Τώρα η αγορά του μπέικον θα κοστίζει περισσότερο. Κατηγορήστε την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Η θανατηφόρα ασθένεια των χοίρων προκαλεί θάνατο σε εκατοντάδες εκατομμύρια γουρούνια, κυρίως στην Κίνα, προκαλώντας μια παγκόσμια αύξηση των τιμών χοιρινού και μπέικον, από το Όκλαντ έως το Βανκούβερ. Στην Ευρώπη, οι νεκροί χοίροι αυξήθηκαν κατά 31% και τα νεκρά μικρά γουρουνάκια κατά 56% πέρυσι. Το χοιρινό κρέας είναι έτοιμο για το πιο απότομο άλμα του στις τιμές από το 2004, όταν οι ασθένειες των τρελών αγελάδων και της γρίπης των πτηνών οδήγησαν τους καταναλωτές να τρώνε περισσότερο χοιρινό κρέας, σύμφωνα με δείκτη που συνέταξε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη.

 

“Δεν έχει σημασία πού βρίσκεστε στον κόσμο αυτή τη στιγμή, παντού οι τιμές χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί”, δήλωσε ο Justin Sherrard, επικεφαλής της Rabobank στην Ουτρέχτη. “Η Κίνα είναι η αγορά στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε. Πρώτον, επειδή είναι μεγάλη και, δεύτερον, επειδή αυτό είναι πραγματικά το πρώτο μέρος το οποίο άρχισε να χτυπάει η αφρικανική πανώλη των χοίρων”.

Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι το Σεληνιακό Νέο Έτος στις 25 Ιανουαρίου, ώρα αιχμής για την κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην Κίνα, το Βιετνάμ και άλλες χώρες που γιορτάζουν το φεστιβάλ. Οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν θα έχουν “άλλη επιλογή” από το να μεταφέρουν τουλάχιστον ένα μέρος του πρόσθετου κόστους στους καταναλωτές, δήλωσε ο Sherrard.

 

Μέχρι το τέλος του 2020, τα κοπάδια χοιριδίων της Κίνας θα έχουν μειωθεί στα 275 εκατομμύρια κεφάλια, σχεδόν κατά 40% από τις αρχές του 2018, πριν ξεκινήσει η μεγαλύτερη εκδήλωση της νόσου, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αυτό θα μειώσει την παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος κατά 10% το 2020.

 

 

“Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα και όλο και περισσότερο στο Βιετνάμ και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας”, δήλωσε ο Tim Foulds, επικεφαλής έρευνας της Euromonitor International για την Αυστραλασία. “Οι κυβερνητικές προσπάθειες για τον έλεγχο της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης κλίμακας σφαγής ζώων, οδήγησαν στην πτώση της παραγωγής χοιρινού κρέατος δραματικά το 2019”, πρόσθεσε.

 

Οι μειωμένες εγχώριες προμήθειες θα ενισχύσουν τη ζήτηση της Κίνας για το ξένο χοιρινό κρέας, με αποτέλεσμα τις τιμές ρεκόρ και τις εισαγωγές. Ωστόσο, οι Κινέζοι καταναλωτές θα «νιώσουν το τσίμπημα», με πτώση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης χοιρινού κατά 32% σε διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.