Έξι θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας έχασε η βρετανική οικονομία, καθώς οι επιχειρηματίες φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα, εν μέρει λόγω της «κυβερνητικής ανικανότητας».

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Διοικητική Ανάπτυξη της Διοίκησης το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από την 23η στην 29η θέση ανάμεσα σε 64 χώρες.

Σε ξεχωριστή ανάλυση, το Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής προειδοποίησε ότι η πολυετής υποεπένδυση εμποδίζει την ανάπτυξη και βλάπτει τις προοπτικές για την ανάπτυξη πράσινων βιομηχανιών. Υπολόγισε ότι η χώρα θα είχε λάβει επιπλέον 560 δισεκατομμύρια στερλίνες (720 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πραγματικούς όρους αν οι επενδύσεις από ιδιωτικές επιχειρήσεις και την κυβέρνηση είχαν παραμείνει στο μέσο όρο της Ομάδας των Επτά (G7) από το 2005.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μια κατάσταση μεγάλου φάβου για επενδύσεις και η αποστροφή της κυβέρνησης προς αυτές για την αξιοποίηση μελλοντικών ευκαιριών μάς εμποδίζει να βγούμε από τούνελ της αναπτυξιακής καταστροφής στο οποίο βρισκόμαστε», δήλωσε ο Τζορτζ Ντιπ, αναπληρωτής διευθυντής για την οικονομία στο IPPR.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με ένα εργατικό δυναμικό που έχει συρρικνωθεί μετά την πανδημία. Οι πολιτικοί ηγέτες όλων των κομμάτων ανησυχούν για τη στασιμότητα της παραγωγικότητας της Βρετανίας και τον επίμονο πληθωρισμό, τα οποία έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών τόσο στις μετοχές όσο και στις επιχειρήσεις.

Στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε έδαφος σε όλους τους βασικούς δείκτες, ένα ανησυχητικό σημάδι για την κυβέρνηση, η οποία θέλει να προσελκύσει επενδύσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η χώρα έχει γίνει πιο γραφειοκρατική, η κυβέρνηση λιγότερο αποτελεσματική και το εργατικό δυναμικό λιγότερο παραγωγικό.

Όπως μεταδίδι το Bloomberg, η  Δανία διατήρησε την πρώτη θέση το 2023 και η Ιρλανδία ανέβηκε εννέα θέσεις στη δεύτερη. Η Ελβετία, η Ολλανδία και η Σιγκαπούρη συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

«Η δραματική πτώση των δεικτών υποδηλώνει μια συστημική απαισιοδοξία για το μέλλον», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αρτούρο Μπρις  επικεφαλής ερευνητής της κατάταξης και διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας του IMD. «Η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος λέει ότι τα στελέχη χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα».

Για την παγκόσμια έκθεση ερωτήθηκαν περισσότερα από 6.400 ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο. Μόλις το 3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

«Η κυβερνητική ανικανότητα, η κακή εργασιακή κουλτούρα και οι περιοριστικοί νόμοι για τη μετανάστευση ήταν μεταξύ πολλών λόγων για την κακή πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Βρετανία γίνεται όλο και πιο γραφειοκρατική, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις «ελευθερίες του Brexit» για να χαλαρώσει το περιοριστικό ρυθμιστικόμ πλαίσιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε 12 θέσεις στην υποκατηγορία της γραφειοκρατίας από την 15η στην 27η θέση, ενώ η Γαλλία ανέβηκε από την 44η στην 41η θέση, δήλωσε ο Μπρις.

Συνολικά, η Γαλλία παρέμεινε λιγότερο ελκυστική από το Ηνωμένο Βασίλειο, πέφτοντας πέντε θέσεις στην 33η θέση της κατάταξης. Η Γερμανία έπεσε επτά θέσεις στην 22η.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, αλλά αντανακλούσε το πολιτικό χάος του 2022, ένα έτος κατά το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τρεις διαφορετικο΄ςυ πρωθυπουργούς και τέσσερις υπουργούς οικονομικών.

Η προβληματική οικονομία, με τον πληθωρισμό να είναι υψηλότερος και την αγορά εργασίας πιο σφιχτή από άλλες κορυφαίες βιομηχανικές χώρες, θα έχει επίσης επιδεινώσει το κλίμα, δήλωσε ο Μπρις.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Κομισιόν

Τιτανικός: Πακιστανός μεγιστάνας με τον 19χρονο γιο του στους πέντε του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε

H Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε δύο βασικά επιτόκια δανεισμού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ