Το ξέρουν και οι ίδιοι στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός που ξέρει τα δημόσια οικονομικά, αλλά και τα επιχειρηματικά θέματα ίσως πιο καλά απ’ όλους τους προκατόχους του. Εδώ που είμαστε, όμως, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση εκτός από αυτήν που αναγκαστικά επιλέγουν, να κρατήσουν σχεδόν κλειστή την αγορά και τα Χριστούγεννα. Απλά γιατί το επόμενο βήμα, αν ανοίξουν τα μαγαζιά, είναι να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα, να φρακάρουν τελείως οι Εντατικές και οι 80 με 100 νεκροί που έχουμε, τώρα, σε καθημερνική βάση να… φαντάζουν λίγοι.

Η απόφαση αυτή του lockdown σήμερα δεν είναι μόνο απαραίτητη για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα, γεγονός που από μόνο του φυσικά θα αρκούσε σε οποιονδήποτε πολιτικό για να την πάρει. Αυτονόητο σε κάποιες χώρες, αλλά όχι και σε όλες. Δείτε τη Σουηδία και την Αγγλία που ενέκριναν στα γρήγορα το εμβόλιο, με τις εικόνες με τους χιλιάδες πολίτες να ξεχύνονται στα μαγαζιά, που θα καταλήξουν στα νοσοκομεία και τα νεκροταφεία.
Δυστυχώς μόνο με το lockdown μπορεί να προστατευτεί πρώτα η ανθρώπινη ζωή (και μάλιστα εν μέρει, αφού δεν φαίνεται να «ακούει τιμόνι» και πολύ ο κόσμος), αλλά και η οικονομία για την επόμενη μέρα. Ευτυχώς έρχεται η επόμενη μέρα και φαίνεται γεμάτη ελπίδες λόγω των εμβολίων.

Πριν ανοίξει η αγορά στη Βρετανία, ένας εκ των ειδικών επιστημόνων είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Τζόνσον ότι για κάθε μέρα που θα παραμείνει ανοιχτή θα χρειαστούν άλλες πέντε με lockdown για να πέσουν τα κρούσματα από τον ιό. Αυτό συμβαίνει σήμερα σταδιακά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που «μισοάνοιξαν» την εμπορική τους δραστηριότητα, ακόμα και στην «αυστηρή» Γερμανία που ξαναπάει για κλείσιμο, ή στη Γαλλία που δεν φαίνεται επίσης να ανοίγει για Χριστούγεννα.

Θα πει κάποιος ότι η κυβέρνηση άργησε να κλείσει πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη ή άλλες που επλήγησαν βαρύτατα στη Βόρεια Ελλάδα και τώρα το πληρώνουμε με τα Χριστούγεννά μας. Η απάντηση είναι ναι, συνέβη και αυτό εν μέρει, αλλά πάλι και δύο εβδομάδες νωρίτερα να έκλειναν, σήμερα η εικόνα των ΜΕΘ δεν θα ήταν εντυπωσιακά καλύτερη. Λάθη στη διαχείριση αυτής της τεράστιας και πρωτοφανούς κρίσης έγιναν και θα γίνουν και άλλα μέχρι να τελειώσει, αλλά η γενική εικόνα δεν παραπέμπει σε κατάρρευση ούτε του συστήματος υγείας, ούτε συνολικά της κυβέρνησης. Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις των εταιρειών «όλων των αποκλίσεων», όπου γκρίνια υπάρχει στα επιμέρους ερωτήματα για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά ως εκεί. Οι διαφορές στην πρόθεση ψήφου παραμένουν χαώδεις και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής λύσης, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και η προσπάθεια αυτή, παρά τις ελλείψεις, είναι εμφανής.

Σημασία έχει πια ένας και μοναδικός στόχος, να αρχίσουν τα εμβόλια από τον Ιανουάριο, να το κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να οργανωθεί σωστά ώστε να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το δράμα. Να μπορέσει η χώρα στο τέλος της άνοιξης να έχει αποκτήσει με τα εμβόλια μια σχετικά υψηλή ανοσία ώστε να γίνει ένα «οικονομικό rebound» το καλοκαίρι. Ενα πραγματικά καλό καλοκαίρι με όλα ανοιχτά και τον τουρισμό, έστω και στο 70% από τα επίπεδα του 2019, θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και θέσεις εργασίας.

Οπως πληρώνουμε λάθη για «λεπτομέρειες ημερών» στη διαχείριση του δεύτερου κύματος, μπορεί να πληρώσουμε και μια ολόκληρη τουριστική περίοδο αν δεν προσέξουν τώρα στην κυβέρνηση, γεγονός το οποίο δεν αντέχει η χώρα. Ισούται με όλεθρο για όλους μια δεύτερη τουριστική περίοδος σαν αυτή που πέρασε η Ελλάδα. Ας είναι, λοιπόν, ας «λείψουν» τα Χριστούγεννα, με όποιο κόστος κι αν συνεπάγεται. Δυστυχώς…