Το Άμπου Ντάμπι δημιουργεί μια εταιρεία επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας με στόχο συμφωνίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των ημιαγωγών, η οποία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εταιρεία, με την ονομασία MGX, θα περιλαμβάνει ως ιδρυτικούς εταίρους το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala Investment και την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης G42. Ο Ahmed Yahia Al Idrissi, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας άμεσων επενδύσεων της Mubadala, θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της νέας οντότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Τα χαρτοφυλάκια της Mubadala και της G42 θα παραμείνουν προς το παρόν ως έχουν, με την MGX να επιδιώκει τις δικές της συμφωνίες που χρηματοδοτούνται αρχικά από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς το θέμα είναι ιδιωτικό. Η εταιρεία θα επιδιώξει τους καλύτερους εταίρους σε τρεις κύριους κάθετους τομείς της – υποδομές AI, ημιαγωγοί καθώς και βασικές τεχνολογίες και εφαρμογές AI, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απόφαση για τη δημιουργία της MGX προστίθεται στην αυξανόμενη ώθηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον τομέα. Η χώρα του Κόλπου, της οποίας το Άμπου Ντάμπι είναι η πρωτεύουσα, στοχεύει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των δοκιμών και της ρύθμισης της τεχνολογίας AI, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η MGX θα προεδρεύεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ σεΐχη Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Mubadala Khaldoon Al Mubarak θα εκτελεί χρέη αντιπροέδρου. Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΑΕ Jassem Al Zaabi, ο διευθύνων σύμβουλος της G42 Peng Xiao και ο Al Idrissi.

Αμπού Ντάμπι Wealth Funds

Η εταιρεία εντάσσεται σε έναν αστερισμό ταμείων πλούτου στο Άμπου Ντάμπι, μία από τις λίγες πόλεις παγκοσμίως που διαχειρίζονται περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικό πλούτο. Η Mubadala, με περιουσιακά στοιχεία 276 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένας από τους τρεις κρατικούς επενδυτές του εμιράτου.
«Με την έναρξη του MGX, εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή όπου το Άμπου Ντάμπι δεν είναι μόνο παγκόσμιος ηγέτης της τεχνολογίας, αλλά και διαμορφώνει τον οδικό χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», δήλωσε ο Xiao. Η Mubadala αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η G42, μέρος μιας αυτοκρατορίας αξίας 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ελέγχεται από τον σεΐχη Ταχνούν, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της χώρας για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν μία με την OpenAI, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία του Κόλπου στο πλαίσιο της επέκτασης εντός των ΗΑΕ και της ευρύτερης περιοχής. Η OpenAI έχει διεξαγάγει συζητήσεις με την G42 για την άντληση χρηματοδότησης για μια νέα επιχείρηση με τσιπ, ανέφερε το Bloomberg πέρυσι.

Τώρα περιορίζει την παρουσία της στην Κίνα και έχει δεσμευτεί να επενδύσει στις δυτικές αγορές για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τους δεσμούς με το Πεκίνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Xiao στο Bloomberg News τον περασμένο μήνα. Η G42 θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση κεφαλαίων στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές όπου δραστηριοποιούνται οι βασικοί εταίροι της AI, είχε δηλώσει ο Xiao.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Απάντηση στην ακρίβεια οι αυξήσεις μισθών – Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα

Με λίγα η κλικ η βεβαίωση οφειλής για όσους πωλούν ακίνητα για να ξοφλήσουν την εφορία

Υπόσχεση Τραμπ αν επανεκλεγεί: «Θα απελευθερώσω τους καταδικασμένους για την επίθεση στο Καπιτώλιο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ