Το 0,0001% των οφειλετών πλήρωσε το 11% από τα 147 εκατ. ευρώ! Ό,τι προαιρούνται πληρώνουν οι μεγαλοφειλέτες. «Ψίχουλα» το όφελος για 78.000 μικροφειλέτες που πλήρωσαν 20-100 ευρώ

Τους μεγαλοφειλέτες και μόνον ωφέλησε τελικά, όπως όλα δείχνουν, το οκταήμερο των εκπτώσεων που προκήρυξε το υπουργείο Οικονομικών. Αυτούς δηλαδή που έπρεπε να κυνηγάει γιατί, αν και χρωστούσαν εκατομμύρια, δεν πλήρωναν τίποτε και τελικά αποδεικνύεται ότι τα είχαν κιόλας. Πού τα είχαν και γιατί δεν τα έδιναν, θα έπρεπε να τους ρωτήσει τουλάχιστον από περιέργεια κάποιος εφοριακός για να μαθαίνει τα «κόλπα» –αν όχι ο εισαγγελέας ή και ένας ψυχίατρος αφού χάθηκε πια η ντροπή στη ρημαδιασμένη αυτή χώρα.

Παρά το «αμπαλάζ» του φιλολαϊκού μέτρου υπέρ των θυμάτων του Μνημονίου («για το καλό τους» γίνονται όλα φυσικά) τα τελικά νούμερα έδειξαν ότι:

– από τα 3,9 εκατομμύρια πολίτες που έχουν χρέη στην εφορία, στη ρύθμιση-εξπρές έσπευσαν να ενταχθούν μόλις 151.214 οφειλέτες, για να πληρώσουν ό,τι θέλουν και να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

– ανάμεσα στους 151.214 οφειλέτες, εμφανίστηκαν ξαφνικά και 15 που βρήκαν και πλήρωσαν μέσα σε λίγες μέρες (20-27 Μαρτίου) συνολικά 16,5 εκατ. ευρώ! Άρα το 0,0001% των οφειλετών πλήρωσε το 11,2% από τα ούτε 150 εκατ. ευρώ που συνολικά εισπράχτηκαν!

– οι εννέα από τους 15 πλήρωσαν από 300.000-1.000.000 ευρώ (467.788 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας).

– οι άλλοι έξι πλήρωσαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας (για την ακρίβεια πλήρωσαν 12,3 εκατ. ευρώ ή 2.060.795,01 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο !

Πού τα βρήκαν μαζεμένα τα λεφτά ενώ χρωστούσαν τόσα πολλά; Γιατί κανείς δεν τους τα είχε κατάσχει ήδη η εφορία; Πού τα έκρυβαν; Πόσα γλίτωσαν και από τι γλίτωσαν, αν πχ είχαν ήδη ξεκινήσει εις βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης;

Μήπως όμως ωφελήθηκαν «τα θύματα της κρίσης»; Ας δούμε τους αριθμούς:

– 35.500 φορολογούμενοι πλήρωσαν 20-50 ευρώ. Πόσα ευρώ τόκους και πρόστιμα να γλίτωσαν; 20 ευρώ; 30 ευρώ ο καθένας; Και από πού έκοψαν αυτά τα χρήματα, για να βρουν να τα πληρώσουν; Από το γάλα του παιδιού τους πιθανότατα.

– 127.500 όλοι και όλοι πλήρωσαν από 20-500 ευρώ (περίπου 120 ευρώ ο καθένας). Ίσως φύλαγαν τα λεφτά αυτά για μια ώρα ανάγκης, πχ για να επιζήσουν, για μια δύσκολη ώρα, αν προκύψει μια στάση πληρωμών. Μπορεί και να τα δανείστηκαν από συγγενείς και φίλους για να γλιτώσουν από την εφορία. Πόσα εισέπραξε έτσι από αυτούς το δημόσιο; 15 εκατ. ευρώ. Δηλαδή λιγότερα και από όσα του «ακούμπησαν» οι μόλις 15 μεγαλοφειλέτες που ανταποκρίθηκαν στο «πατριωτικό καθήκον» τους (με το αζημίωτο φυσικά). Άξιζε άραγε τον κόπο να ταλαιπωρήσει όλον αυτόν τον κόσμο η κυβέρνηση; Και τι γίνεται με τους άλλους 3,85 εκατ. μικροφειλέτες; Αυτοί δεν είχαν 20 ευρώ να δώσουν; Ας τους πει η κυβέρνηση «δώστε μου 100 ευρώ και ξοφλήσατε»! 3,5 εκατομμύρια είναι, 350 εκατ. ευρώ θα εισπράξει. Και ας τους απαλλάξει αν χρωστάνε κάποια κατοστάρικα ακόμα από τα παλαιά «χαράτσια» του Μνημονίου . Και το λέω εγώ που δεν χρωστάω στην εφορία (και προφανώς μπορεί και να θεωρηθώ τώρα και «μνημονιακός», «βολεμένος», «εχθρός του λαού» ή και… «προδότης» επειδή ήμουν από παλαιά οπαδός του «λιτού βίου», πλήρωνα ως τώρα τους φόρους μου και φρόντιζα να μη χρωστάω).

Αλλά η ερώτηση τελικά είναι: πόσοι σαν τους 15 μεγαλοφειλέτες που χρωστούν και δεν πληρώνουν υπάρχουν τελικά;

Πού να τους βρει η εφορία; Και όμως, είναι όλοι τους σεσημασμένοι και η εφορία τους γνωρίζει! Είναι 6.000 φορολογούμενοι που χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας τους και περί τα 60 δισ. ευρώ όλοι μαζί, από τα 76 δισ. χρεών στην εφορία! Τους 6.000 τους έχει αναλάβει η Ειδική Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ). Τους έχουν χρεωθεί ονομαστικά κάποιοι υπάλληλοι. Αναλογούν περίπου 40-50 σε κάθε υπάλληλο της υπηρεσίας αυτής …

Και μόνο αν δώσει εντολή η κυβέρνηση να ενισχυθεί η ΕΜΕΙΣ πχ με 1.000 υπαλλήλους (αντί να κυνηγάνε τον κοσμάκη) και αν εξαιρέσει τους «νεκρούς», τους πτωχούς, τους αχυράνθρωπους κλπ και αν πει «κάθε υπάλληλος να μου βρει και να κυνηγήσει 2-3 …ζωντανούς μεγαλοφειλέτες από τους 40-50 που έχει χρεωθεί», τότε μπορεί βρεθούν μάνι-μάνι πχ εξακόσιοι (δεν λέω οκτακόσιοι ή χίλιοι) από τους 6.000 που χρωστούν τα 60 δισ. ευρώ και μπορεί αυτοί να έχουν από πχ 2.000.000 ευρώ ο καθένας σε μετρητά ή σε ακίνητα (όπως αποδείχθηκε ότι είχαν οι 15 που προσήλθαν από μόνοι τους) για να εισπράξει άμεσα η κυβέρνηση.

Άλλωστε, 585 μείνανε πια, δεν είναι και τόσο δύσκολο να τους βρούνε άλλωστε πια! Αν βρει και τους άλλους, μπορεί να εισπράξει έτσι τα 7 από 8,5 δισ. ευρώ που θεωρεί η εφορία εισπράξιμα χρέη. Εκεί κρύβονται τα εισπράξιμα των 9 δισ. αφού το «πόπολο» κουβαλάει μόλις τα 1,6 από αυτά.

Μπορεί να βρει έτσι τους μεγαλόσχημους, να τους κυνηγήσει και να πιάσει πχ 1,2-1,5 δισ. ευρώ από κατασχέσεις ή αναγκαστική φορολογική συμμόρφωση. Αντί να κυνηγάει ο κύριος Νικολούδης πχ κάθε έναν που κάνει κατάθεση πχ 50.000 ευρώ στην τράπεζα κάθε μέρα ή 100.000 το χρόνο. Αντί να κυνηγάει η εφορία 3,5 εκατομμύρια οικογενειάρχες που χρωστάνε από 1 ευρώ έως 3.000 ευρώ ο καθένας (και μόλις 1,6 δισ. ευρώ ΟΛΟΙ μαζί)! Που και να τους βρει, δεν θα έχουν να τα δώσουν μαζεμένα ή αν τα βάλουν σε ρύθμιση χρεών θα τα εξοφλήσουν το 2023.

Τελικά για ποιον φτιάχτηκε αυτή η ρύθμιση «πληρώστε και γλιτώστε»; Για να εισπράξει το δημόσιο; Μα και τα 147 εκατ. ευρώ που εισέπραξε, τα έχασε τους προηγούμενους μήνες που δεν πλήρωνε κανείς γιατί όλοι περίμεναν τη νέα ρύθμιση (μόλις 65 εκατ. έχουν αποδώσει όλες οι παλαιές ρυθμίσεις ενώ με το «κυνηγητό» και τις κατασχέσεις το δημόσιο εισέπραττε σχεδόν 2 δισ. ευρώ το χρόνο)! Και μένει να μάθουμε αν τελικώς πληρώθηκαν κανονικά οι δόσεις που έληγαν στο τέλος του Μαρτίου, για να φανεί αν «ρύθμιση ήταν και πέρασε» ή αν επέστρεψε η λογική στην πληρωμή των φόρων στη χώρα μας.