Αν άκουγε κάποιος τον Πάνο Σκουρλέτη το βράδυ της Τέταρτης να μιλά στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και είχε τύχει να ακούσει πριν από δύο μέρες τον Γιάννη Δραγασάκη στην αρμόδια επιτροπή θα οδηγούνταν στο… Σινούρη. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ καταχέρισε τον Αδωνη Γεωργιάδη ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα τον είχε επαινέσει.

Αν ρωτούσε κάποιος τους βουλευτές, τους υπεύθυνους για την επικοινωνία και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνούν ή έστω γνώριζαν την πρόταση του Νίκου Παππά να αγοράσει η ΕΡΤ τη NOVA θα σου απαντούσαν αρνητικά. Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του «Τζόκερ» να κατάφερε, έστω και επικοινωνιακά, να βγει από πάνω έναντι της κυβέρνησης, εντούτοις μετά από λίγο υποχρεώθηκε να δίνει εξηγήσεις για το τι νομοθέτησε ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο Ραγκούσης!

Αν άκουγες τη φρασεολογία με την οποία ο Πολάκης απαντούσε στους συναδέλφους του της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. για τη Novartis και την Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο όχι μόνο έχανε ο ίδιος το δίκιο του, αλλά δικαιολογούσες και όσους επέλεξαν να μαυρίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του «πολακισμού». Αν οι τραπεζικές χρεώσεις είναι προνομιακό πεδίο για κριτική και άσκηση αντιπολίτευσης επειδή αφορά το σύνολο των πολιτών, εντούτοις το θέμα δεν το ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΚΙΝ.ΑΛ.

Αναφερόμαστε σε γεγονότα των τελευταίων ημερών για να καταδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχουν περάσει 100 και πλέον ημέρες από τις εκλογές, δεν φαίνεται να έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ της ήττας. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον εσωκομματικό κουρνιαχτό, αλλά και την ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε η δήλωση Βούτση για τις εκλογές του 2015 και τον βαθμό ετοιμότητας του Τσίπρα και των συνεργατών του να κυβερνήσουν, τα πράγματα δείχνουν να μην είναι τόσο ρόδινα στην Κουμουνδούρου.

Το κλίμα δε χειροτερεύει έτι περαιτέρω μετά την (απολύτως δικαιολογημένη και σωστή) στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Η εντύπωση πάντως που αποκομίζει όποιος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η εικόνα πολιτικού βραχυκυκλώματος που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το σοβαρό έλλειμμα πολιτικο-επικοινωνιακής διαχείρισης των τρεχουσών υποθέσεων. Η μεταβίβαση της σκυτάλης του εκπροσώπου του κόμματος από την Εφη Αχτσιόγλου στον Αλέξη Χαρίτση αποδεικνύεται προβληματική. Και τα δύο αυτά νεαρά στελέχη στα νέα τους πόστα έχασαν την αίγλη που είχαν αποκτήσει ως υπουργοί και αποδεικνύονται κατώτεροι τόσο από τις παλιές «καραβάνες» Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη όσο και από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Ολγα Γεροβασίλη στη διεκπεραίωση των κομματικών τους καθηκόντων.

Η χαμένη «ταυτότητα»

Εκτός από την πολιτικο-επικοινωνιακή τρύπα, το βραχυκύκλωμα του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται πρωτίστως με τις προσυνεδριακές διαδικασίες του κόμματος και, κυρίως, με την αναζήτηση της πολιτικο-ιδεολογικής και προγραμματικής του ταυτότητας μετά τη μετακίνηση από τον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε εκείνον της Σοσιαλδημοκρατίας. Τα δεδομένα που προέκυψαν από την υπερτετραετή διακυβέρνηση και τις ανάγκες που επιβάλλει η «Κυβερνώσα Αριστερά» εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να χωνευτούν από τον σκληρό πυρήνα του κομματικού μηχανισμού, και ιδιαίτερα εκείνους (βουλευτές, στελέχη και μέλη) που αυτοτοποθετούνται στη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός, καθ’ ομολογία και στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, είναι και ο λόγος που η πλειοψηφία των κομματικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αισθάνεται πιο άνετα με παλιά προβλήματα παρά με καινούριες λύσεις».

Στρατολόγηση

Το σίγουρο είναι ότι τα κορυφαία στελέχη και οι επικεφαλής των διαφόρων ομάδων που πρωταγωνιστούν στο κομματικό παιχνίδι δείχνουν να μην ενδιαφέρονται να είναι συνεπείς στα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα, αλλά να στρατολογήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς στις κομματικές τους ομάδες, εκ των οποίων ορισμένες διακατέχονται και από φραξιονιστικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εν όψει του συνεδρίου έχουμε είτε διασπάσεις σε υπάρχουσες ομάδες είτε δημιουργία νέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά. φτιάχνουν μια δεύτερη προεδρική ομάδα, με διαφορετικές προτεραιότητες και συμμαχίες από αυτές που έχει η παραδοσιακή ομάδα στήριξης του αρχηγού Τσίπρα, στην οποία, εκτός του γερόλυκου Αλέκου Φλαμπουράρη, πρωταγωνιστούν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Τσίπρας, Ολγα Γεροβασίλη κ.ά.

Οι δε συγκρούσεις όσο θα πλησιάζουμε προς το συνέδριο θα γίνονται ολοένα πιο σκληρές. Δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών το διακεκριμένο στέλεχος των «53+» Πάνος Λάμπρου επιτέθηκε μέσω του Facebook στον εξάδελφο του Τσίπρα, Γιώργο, γράφοντας: «Ρε τι τραβάμε με τα ξαδέρφια». Και για να κάνει ξεκάθαρο σε ποιον αναφέρεται, πρόσθεσε στην ανάρτησή του: «Και δεν εννοώ τα δικά μου». Η επίθεση έγινε λίγες μέρες αφότου ο εξάδελφος (και βουλευτής Αττικής) του κ. Τσίπρα υποστήριξε ότι το θέμα της εκλογής αρχηγού από τη βάση δεν έχει κλείσει. Και όντως δεν έχει κλείσει. Και παρά τα όσα, για λόγους κομματικής νηνεμίας, λέει ο Αλέξης Τσίπρας, η πιθανότητα να μην εκλεγεί τελικά από το συνέδριο παραμένει ισχυρή. Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης, Τσακαλώτος και… λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις (όπως ορισμένοι αποκαλούν τους «Μπανιάδες» και την αριστερή αντιπολίτευση) μπορεί να μη θέλουν να ακούσουν κουβέντα για εκλογή Τσίπρα από τη λαϊκή βάση και να το θεωρούν έγκλημα κομματικής καθοσιώσεως, όμως, όπως προβλέπουν ορισμένοι ακραιφνείς προεδρικοί, «στο τέλος θα το καταπιούν».

Το κομματικό θέατρο σκιών είναι -λέγεται- και ο βασικός λόγος που ο Τσίπρας αποφάσισε να πάρει το παιχνίδι της μετεξέλιξης -και όχι της διεύρυνσης, όπως επιμένει να αποκαλεί το γκρέμισμα των κομματικών τειχών και της εγγραφής νέων μελών η αριστερή αντιπολίτευση- του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του. Αυτό το νόημα έχει η αποκαλούμενη «πορεία προς τον λαό». Με τις συνεχείς περιοδείες και τις επισκέψεις του σε πόλεις και χωριά, και όχι μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, θέλει να ξεπεράσει την κομματική γραφειοκρατία και να υπερβεί τα εμπόδια που βάζουν οι τοπικές κομματικές ηγεσίες σε όσους πολίτες επιθυμούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του να γραφτούν στους κομματικούς καταλόγους.

Σημειώνουμε ότι αρκετοί γραμματείς οργανώσεων απαιτούν από τα υποψήφια νέα μέλη αυτοπρόσωπη παρουσία, κατάθεση αναλυτικού βιογραφικού, ενώ ορισμένοι εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις και βάζουν προσκόμματα για πολίτες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Τσίπρας, αμέσως μετά τις ομιλίες και τις συζητήσεις που έχει, καλεί τους κατοίκους να γραφούν επιτόπου μέλη του κόμματος, ξεπερνώντας έτσι τα εμπόδια που βάζει η κομματική γραφειοκρατία. Με αυτό τον τρόπο στέλνει το μήνυμα στους κομματολάτρες της Κουμουνδούρου ότι ο ίδιος όχι μόνο απορρίπτει το φέις κοντρόλ στους πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι έχει τρόπο να τους ξεπεράσει με την αδιαμεσολάβητη σχέση που επιχειρεί να οικοδομήσει με τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που στις εκλογές επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα φλάμπουρα

Επίσης, με αυτό τον τρόπο προσέγγισης των πολιτών ρίχνει το γάντι και σε όσους, όπως ο Τσακαλώτος και οι κομματικοί του φίλοι, θεωρούν μολυσματική την ώσμωση με το ΠΑΣΟΚ ή σε όσους αντιδρούν στην ψηφιακή εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στα όσα το καταστατικό προβλέπει για την εγγραφή νέων μελών.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει την προσπάθεια να είναι αυτός και όχι η Φώφη Γεννηματά ο προνομιακός συνομιλητής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Ελλάδα. Την Τρίτη μάλιστα σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο κορυφής που θα γίνει στην Αθήνα και στην οποία θα συμμετάσχουν και πρωθυπουργοί από τα δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα θεωρεί πως σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφύγει να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει διαπράξει σοβαρό πολιτικό και διπλωματικό σφάλμα. Οπως λέει στους συνεργάτες του, εάν ο Κυριάκος υποκύψει στους «Μακεδονομάχους» του κόμματός του θα βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο την Τρίτη αναμένεται να υπερψηφίσει στην Ευρωβουλή πρόταση που θα επικροτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε. με τις χώρες από τα δυτικά Βαλκάνια.

Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμά πως ο ίδιος θα είναι κερδισμένος, αφού το εμπόδιο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας που ήγειρε στο Συμβούλιο Κορυφής ο Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνον δρα αποσταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια, αλλά και πριμοδοτεί τις ακραίες φωνές που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις που μόνο ευχάριστες δεν θα είναι ακόμη και για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι οι εγγραφές νέων μελών είναι περισσότερες στη Βόρεια Ελλάδα θεωρεί ότι επιβεβαιώνει τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε τις εκλογές λόγω του Μακεδονικού.