλογα με το αν είχαμε εκλογές, απεργίες, Ολυμπιακούς αγώνες, αγορές του αιώνα κλπ).

Και αν κάπως κάποτε σοβάρεψε το πράγμα, αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει επί Μνημονίου υπό την πίεση των δανειστών. Με λάθος τρόπο βέβαια, αφού αριθμοί και προβλέψεις έμπαιναν και έβγαιναν για να κλείσει η ανά τρίμηνο αξιολόγηση, χωρίς να υπάρχει καμία βάση και υποδομή στο υπουργείο Οικονομικών, με μία τεράστια παραοικονομία και με μια χώρα σε κρίση.

Προφανώς αυτά όλα έπρεπε να είχαν φτιαχτεί «σε καλούς καιρούς», αλλά δεν υπήρχαν στους χαλεπούς, που τα χαράτσια και τις έκτακτες εισφορές τις πλήρωναν οι ίδιοι και οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες, ενώ οι βολεμένοι γελούσαν και πέταγαν… αστακούς αντί για πιάτα στα μπουζούκια.

Και φτάνουμε στο άλλο άκρο το 2015: να προκύπτει 15πλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του τριμηνιαίου στόχου! Ας μην επαναπαύεται κανείς επειδή μιλάμε για υπερείσπραξη εσόδων και χωρίς να εισπράττονται καν φόροι παρά μόνον … «ό,τι προαιρείστε» από ρυθμίσεις οφειλών για φόρους του παρελθόντος.

Η απόκλιση προς τα πάνω είναι μεν καλύτερη από την απόκλιση προς τα κάτω. Τίποτα δεν διασφαλίζει όμως τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει. Πάμε ψάχνοντας απλώς στα τυφλά. Ενενήντα ημέρες μετά τις εκλογές, η χώρα πορεύεται με έναν προϋπολογισμό από τα παλιά (του Σαμαρά) που δεν εκτελείται, αφού και ο μόνος φόρος που προϋπολογίστηκε σωστά και απέδωσε τα αναμενόμενα όλα αυτά τα χρόνια, ο ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκε και δεν εισπράττεται από τη νέα κυβέρνηση.

«Ευτυχώς» θα πουν πολλοί, που δεν θα πληρώσουν τα 2,6 δισ. φέτος που πλήρωσαν και πέρυσι.

Αυτό που δεν αλλάζει όμως είναι ότι η χώρα βαδίζει στην τύχη και θα μείνει χωρίς νέο και σωστό κρατικό προϋπολογισμό και Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως τον Ιούνιο τουλάχιστον, όπως λέει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών καθ. Δημήτρης Μάρδας.

Δεν αποτελεί αυτό μομφή για την κυβέρνηση, αφού έχει πει πως θα εφαρμόσει δικό της πρόγραμμα με δικά της μέτρα για να βρει αλλιώς λεφτά. Μέχρι να τα συμφωνήσει και να τα εφαρμόσει όμως όλα αυτά, θα περάσουν μήνες για να δούμε αν απέδωσαν.

Πρόταση προς την κυβέρνηση: μήπως άραγε θα ήταν καλύτερα να κλείσουν οι εφορίες ή να πάνε υποχρεωτικές διακοπές οι εφοριακοί, αφού όποιος θέλει πληρώνει πια και μόνον; Και ας σχεδιάσουν από τώρα στην κυβέρνηση τον νέο φοροελεγκτικό μηχανισμό που ευαγγελίζονται και να είναι έτοιμος να λειτουργήσει «στο φουλ» όπως τον θέλουν από το καλοκαίρι, για να μην πέσει τότε στην καλοκαιρινή ραστώνη των διακοπών και φτάσουμε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη να λέμε πως κάτι θα γίνει από τότε και μετά.