Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα κλειστά σύνορα έχουν αναστατώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με κάποιους από αυτούς να καταφεύγουν σε… μισθώσεις αεροσκαφών ή στην καταβολή πλλαπλάσιας τιμής ενός κανονικού εισιτηρίου για να επιστρέψουν στις δουλειές τους και τα σπίτια τους.

Οκτώ μήνες πανδημίας και η ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα κάνει κάποιους να προσπαθούν με κάθε μέσο και κόστος να κάνουν διεθνή ταξίδια ξανά, είτε για ένα επαγγελματικό ταξίδι που είναι σημαντικό και δεν μπόρεσε να γίνει στην ώρα του ή για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Ωστόσο, τα παγκόσμια κρούσματα ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια και οι αεροπορικές διστακτικά αρχίζουν να προσθέτουν πτήσεις στα προγράμματά τους, ενώ νέες εξάρσεις του κορωνοϊού αναγκάζουν να επιβάλουν νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς.

Η παράλυση στις πτήσεις υπογραμμίζει πόσο βαθιά και μακρά είναι η ζημιά της πανδημίας.

Ο αριθμός των διεθνών πτήσεων σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία έχει μειωθεί κατά 80% τουλάχιστον σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι πτήσεις προς Κίνα κατά 94%, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Cirium.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να γίνουν επινοητικοί για να μπουν σε ένα αεροσκάφος. Ομάδες υποστήριξης μπαίνουν στο Facebook και στο Wechat για λογαριασμό εκείνων που έχουν μείνει «κολλημένοι» χιλιάδες μίλια μακρυά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Μη μπορώντας να κλείσουν εισιτήριο, κάποιοι δοκιμάζουν να οργανώσουν ιδιωτικές τσάρτερ πτήσεις, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες λένε ότι πρέπει να δωροδοκήσουν τις αεροπορικές για περιορισμένες θέσεις.

Οι συζητήσεις για ταξιδιωτικές γέφυρες και για θερινή ανάκαμψη ξεθωριάζουν και δίνουν τη θέση τους στην αίσθηση ότι τα διεθνή ταξίδια δεν θα γίνουν όπως ήταν παρά μόνο αν βρεθεί εμβόλιο.

Ακόμα και τότε όμως, αναφέρει ο Steven Kwok, της OC&C Strategy Consultants πολλοί θα νοιώθουν άβολα με μακρινές πτήσεις, ενώ το γενικότερο πλήγμα στην οικονομία θα επηρεάσει για πολύ περισσότερο χρόνο την όρεξη για ταξίδια.

Ο Chris Wells που παρέμεινε για έξι μήνες αποκλεισμένος στο Τέξας, ήθελε διακαώς να επιστρέψει στην κινεζική πόλη Γκουανκγζού, όπου ζει και εργάζεται εδώ και μια δεκαετία. Το μοναδικό εισιτήριο που βρήκε κόστιζε 8.800 δολάρια χωρίς επιστροφή, πρώτης θέσης από το Σικάγο στη Σανγκάη. Και τελικά το αγόρασε γιατί ήταν το μοναδικό που βρήκε.

Μια απευθείας πτήση από το Λονδίνο στη Σανγκάη κοστίζει περί τα 5.000 δολάρια.

Αυτον τον μήνα θα προστεθούν κι άλλες θέσεις, καθώς περισσότερες αεροπορικές ξεκινούν ξανά πτήσεις, σίγουρα όμως δεν θα είναι αρκετές ώστε να μπορεί ο καθένας να τις κλείσει online.