«Δείτε το απλά: Τα έξι καινούρια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale θα έρθουν σταδιακά στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι το τέλος του 2021 -αρχές 2022, για το το χτίσιμο των νέων φρεγατών θα χρειαστούν από πέντε έως επτά έτη και αντίστοιχο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών φρεγατών ΜΕΚΟ που είναι ενταγμένες στον στόλο. Η αναβάθμιση της πρώτης από τις τέσσερες (Υδρα, Σπέτσαι, Ψαρά, Σαλαμίς) φρεγάτες δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2023, δηλαδή, για τον εκσυγχρονισμό και των τεσσάρων θα φτάσουμε στο τέλος του 2026, αν όλα πάνε καλά.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αδράνειας του παρελθόντος. Ακόμη και για τις 33 βαρέως τύπου τορπίλες για τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής, ένα πρόγραμμα περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Οσοι νομίζουν πως η προμήθεια των οπλικών συστημάτων μπορεί να γίνει όπως η τροφοδοσία ενός νοικοκυριού από το σούπερ μάρκετ μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του.
Στην περίπτωση των οπλικών συστημάτων οι διαδικασίες είναι μακρές, και γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία ο έγκαιρος σχεδιασμός.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει ο σοφός λαός. Ομως στον χώρο της άμυνας εδώ και σχεδόν 15 χρόνια δεν έγινε κανένας σχεδιασμός. Και το χειρότερο είναι στο διάστημα αυτό δεν υπήρξε ούτε μία διαμαρτυρία ανωτάτου στρατιωτικού, μια παραίτηση, μια φωνή ενός πολιτικού προισταμένου να προειδοποιεί ότι η χώρα οδηγήθηκε σχεδόν στον εθελούσιο αφοπλισμό.

Ας ελπίσουμε τα οπλικά συστήματα που τώρα θα αγοραστούν να καλύψουν την επόμενη κρίση με την Τουρκία. Ας ελπίσουμε να μην συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν υπνοβάτες. Ας ελπίσουμε εκείνοι που τώρα που λένε ότι θα μας πουλήσουν τα όπλα που δεν μας αποδέσμευδαν να μην τα δώσουν και στους Τούρκους κι ας κοιτάξουμε να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εταίρους και συμμάχους (όπως πολύ σωστά και αποτελεσματικά πράττει η ελληνική διπλωματία) για να δημιουργηθεί μια νέα Λεγεώνα των Ξένων που να μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν.