Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η ελληνική αντιπροσωπεία στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας δείχνει ότι είναι απλός θεατής των των διεθνών εξελίξεων ίσως και με ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας λόγω της αποδυνάμωσης της χώρας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του ενώ ακυρώθηκε η συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν πάλι συναντάται με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον πρόεδρο Ολάντ ενώ την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η συνάντησή του με την Μέρκελ. Ο μόνος τρόπος για να διασκεδάσει κανείς την διαφορά δυναμικού των δύο χωρών είναι να πει ότι ο Ερντογάν έχει υψηλές συναντήσεις με Ομπάμα, Ολάντ, Μέρκελ και Σαμαρά.

Δεν είναι βέβαια θέμα μόνο των προσώπων των ηγετών. Η Τουρκία έχει το οικόπεδο και γειτονεύει με όλες τις περιοχές των εξελίξεων από την Συρία και τους τζιχαντιστές μέχρι την Ρωσία. Επιπλέον παρά τα εσωτερικά της προβλήματα έχει μία ακμάζουσα οικονομία και διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης.

Η Ελλάδα όμως επίσης έχει σημαντική γεωπολιτική θέση και επιπλέον διατηρεί ή μάλλον διατηρούσε καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και με την Ρωσία. Κανείς δεν την εμποδίζει να αξιοποιήσει τις σχέσεις αυτές για να αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει. Σε ότι αφορά την Ρωσία θα μπορούσε να επικαλεστεί τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία -όπως έκαναν στο επίπεδο της ΕΕ η Τσεχία και η Σλοβακία- και να ζητήσει αν όχι εξαίρεση ανταλλάγματα ή κάποια ενίσχυση. Κανείς δεν θα αδικούσε την Ελλάδα αν διαχώριζε την θέση της στην ΕΕ επικαλούμενη την βαθιά ύφεση που διέρχεται και υπογράμμιζε την διακριτή της στάση με μία επιφύλαξη έστω φραστική στο επίπεδο του ΝΑΤΟ. Οι έλληνες αξιωματούχοι όμως φρόντισαν από την αρχή να “αποστωμόσουν” εκείνους που ζητούσαν μία διακριτή στάση λέγοντας ότι δεν αμφισβητούνται οι συμμαχίες της χώρας και έτσι να παραιτηθεί από τα όποια όπλα είχε για να μειώσει το κόστος από την κρίση. Η συμμετοχή σε συμμαχίες δεν συνεπάγεται πλήρη και άνευ όρων ευθυγράμμιση με ξένα συμφέροντα. Γιατί αν είναι έτσι τότε ποιό είναι το όφελος από την συμμετοχή σε συμμαχίες;