Μία από τις πλέον εντυπωσιακές αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» από συστάσεώς του (sic, έκφραση της μόδας λόγω Novartis) θεωρώ ότι τυπώθηκε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και προέρχεται από το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση Folli Follie.

Εργαζόμενος από το 1985 ως οικονομικός συντάκτης, δεν έχω ποτέ ξανασυναντήσει τέτοιου είδους και τέτοιου μεγέθους απάτη, η οποία επιβεβαιώνει το ρηθέν υπό του Γκέμπελς (και βεβαίως πολλών άλλων) που λέει πως όταν θες να γίνει ένα ψέμα πιστευτό, κάν’ το όσο πιο μεγάλο μπορείς.

Μια εταιρεία-σύμβολο της Ελλάδας, λοιπόν, στις διεθνείς αγορές, η Folli Follie, δομημένη την τελευταία 20ετία από Ελληνες διαπρεπείς επιχειρηματίες και με μετόχους επενδυτικούς κολοσσούς όπως η αμερικανική Fidelity και η κινεζική Fosun, με εκατοντάδες καταστήματα σε όλο τον κόσμο, καμάρι των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών μας και ποθητός πελάτης για τις τράπεζές μας, αποδείχτηκε η μεγαλύτερη «φούσκα» από συστάσεως του ελληνικού κράτους (στ’ αλήθεια, όμως, όχι σαν τη Novartis).

Ο τζίρος της στην Ασία δεν ήταν, όπως έγραφαν στα βιβλία που έλεγχαν οι καλύτερες λογιστικές εταιρείες του κόσμου, 911 εκατ. ευρώ, αλλά μετά βίας 132 εκατ., αφού τα υπόλοιπα 779 ήταν ψεύτικα, πλαστά, εικονικά. Κατ’ επέκταση, ο κ. Κουτσολιούτσος και οι συν αυτώ υπέγραφαν ισολογισμούς με ίδια κεφάλαια που έλεγαν ότι ήταν 1,88 δισ. δολάρια, αλλά ήταν μόλις 162 εκατ. δολάρια, εμφάνιζαν ψευδείς απαιτήσεις 612 εκατ. ευρώ, δήλωναν πλαστά κέρδη, πλαστές πωλήσεις, ταμείο 328 εκατ. δολάρια αντί για 119 εκατ. δολάρια, ψεύτικα τραπεζικά εμβάσματα που έστελναν σε φανταστικά ονόματα με ευφάνταστα επώνυμα, όπως π.χ. Πουτσίδης, και ούτω καθεξής. Οταν ήθελαν μάλιστα να φουσκώσουν τους τζίρους και τις πωλήσεις της εταιρείας έβαζαν σε λειτουργία ένα σύστημα με κωδική ονομασία το παιδικό παιχνίδι «γύρω-γύρω όλοι» και άρχιζαν το πάρτυ της μαϊμουδιάς. Ασύλληπτη απάτη ακόμη και για απατεώνα!

Το απίθανο της υπόθεσης αυτής είναι ότι οι πρώτες ενδείξεις για την απάτη υπήρξαν -κατά τους ελεγκτές- από το 2001, σταδιακά γιγαντώθηκαν και από το 2017 πλέον δεν ήταν ενδείξεις αλλά τρανταχτές αποδείξεις. Εντούτοις, το σκάνδαλο δεν το ανακάλυψε καμιά ελληνική ή ξένη αρχή, αλλά μια «εταιρεία-δολοφόνος» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που εντοπίζει τεράστιες απάτες για ίδιον όφελος. Δηλαδή πρώτα ποντάρει στην πτώση των μετοχών της εταιρείας-στόχου και μετά αποκαλύπτει τις κομπίνες της (όπως της Folli Follie) στέλνοντας τις μετοχές της στα τάρταρα.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα πιο απίθανο, που δείχνει ότι η Ελλάδα δυστυχώς ήταν και παραμένει -σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα- αδύναμη, ανίκανη ή και διεφθαρμένη. Οι ελεγκτικές αρχές της χώρας όχι μόνο δεν βρήκαν ή αποσιώπησαν την απάτη της Folli Follie τόσα χρόνια, αλλά και τώρα που αποκαλύφθηκε δρουν περιέργως μαλθακά.

Ειλικρινά δεν είναι στην πρόθεσή μας να υποδείξουμε στους υπευθύνους τι και πώς θα πράξουν, αλλά αλήθεια προκαλεί εντύπωση το ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου όλοι όσοι εμπλέκονται κυκλοφορούν εντός και εκτός της χώρας χωρίς κανένα πρόβλημα, όταν οι απαγορεύσεις εξόδου επιβάλλονται για ψύλλου πήδημα.

Πιο απλά, αν -λέω αν- οι υπεύθυνοι του οικονομικού αυτού εγκλήματος με τα ψεύτικα εμβάσματα και τους λογαριασμούς με στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που παραπλανούσαν χιλιάδες μετόχους αλλά και τις ίδιες τις δημόσιες αρχές εξαφανιστούν, τι θα λέμε μετά;

Αλήθεια, πόσοι γνώριζαν τόσα χρόνια σε όλο το κύκλωμα στην Ελλάδα ότι αυτή η εταιρεία δεν ήταν ούτε στο ένα δέκατο των μεγεθών που παρουσιαζόταν; Εμπεριέχει πολιτική χροιά ή πρόκειται για διαφθορά σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα; Ποιοι άλλοι έβγαλαν λεφτά πλην των μετόχων της επί 20 χρόνια; Πώς άφησαν τον Κουτσολιούτσο να πουλήσει, ενώ είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο, ο ίδιος τις μετοχές του και να αποκομίσει κέρδη περί τα 9,7 εκατ. ευρώ;

Πραγματικά η Ελλάδα σε ξαφνιάζει κάθε μέρα και περισσότερο όταν βλέπεις να συλλαμβάνουν ηλικιωμένη γιατί πουλούσε χόρτα χωρίς άδεια στη λαϊκή και να αδιαφορούν για εγκλήματα δισεκατομμυρίων που μάλιστα δυσφημούν βαριά τη χώρα ολόκληρη.