Τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Blooomberg, οι τιμές των κατοικιών ακόμα και στην ακριβότερη αγορά real estate του κόσμου, στο Χονγκ Κονγκ, ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η αξία μεταπώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 0,65% για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με την Centaline Property Agency Ltd., η οποία άρχισε να παρακολουθεί τις τιμές το 1993.

Το τελευταίο ρεκόρ για τον δείκτη τιμών της εταιρείας είχε καταγραφεί στα μέσα του 2019 κατά τις αρχές των διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 8,6% από τις αρχές του έτους.
Η υπερβολική ζήτηση, η περιορισμένη προσφορά και το χαμηλό κόστος δανεισμού τροφοδότησαν την ακριβότερη αγορά ακινήτων στον κόσμο, ακόμη και εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον της πόλης μετά τις διαμαρτυρίες και την εισαγωγή του νόμου εθνικής ασφάλειας από την Κίνα πέρυσι.

Η ρευστότητα είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και σε άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο τα τελευταία 30 χρόνια τον Απρίλιο, με ακόμη πιο δραματικές αυξήσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές και προάστια. Οι τιμές των κατοικιών στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκαν για 31 συνεχόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι πότε «παγώνουν» για τους πυρόπληκτους – Οι ρυθμίσεις για όλα τα Ταμεία

Αναλυτές: Τα τρία μέταλλα που θα κάνουν ράλι χάρη στα φωτοβολταϊκά

FT: Η Ελλάδα νικήτρια στην ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη