Η ετήσια λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου ανακοινώθηκε στο Lingotto Fiere, στο Τορίνο. Την κορυφαία θέση κατέλαβε το εστιατόριο Maido στο Λίμα του Περού, το οποίο λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια υπό την καθοδήγηση του σεφ Μιτσουχάρου Τσουμούρα. Το Maido είναι γνωστό για τη μοναδική του προσέγγιση στην κουζίνα Nikkei, που συνδυάζει περουβιανές και ιαπωνικές γεύσεις με εξαιρετική δεξιοτεχνία. Το μενού του δίνει έμφαση στα θαλασσινά, με δημιουργίες όπως ωμά χτένια σε γαλάκτωμα ponzu με λάδι τρούφας και νιγκίρι τόνου με κρόκους αυγών μαριναρισμένους σε σόγια και φρυγανισμένη κινόα. Η γαστρονομική εμπειρία στο Maido ξεκινά από 1.190 περουβιανά σολ, δηλαδή περίπου 331 δολάρια.

Σε μια αποκλειστική πρώτη συνέντευξη, ο σεφ Μιτσουχάρου Τσουμούρα τόνισε πως η πρωτιά στη λίστα δεν αφορά μόνο τον ίδιο: «Αυτό δεν είναι για μένα. Είναι για το Περού, για τα περουβιανά εστιατόρια, για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και, φυσικά, για τον κλάδο της γαστρονομίας ως σύνολο». Παρ Παράλληλα, αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή των διοργανωτών της λίστας στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας γαστρονομικής κοινότητας: «Πριν από την κατάταξη «50 Best», οι σεφ δεν είχαν τη δυνατότητα να έρχονται κοντά, να γνωρίζονται και να ανταλλάσσουν εμπειρίες όπως κάνουν σήμερα. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς μέσα από αυτές τις συναντήσεις δημιουργήσαμε πολλές όμορφες σχέσεις και αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει πρότυπο για κάθε βιομηχανία στον κόσμο. Υπάρχει, φυσικά, ανταγωνισμός. Είναι σαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, αλλά μόλις τελειώσει, δίνουμε τα χέρια, και πίνουμε μια μπύρα. Σήμερα, ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο διαφωνίες. Ίσως το φαγητό να είναι το «μέσο» που μπορεί να μας ενώσει και να μας βοηθήσει να διορθώσουμε όσα μας χωρίζουν».
Το Maido διαφέρει αισθητά από το εντυπωσιακό Disfrutar στη Βαρκελώνη που κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατάταξη πέρσι. Στο Disfrutar τα πιάτα έχουν πρωτότυπους τίτλους όπως «Φόβος: Η γαρίδα», συνδυάζοντας δημιουργικότητα με θεατρικότητα. Φέτος, το Disfrutar δεν ήταν υποψήφιο για την κορυφή, καθώς — όπως και άλλοι προηγούμενοι νικητές — εντάχθηκε στην τιμητική κατηγορία Best of the Best, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ισπανία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο το 2024, καθώς τρία εστιατόριά της κατέκτησαν θέσεις στην πρώτη πεντάδα. Ωστόσο, φέτος τη δυναμική παρουσία κατέγραψε η Ιταλία, η οποία φιλοξένησε και την τελετή απονομής: πέντε ιταλικά εστιατόρια κατέλαβαν θέσεις στη λίστα με τα 50 καλύτερα παγκοσμίως. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η επίδοση της Μπανγκόκ, η οποία εκπροσωπήθηκε με έξι εστιατόρια, σημειώνοντας την υψηλότερη συμμετοχή από μία μόνο πόλη, γεγονός που υπογραμμίζει την αναπτυσσόμενη σημασία της στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή.
Τη δεύτερη θέση στη λίστα του 2025 κατέλαβε το Asador Etxebarri στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, όπου ο σεφ και ιδιοκτήτης Βίκτορ Αργκινζονίζ αξιοποιεί ειδικά σχεδιασμένες σχάρες για να δημιουργήσει φαινομενικά γευστικά πιάτα, όπως ψητά καλαμάρια με μελάνι και καραμελωμένα κρεμμύδια, συνοδευόμενα από τηγανητές λευκές τρούφες. Το μενού γευσιγνωσίας κοστίζει 280 ευρώ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τεχνητής νοημοσύνης, και συγκεκριμένα του εργαλείου ChatGPT, το Atomix (Νο. 12) θα ήταν η κορυφαία επιλογή, ενώ μεταξύ των πιο αξιόλογων υποψηφίων συγκαταλέγονται το Table by Bruno Verjus (Νο. 8) και το Alchemist στην Κοπεγχάγη (Νο. 5). Το Atomix, που αποτελεί το υψηλότερα αξιολογημένο αμερικανικό εστιατόριο, κατέγραψε πτώση έξι θέσεων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και ήταν το μοναδικό αμερικανικό εστιατόριο που περιλήφθηκε στη λίστα με τα 50 κορυφαία. Η έδρα του βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, η οποία πρόσφατα κυριάρχησε στα βραβεία James Beard, όπου το Atomix τιμήθηκε με το βραβείο «Outstanding Hospitality».

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπήθηκε με δύο εστιατόρια στην πρώτη πενηντάδα: το καινοτόμο μεξικάνικο Kol, που βρίσκεται στην 49η θέση και δίνει έμφαση στη χρήση τοπικών υλικών αντί για εισαγόμενα — ακόμη και στα αβοκάντο — και το Ikoyi, που ανέβηκε 27 θέσεις σε σχέση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας την 15η θέση και κερδίζοντας τον τίτλο του «εστιατορίου με τη μεγαλύτερη άνοδο».
Τα βραβεία «50 Best» διοργανώνονται από την εταιρεία μέσων ενημέρωσης William Reed, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία αυτή δημοσιεύει επίσης λίστες για εστιατόρια σε διάφορες περιοχές, καθώς και κατατάξεις για μπαρ και ξενοδοχεία. Η τελική κατάταξη προκύπτει από τις ψήφους 1.120 μελών της επιτροπής, που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Στην εισαγωγική παρουσίαση της φετινής λίστας, ο Γουίλιαμ Ντριου, διευθυντής περιεχομένου του «50 Best», περιέλαβε ένα αφιέρωμα στον Ρίτσαρντ Βάινς, πρώην επικεφαλής κριτικό γαστρονομίας του Bloomberg, ο οποίος απεβίωσε φέτος.
Το «50 Best» απονέμει επίσης ειδικά βραβεία. Μεταξύ αυτών, το βραβείο για τον «Καλύτερο Ζαχαροπλάστη στον Κόσμο» απονεμήθηκε στον Μαξίμ Φρεντερίκ από το εστιατόριο Plénitude. Η διάκριση της «Καλύτερης Γυναίκας Σεφ στον Κόσμο» απονεμήθηκε στην Πιτσάγια Σουντορνιανακίτζ, γνωστή ως Παμ, η οποία διευθύνει το μοντέρνο ταϊλανδέζικο-κινέζικο εστιατόριο Potong στην Μπανγκόκ. Παράλληλα, το εστιατόριο Potong μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα σε υψηλότερη θέση από κάθε άλλο νέο μέλος, καταλαμβάνοντας την 13η θέση.
Ακολουθούν τα εστιατόρια που κέρδισαν φέτος. Οι περσινές βαθμολογίες αναφέρονται σε παρένθεση, ενώ τα εστιατόρια που είναι νέα στη λίστα φέτος σημειώνονται με αστερίσκο (*).
1. Maido, Λίμα (5)
2. Asador Etxebarri, Άξπε, Ισπανία (2)
3. Quintonil, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό (7)
4. Diverxo, Μαδρίτη, Ισπανία (4)
5. Alchemist, Κοπεγχάγη, Δανία (8)
6. Gaggan, Μπανγκόκ (9)
7. Sézanne, Τόκιο (15)
8. Table by Bruno Verjus, Παρίσι (3)
9. Kjolle, Λίμα, Περού (16)
10. Don Julio, Μπουένος Άιρες (10)
11. Wing, Χονγκ Κονγκ (20)
12. Atomix, Νέα Υόρκη (6)
13. Potong, Μπανγκόκ *
14. Plénitude, Παρίσι (18)
15. Ikoyi, Λονδίνο (42)
16. Lido 84, Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία (12)
17. Sorn, Μπανγκόκ (38)
18. Reale, Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία (19)
19. The Chairman, Χονγκ Κονγκ (26)
20. Atelier Moessmer Norbert Niederhofer, Μπρουνίκο, Ιταλία *
21. Narisawa, Τόκιο (επανείσοδος)
22. Sühring, Μπανγκόκ (23)
23. Boragó, Σαντιάγο, Χιλή (29)
24. Elkano, Γκετάρια, Ισπανία (28)
25. Odette, Σιγκαπούρη (24)
26. Mérito, Λίμα*
27. Trèsind Studio, Ντουμπάι (13)
28. Lasai, Ρίο ντε Τζανέιρο*
29. Mingles, Σεούλ (44)
30. Le Du, Μπανγκόκ (40)
31. Le Calandre, Ρουμπάνο (επανείσοδος)
32. Piazza Duomo, Άλμπα, Ιταλία (39)
33. Steirereck, Βιέννη (22)
34. Enigma, Βαρκελώνη*
35. Nusara, Μπανγκόκ *
36. Florilège, Τόκιο (21)
37. Orfali Bros., Ντουμπάι (επανείσοδος)
38. Frantzén, Στοκχόλμη (35)
39. Mayta, Λίμα (41)
40. Septime, Παρίσι (11)
41. Kadeau, Κοπεγχάγη*
42. Belcanto, Λισαβόνα (31)
43. Uliassi, Σενιγκάλια, Ιταλία (50)
44. La Cime, Οσάκα (επανείσοδος)
45. Arpege (45)
46. Rosetta, Πόλη του Μεξικού (34)
47. Vyn, Skillinge*
48. Celele, Καρταχένα *
49. Kol, Λονδίνο (17)
50, Restaurant Jan, Μόναχο *
Διαβάστε ακόμη
Οι χρυσές μπίζνες των ελληνικών εταιρειών στα εργοτάξια της Ρουμανίας
Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Τι προτιμούν οι αγοραστές, σε ποιες περιοχές πωλούνται πιο γρήγορα τα σπίτια
Καλοκαίρι στην Αθήνα: όταν η πόλη σου ψιθυρίζει “μείνε”
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.