Ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του τουρισμού το καλοκαίρι του κορωνοϊού; Θα πρέπει η Ελλάδα να καλέσει τουρίστες από το εσωτερικό ή η αγορά ειδικά για φέτος πρέπει να προσανατολιστεί στους περιηγητές από το εσωτερικό;

Είναι θεμιτό να ξεκινήσει άμεσα μια τουριστική καμπάνια σε όλο τον πλανήτη με τίτλο: «είμαστε υγιείς, ανοίξαμε και σας περιμένουμε», ή με αυτό τον τρόπο ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει η Ελλάδα μια τεράστια Σπιναλόγκα γεμάτη με μολυσμένους από τον COVID-19 που τα δημόσια νοσοκομεία θα αδυνατούν να περιθάλψουν;

Θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός το καλοκαίρι με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας; Διαβάστε την άποψη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα: «Όσον αφορά τις επιδράσεις της θερμοκρασίας στον ιό, είναι ένα ακόμα ζήτημα αβέβαιο. Θεωρείται ότι σύμφωνα με δεδομένα από άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν στη φύση, θα υπάρχει μια μείωση της διασποράς τους. Δεν είναι σίγουρο όμως αυτό»…

Εάν το σενάριο ότι η παραμονή του ιού στο περιβάλλον δεν ευνοείται με την αύξηση της θερμοκρασίας είναι υπαρκτό κι αν στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε αυτή την καλή πορεία της αντιμετώπισης της πανδημίας θα αρχίσουμε να μιλάμε για ευρεία τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, ένα ενδεχόμενο που οι περισσότερες χώρες μάλλον το αποκλείουν.

«Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN.

Πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση για το 2020, το οποίο -στο οικονομικό πεδίο- προβλέπεται μια καταστροφική χρονιά για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη; Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να κυμανθεί στο -5%, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί να κατακρημνιστεί στο -10%, όπως λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή μπορεί να έλθει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Είναι προφανές ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αν η Ελλάδα δεν ανοίξει καθόλου το καλοκαίρι για τους ξένους τουρίστες. Αυτό μήπως σημαίνει ότι θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε την υγεία των πληθυσμών στα νησιά, στους αρχαιολογικούς χώρους και τις άλλες τουριστικές περιοχές για να μην διαλυθεί η οικονομία;

Είναι ηθικό να προσβλέπουμε στα χρήματα των ξένων τουριστών για να αποτραπεί μια πιθανή οικονομική καταστροφή το επόμενο 6μηνο; Σε μια υποτιθέμενη ζυγαριά επιλέγουμε τα χρήματα στα δημόσια ταμεία διακινδυνεύοντας να χαθούν ανθρώπινες ζωές από την διασπορά του κορωνοϊού λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας; Πώς θα σωθούν τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό; Μόνο με επιδόματα; Και τι θα συμβεί με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία που κινδυνεύουν να παραμείνουν άνεργοι;

Στην Αμερική μιλάνε για ανεργία 20% στο τέλος του 2020. Στην Ελλάδα αυτό προβλέπεται να είναι το ύψος της ανεργίας με το καλό σενάριο στο τέλος του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Θα συμφωνήσουν στην ΕΕ να ληφθούν μέτρα αυτή τη φορά, ή μήπως η κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μόνη; Ποια πολιτικά πρόσωπα θα διαχειριστούν την κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Είναι λύση -και πάλι- ο στενός κορσές και η λιτότητα που σχεδιάζουν οι Γερμανοί και οι Βορειοευρωπαίοι;

Η πραγματικότητα είναι ότι στον τουρισμό κρύβονται οι περισσότεροι κίνδυνοι. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης πρέπει να είναι επαγγελματικός. Στα πλοία και στα αεροπλάνα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών που επιτρέπεται να ταξιδέψουν, με προσδιορισμό χαμηλών ορίων.

Παραλλήλως, θα πρέπει να ξεκινήσει η άρση των περιορισμών για τις μετακινήσεις των επιχειρηματιών στα νησιά, ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους εγκαίρως. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, με ΑΦΜ της επιχείρησης στο νησί που βρίσκεται η μονάδα, το εστιατόριο, το καφέ ή η όποια άλλη δραστηριότητα, διαμένουν στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους. Αρα προς το παρόν δεν τους επιτρέπεται να πάνε στα νησιά για να ξεκινήσουν τις εργασίες προετοιμασίας των τουριστικών επιχειρήσεών τους.

Αυτό -ακόμη κι αν η έναρξη της τουριστικής περιόδου σχεδιάζεται για την 1η Ιουλίου- θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, έστω και σταδιακά, ώστε οι επιχειρηματίες να προλάβουν να εντοπίσουν τα συνεργεία εκείνα που θα αναλάβουν τις κατάλληλες εργασίες.

Γιατί η προετοιμασία δεν μπορεί να εξαντλείται στη συζήτηση για τα κριτήρια που θα τεθούν στις αερομεταφορές προκειμένου να διευκολύνονται οι τουρίστες να ταξιδέψουν. Ενα μοντέλο είναι αυτό της Αυστρίας, που υιοθέτησε στρατηγική ελέγχου στο αεροδρόμιο άμα τη αφίξει των τουριστών και συνεχή παρακολούθηση της υγείας τους, ακόμη και με καραντίνα αν σκοπεύουν να μείνουν για μεγάλο διάστημα.

όπου θα ελέγχονται άνθρωποι οι οποίοι έρχονται για ολιγοήμερη παραμονή στην Αυστρία άμα τη αφίξει τους και θα παρακολουθούν την υγεία τους, αν είναι λιγότερο από 4 μέρες που είναι η μέση περίοδος επώασης του ιού, θα μπορούν και να φύγουν χωρίς να μπουν σε κάποια καραντίνα αν είναι αρνητικοί ή κάποια παρακολούθηση της υγείας τους.Άλλο πρωτόκολλο που συζητείται προβλέπει πως οι πολίτες των ξένων χωρών θα κάνουν ένα τεστ για τον κορωνοϊό πριν πετάξουν για την Ελλάδα (είτε το μοριακό PCR είτε με αντισώματα) και στη συνέχεια θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Πόσο εύκολο είναι όμως να ελέγχονται εκατοντάδες χιλιάδες ή μερικά εκατομμύρια ξένων τουριστών, σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο;

Η πραγματικότητα θα μπορούσε να ανατρέψει την αισιοδοξία για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Και μια απόφαση με βασικό γνώμονα τη διάσωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία πολλών. Ισως η λύση σχετικά με την τουριστική περίοδο, για άλλη μια φορά, να έρχεται από το αρχαίο «παν μέτρον άριστον».