Η παλιά ΕΡΤ, εκείνη με τους υπεράριθμους υπαλλήλους και το μεγάλο κόστος λόγω εξωτερικών παραγωγών και ακριβοπληρωμένων φίλων της πολιτικής εξουσίας, μετέδιδε πάντα την ομιλία του εκάστοτε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη και τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε στους πολιτικούς συντάκτες.

Η ΝΕΡΙΤ, το έκτρωμα που οικοδομεί -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων του εργάζονται εκεί- κατ’ εικόνα και ομοίωσή του το δεξιό ιερατείο του Μεγάρου Μαξίμου αποφάσισε να μην μεταδώσει την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Θεσσαλονίκη. Η παλιά ΕΡΤ καθοδηγούμενη κι εκείνη βέβαια από την πολιτική εξουσία είχε ένα πλαίσιο δεοντολογίας, απόροια του δημόσιου χαρακτήρα της και σε σχέση με τη σημερινή ΝΕΡΙΤ ήταν όαση ελευθερίας και δημοκρατίας.

Η κίνηση δείχνει πανικό και ανοησία ενώ ο θόρυβος που προκάλεσε αύξησε το πολιτικό κόστος για την παραπαίουσα όπως δείχνουν και ο περιπέτειες στην Βουλή με τον ΕΝΦΙΑ κυβέρνησης. Παρομοίως δείχνει πανικό και η ανακοίνωση εναντίον της εφημερίδας “Ποντίκι” που “τόλμησε” να κάνει πρωτοσέλιδη γελοιογραφία για τον πρωθυπουργό. Το ότι ο πρωθυπουργός έχει καταργήσει την συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης είναι αρνητικό και τον εκθέτει αφού δείχνει απλώς ότι φοβάται να τεθεί απέναντι στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου σε απευθείας μετάδοση με θεατή τον ελληνικό λαό. Το ότι χρησιμοποιεί έναν δημόσιο θεσμό για να περιορίσει τον βασικό του αντίπαλο στο δικό του επίπεδο είναι ευτελές πέρα από απόδειξη αυταρχισμού. Στον ΣΥΡΙΖΑ ετέθη το δίλημμα να επιλέξει μεταξύ ομιλίας και συνέντευξης θεωρώντας προφανώς ότι θα επιλέξει τον μονόλογο των εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ και δεν θα μπει στην βάσανο των ερωτήσεων.

Είναι σαφές ότι το περιβάλλον του Μαξίμου είναι σε πανικό. Πάντα όταν βλέπουν τα δύσκολα και φοβούνται ότι ο χρόνος τους σώνεται, “τα περιάλλοντα” πανικοβάλονται. Το ότι μετέρχεται σταλινικών τακτικών -με τις οποίες ένιοι εξ αυτών γαλουχήθηκαν πολιτικά- για να αποτρέψει το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διευρύνεται όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι επικίνδυνο: αυταρχικοποιεί περαιτέρω το μνημονιακό καθεστώς, διαστρέφει τους θεσμούς, υποβαθμίζει την λειτουργία της δημοκρατίας, διασπά την επιθυμητή ελάχιστη συναίνεση που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Το να υποβαθμίσει την λειτουργία της Δημοκρατίας μία κυβέρνηση που κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι εύκολο, αλλά να που το κατάφερε.

Υ.Γ. Το μνημόνιο κάποτε θα τελειώσει και ο ελληνικός λαός θα βρει τις οικονομικές του ισορροπίες, οι πληγές όμως στο κοινωνικό σώμα και στην δημοκρατία είναι πιο δύσκολο να επουλωθούν. Είναι αστείοι τύποι ορισμένοι που περιφέρουν την ψευδώνυμη κεντροαριστερή τους ταυτότητα ή την δήθεν εναλλακτικότητά τους στα κανάλια προσφέροντας άφεση στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και δίνοντας μάχη για να παρατείνει τον βίο της με την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να μη αφήσει τίποτε όρθιο από το κεντροαριστερό και εναλλακτικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο προσχηματικά επικαλούνται.