Η πίεση που δέχεται ο ευρωπαϊκός κλάδος του λιανεμπορίου και των καταναλωτικών αγαθών έχει ξεπεράσει πλέον τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη εταιρικής δυσχέρειας Weil European Distress Index (WEDI) της δικηγορικής εταιρείας Weil, Gotshal & Manges.
Στην έκθεση που επικαλείται το Bloomberg, η εταιρεία σημειώνει ότι οι συνθήκες στον κλάδο επιδεινώθηκαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, καταγράφοντας ισχυρή υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης, συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και περιορισμό της πιστωτικής ρευστότητας. Παράλληλα, η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να επιβαρύνουν την κατάσταση.
Σε γενικότερο επίπεδο, η εταιρική δυσχέρεια στην Ευρώπη εμφάνισε οριακή αποκλιμάκωση τον Αύγουστο του 2025, με τον δείκτη WEDI να υποχωρεί στο 3,4 από 3,7 το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης, ο οποίος μετρά την επιδείνωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην εταιρική απόδοση, λειτουργεί ως προπομπός κύματος πτωχεύσεων και «δείκτης προειδοποίησης». Όπως υπενθυμίζει η Weil, τόσο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όσο και στην πανδημία του 2020, ο δείκτης είχε πιάσει «ταβάνι» πριν από την αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών.
Αν και οκτώ στους δέκα κλάδους κατέγραψαν μείωση της δυσχέρειας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το retail και η κατανάλωση παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση και παρέμειναν οι πιο επισφαλείς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Weil επισημαίνει ότι οι καταναλωτές σε όλη την ήπειρο περιορίζουν τις δαπάνες τους για μη βασικά αγαθά, καθώς το κόστος διαβίωσης παραμένει υψηλό και οι πιστωτικές συνθήκες αυστηρές, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Η Γερμανία αναδεικνύεται ως η πιο «προβληματική» αγορά της Ευρώπης, με ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης. Η Bundesbank προβλέπει μηδενική ανάπτυξη έως το 2026, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο βιομηχανικός τομέας αποτελεί τον δεύτερο πιο επισφαλή κλάδο, με τη γερμανική οικονομία να λειτουργεί ως «βαρίδι» για το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής. Ακολουθεί ο τομέας των ακινήτων, όπου οι πιέσεις αναχρηματοδότησης παραμένουν έντονες, παρότι ο ρυθμός επιδείνωσης δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αγορά επηρεάζεται από την αβεβαιότητα γύρω από τον φθινοπωρινό προϋπολογισμό. Παρόλο που η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει τα όρια φορολόγησης επιχειρήσεων λιανικής, η ασάφεια για το τελικό πακέτο συνεχίζει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, σύμφωνα με την Weil.
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.