Το αλουμίνιο ξεπέρασε το όριο των 3.000 δολαρίων ανά τόνο για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς οι εκτιμήσεις για περιορισμένη προσφορά και τα στοιχήματα μακροπρόθεσμης ζήτησης ενισχύουν τις τιμές. Με τον τρόπο αυτόν, το μέταλλο ακολουθεί την ανοδική κίνηση και άλλων βιομηχανικών μετάλλων που κατέγραψαν πρόσφατα σημαντικά ανοδικά ορόσημα.
Το ανώτατο όριο στην παραγωγική δυναμικότητα των κινεζικών χυτηρίων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην ευρωπαϊκή παραγωγή λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, έχει οδηγήσει σε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, μεταδίδει το Bloomberg. Ταυτόχρονα, οι προοπτικές ζήτησης από τον κατασκευαστικό κλάδο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν ισχυρές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο αλουμίνιο κατέγραψαν άνοδο 17% το 2025 — την μεγαλύτερη από το 2021.

Το χαλκός επέστρεψε επίσης σε ανοδική τροχιά την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης ετήσιας ανόδου από το 2009, λόγω στενότητας στην προσφορά. Παράλληλα, το νικέλιο σημείωσε άνοδο, αφού η PT Vale Indonesia ανέστειλε τις εργασίες εξόρυξης λόγω καθυστερημένης έγκρισης επιχειρησιακού σχεδίου από τις αρχές.
Η εταιρεία ανέφερε ότι η έγκριση αναμένεται σύντομα και ότι η καθυστέρηση δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνολική επιχειρησιακή βιωσιμότητα. Τέτοιες καθυστερήσεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Ινδονησία, ωστόσο οι επενδυτές εστιάζουν στην πλευρά της προσφοράς, μετά και τη δήλωση της κυβέρνησης ότι σχεδιάζει μείωση της παραγωγής φέτος.
Ο χαλκός κατέγραψε διαδοχικά ιστορικά υψηλά προς το τέλος του έτους, αναδεικνυόμενος στο καλύτερο μέταλλο σε απόδοση μεταξύ των έξι βασικών βιομηχανικών μετάλλων του London Metal Exchange. Ορυχεία από την Ινδονησία έως τη Χιλή και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αντιμετώπισαν ατυχήματα το 2025, ενώ οι ανησυχίες για δασμούς οδήγησαν τους εμπόρους να αυξήσουν τις αποστολές προς τις ΗΠΑ.
Στη Χιλή, το κύριο συνδικάτο σε ορυχείο που λειτουργεί από την Capstone Copper στο βόρειο τμήμα της χώρας ξεκίνησε απεργία την Παρασκευή, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τα υπερκέρδη που προκύπτουν από τις ιστορικά υψηλές τιμές.
Διαβάστε ακόμη
Mπορεί το bitcoin να ανακάμψει το 2026; Οι αναλυτές απαντούν
Πετρέλαιο: Απώλειες 18% το 2025 – Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2020 (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.