Το ποσό των 2 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να επενδύσει στην Τουρκία η Alibaba Group Holding Ltd., μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του κινεζικού κολοσσού, Μάικλ Έβανς, ανακοίνωσε την επένδυση μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής μονάδας Trendyol. Ανέφερε ότι η εταιρεία έχει «εμπιστοσύνη στα υγιή οικονομικά θεμέλια της Τουρκίας» και έχει ήδη επενδύσει 1,4 δισ. δολάρια στη χώρα μέσω της Trendyol, της μεγαλύτερης αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου της Τουρκίας.

Ο Έβανς εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδια διεθνούς επέκτασης της Trendyol και υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να γίνει μία από τις κορυφαίες χώρες ηλεκτρονικών εξαγωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Δεν παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το καλεντάρι των επενδύσεων, λέγοντας ότι το σχέδιο αφορά «την επόμενη περίοδο». Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος του ομίλου Trendyol, Caglayan Cetin, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Έβανς ανέλυσε τη δημιουργία ενός κέντρου δεδομένων παγκόσμιας κλάσης και ενός κέντρου logistics στην Άγκυρα, καθώς και ενός κορυφαίου στην αγορά κέντρου εξαγωγικών επιχειρήσεων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η Trendyol έφτασε σε αποτίμηση 16,5 δισ. δολαρίων το 2021, συγκεντρώνοντας κεφάλαια από επενδυτές όπως ο όμιλος SoftBank, η General Atlantic, η Qatar Investment Authority και το κρατικό ταμείο ADQ του Άμπου Ντάμπι. Η Trendyol δήλωσε ότι η Alibaba έχει μερίδιο 76,1% στον φορέα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Τουρκία ξεκίνησε έρευνα για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Trendyol το 2021. Τον Ιούλιο, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε νόμο που αυστηροποιεί τη ρύθμιση για τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, σε ένα πλήγμα για την εταιρεία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε ότι ο νόμος, ο οποίος περιορίζει τις διαφημιστικές δαπάνες των εταιρειών και τη χρήση των δεδομένων των πελατών τους εάν οι πωλήσεις τους υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια, ήταν σύμφωνος με το Σύνταγμα, απορρίπτοντας ένσταση του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση είχε ως στόχο να βοηθήσει τις μικρότερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου να ανταγωνιστούν μετά την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς μετά την πανδημία. Αργότερα τον Ιούλιο, το Αντιμονοπωλιακό Συμβούλιο της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμο 61,3 εκατομμυρίων λιρών (2,3 εκατομμύρια δολάρια) στην Trendyol, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε δεδομένα τρίτων προμηθευτών για να δώσει αθέμιτο πλεονέκτημα στις δικές της λιανικές δραστηριότητες.

Ο συνολικός όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 109% πέρυσι σε πάνω από 800 δισεκατομμύρια λίρες, με σχεδόν το ένα πέμπτο του συνόλου των αγορών να γίνεται online, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Πώς αξιολογεί την επενδυτική βαθμίδα, τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα (πίνακες)

Γεωργιάδης για «ξεπάγωμα» τριετιών: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας

Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις όσων νοικιάζουν πολλά Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ