Bloomberg

Αυτοί είναι οι hedge fund μάνατζερς που βγήκαν κερδισμένοι το 2020

  • newsroom


Εν μέσω κρίσεων όπως η πανδημία, το Black Lives Matter ή το Brexit σχεδόν όλοι αυτοί οι επενδυτές θα μπορούσαν να έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι σε ένα μόλις χρόνο (εάν δεν ήταν ήδη)...

Πρόκειται για περισσότερα χρήματα από αυτά που θα χρειαζόταν κανείς για να εξαγοράσει μια GameStop, δύο ΑΜC Entertainments και τέσσερα Bed Bath & Beyonds. Οχι τις μετοχές, αλλά ολόκληρες τις επιχειρήσεις. 

Το συνολικό ποσό κυμαίνεται στα $23,3 δισ., και είναι το ποσό που οι 15 μεγαλύτεροι hedge fund managers κέρδισαν το 2020.

Εν μέσω κρίσεων όπως η πανδημία, το Black Lives Matter, το Brexit, και άλλες, σχεδόν όλοι αυτοί οι επενδυτές θα μπορούσαν να έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι μέσα σε ένα μόλις χρόνο (εάν δεν ήταν ήδη δισεκατομμυριούχοι). Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι Τσέις Κόουλμαν, ο οποίος είχε προσωπικά έσοδα $3 δισ. το 2020, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Τα κέρδη είναι κοσμοιστορικά τη στιγμή της πανδημίας του αιώνα όσο και τη στιγμή που οι ερασιτέχνες επενδυτές τα έβαλαν με τους «μεγάλους καρχαρίες» της Wall Street μέσω των GameStop, AMC και άλλων.

Το γεγονός πως 15 επενδυτές (όλοι τους άνδρες) θα μπορούσαν να έχουν τόσο μεγάλα κέρδη υπογραμμίζει και το τεράστιο και ολοένα αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ του 1% και του υπόλοιπου 99%, τη στιγμή που η ανεργία και η πανδημία «θερίζουν».

Ο 45χρονος Κόουλμαν κερδίζει τεράστια ποσά εδώ και χρόνια. Είχε ξεκινήσει ως τεχνολογικός αναλυτής στην Tiger Management του Τζούλιαν Ρόμπερτσον, ενώ η δική του εταιρεία Tiger Global Investments ποντάρει πολύ στην τεχνολογία, ιδιαίτερα στην αναδυόμενη αγορά της Ασίας.

Ακόμη και πριν την πανδημία, ο Κόουλμαν είχε πολλές μετοχές στις Zoom, Peloton και JD.com, ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο αποδείχτηκε θησαυρός κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το fund του Κόουλμαν είχε αποδόσεις 48% το 2020, με τεράστιες αμοιβές για τον ίδιο. Τα μεγάλα του κέρδη, όμως, οφείλονται στις μετοχές του στο fund.

Aλλα funds τα οποία ποντάρουν στην τεχνολογία, όπως τα Viking Global και D1 Capital βρίσκονται κι αυτά στη λίστα του Bloomberg.

Ο Μπιλ Ακμαν ο οποίος short-αρε τις πιστωτικές αγορές στις αρχές του ‘20 για να προστατεύσει το χαρτοφυλάκιό του, κι έπειτα πόνταρε στην ανάκαμψη, βρίσκεται για πρώτη φορά στη λίστα. Είχε κέρδη $1,3 δισ., κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των μετοχών του στην Pershing Square Holdings Ltd κατά περίπου 83%.

Αρκετοί από τους «συνήθεις υπόπτους» hedge fund managers λείπουν από τη λίστα, όπως ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates. Το fund του, Pure Alpha II, είχε απώλειες για δεύτερη συνεχή χρονιά και για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι χρόνια. Δύο funds που διαχειρίζεται η Renaissance Technologies επέδειξαν απώλειες 30%. Παρόλα αυτά, το Medallion Fund επέδειξε κέρδη 76%, που μεταφράζονται σε περίπου $2,6 δισ. για τον ιδρυτή Τζιμ Σίμονς, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Η Medallion η οποία παράγει κέρδη μόνο για τους υπαλλήλους της, έχει μέσο όρο ετήσιων απολαβών 40% από το 1988.

Αρκετοί από τους «νικητές» της λίστας του Bloomberg έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα το 2021 λόγω της τεράστιας καμπάνιας μέσω του Reddit η οποία συντάραξε τις αγορές. Η Melvin Capital Management του Γκέιμπ Πλότκιν είχε απολαβές $850 εκατ το 2020 με αποδόσεις 53%. Παρόλα αυτά, τον Ιανουάριο βρέθηκε αντιμέτωπη με την ορδή των ερασιτεχνών επενδυτών, και επέδειξε πτώση 53%, ή περί των $460 εκατομμυρίων.

Διαβάστε ακόμη: 

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ενοίκια Ιανουαρίου – Πότε θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες

Πώς θα κινηθεί η πανευρωπαϊκή αγορά «κόκκινων» δανείων τη διετία 2021 – 2022

Ο Μπάιντεν στηρίζει Ελλάδα αλλά… οι top αμερικανικές τράπεζες αναβαθμίζουν την Τουρκία

Απόρρητο Απόρρητο