Πριν αναλάβουν την εξουσία, οι λαϊκιστές ηγέτες της Ιταλίας κατηγόρησαν τους τραπεζίτες και παρουσίαζαν τους εαυτούς τους ως δρυμείς υποστηρικτές της κατώτερης τάξης.

Τώρα που μια ιταλική τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα στη «βάρδια τους», ίσως σκέφτονται να ρίξουν τα χρήματα των φορολογουμένων στο πρόβλημα – όπως και η τελευταία κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσε την Banca Carige SpA υπό προσωρινή διοίκηση αυτήν την εβδομάδα, εκμεταλλευόμενη την εξουσία της να παρέμβει για πρώτη φορά και αφήνοντας τους αντιπροέδρους Luigi Di Maio και Matteo Salvini να χειριστούν τις πολιτικές συνέπειες.

Με περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, η Carige δεν αποτελεί συστηματική απειλή από μόνη της και ο ηγέτης των πέντε αστέρων Di Maio και Salvini της Λέγκα δεν θέλουν να βοηθήσουν μια βιομηχανία που την έχουν απεικονίσει ως εκμετάλλευση των απλών Ιταλών. Αλλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε την κατάρρευση της Carige, αφήνοντας τους καταθέτες και τους πιστωτές με κομμένη την ανάσα.\

«Δεν θέλουμε άλλη μια τραπεζική κρίση αλλά δεν θα βάλουμε ούτε ένα ευρώ από δημόσιους πόρους στις τράπεζες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte στις συνομιλίες με τους επενδυτές της Carige στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

Κάτι πρέπει όμως να γίνει.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια μεγαλύτερη τράπεζα που για εξαγοράσει την Carige σε μια ονομαστική τιμή, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ. Αλλά ακόμα και τότε θα χρειαστεί να βάλει τα χρήματα από το δημόσιο για να κλείσει η συμφωνία, σύμφωνα με τον Jacopo Ceccatelli, διευθύνοντα σύμβουλο της Marzotto SIM SpA.

Το όχημα ειδικού σκοπού, SGA, της Ιταλίας για τη διαχείρηση κόκινων δανείων, θα μπορούσε να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της Carige, ύψους περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε «κόκκινα» και αμφίβολα δάνεια, ανέφερε η Il Messaggero την Παρασκευή. Οι συνομιλίες μεταξύ του SGA και των διαχειριστών της τράπεζας είναι «προχωρημένες», ανέφερε η εφημερίδα.

Μετά τις γενικές εκλογές του Μαρτίου, το Κίνημα των πέντε Αστέρων και η Λέγκα είχαν σχέδια για να απολέσουν το τραπεζικό εποπτικό καθεστώς που προέκυψε από χρόνια προσπάθειας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την προστασία των φορολογουμένων. Πρότειναν την αποπληρωμή των μετόχων στη λιανική, οι οποίοι είδαν ξαφνικά τις επενδύσεις τους στην τράπεζα να εξανεμίζονται, μεγαλύτερη προστασία για τους αποταμιευτές στο πλαίσιο του συστήματος εγγύησης της ΕΕ και «μεγαλύτερη υπευθυνότητα» για τους εποπτικούς φορείς.,

Αλλά στην πράξη, αυτοί οι στόχοι απαιτούν περισσότερο δημόσιο χρήμα.

Μια παρηγοριά για τους λαϊκιστές ηγέτες που υποφέρουν από μια άλλη σκληρή δόση της πραγματικότητας μόλις αναγκαστούν να υποχωρήσουν πέρα ​​από τον προϋπολογισμό του 2019: δεν υπάρχει κανένα σημάδι μέχρι στιγμής ότι η Carige θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη αλυσιδωτή αντίδραση στον ιταλικό χρηματοπιστωτικό τομέα.