Εδώ και δεκαετίες, οι δίδυμοι δισεκατομμυριούχοι Barclay απέφευγαν τα κοινά, κατοικώντας σε ένα μικρό νησάκι στο κανάλι της Μάγχης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η ιδιωτικότητά τους είχε πέσει θύμα μπαράζ αποκαλύψεων για την προσωπική τους ζωή.

Αν και ο 87χρονος Frederick Barclay απέφυγε τη φυλακή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για προσβολή του δικαστηρίου μετά από απόφαση του δικαστή Jonathan Cohen ο οποίος αποφάσισε πως ο Barclay απέτυχε στην αποπληρωμή της πρώτης δόσης των £50 εκατ. (εκ των συνολικών £100 εκατ.) προς την πρώην σύζυγό του.

Η απόφαση του δικαστηρίου αυτή, αν και δε συμπεριλαμβάνει φυλάκιση, αποτελεί την «πτώση» ενός εκ των πάλαι ποτέ πλουσιότερων επιχειρηματιών της Βρετανίας. Σημειωτέον πως ο Frederick είχε δημιουργήσει μία «αυτοκρατορία» δισεκατομμυρίων με τον δίδυμο αδερφό του David η οποία είχε τεράστια επιρροή στα κοινά, ως ιδιοκτήτες της εφημερίδας Daily Telegraph

Oι δίδυμοι έλαβαν τον τίτλο του «Sir» κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Tony Blair δια χειρός Βασίλισσας Ελισάβετ το 2000. Ο Boris Johnson είχε εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο του David Barclay πέρυσι. Η Margaret Thatcher πέρασε τους τελευταίους λίγους μήνες της ζωής της στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου, ιδιοκτήτες του οποίου ήταν οι Barclay.

Ο Frederick τόνισε στο δικαστήριο πως δεν μπορεί να πληρώσει, ενώ υποστήριξε πως είχε κάνει ό,τι πέρναγε από το χέρι του για να βρει τα χρήματα. Ως λόγο παρουσίασε τα προβλήματα με τα ανίψια του, τους 3 γιους του David οι οποίοι δεν του έδωσαν πρόσβαση σε ρευστό με το οποίο θα μπορούσε να εκπληρώσει τη δικαστική διαταγή. Ο Frederick Barclay επικαλέστηκε ένδεια και ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση.

Οι δίδυμοι ήταν εξαιρετικά εκκεντρικοί και εχέμυθοι δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι κατοικούσαν σε ένα τεράστιο οικογενειακό σύμπλεγμα σε ένα νησάκι-φορολογικό παράδεισο κοντά στη νότια Αγγλία.

Η πορεία τους

Γεννηθέντες στο Λονδίνο, μεγάλωσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα το οποίο «έτρεμε» κάθε φορά που πέρναγε το κοντινό τρένο. Έχοντας τελειώσει το σχολείο στα 16, οι δίδυμοι έπιασαν δουλειά στο λογιστήριο της General Electric.

Τη δεκαετία του ‘60, οι δίδυμοι μετέτρεψαν δύο παλιά οικοτροφεία σε ξενοδοχεία και επένδυσαν σε ζυθοποιίες και καζίνο, ξεκινώντας την αυτοκρατορια τους.

Οι πάλαι ποτέ αχώριστοι αδερφοί άρχισαν σιγά-σιγά να χάνουν την επαφή μεταξύ τους. Η οικογένεια διχάστηκε από την πώληση του Ritz το οποίο οι Barclay είχαν αγοράσει για £75 εκατ. το μακρινό 1995. 

Ο «κοριός»

Το πασίγνωστο ξενοδοχείο στοχοποιήθηκε από τα ταμπλόιντ το 2020 όταν ένας εκ των υιών του David, ο Alistair Barclay, κατηγορήθηκε πως είχε βάλει «κοριό» σε μία σουίτα την οποία χρησιμοποίησε ο Frederick και η κόρη του Amanda για να παρακολουθήσει τις συνομιλίες τους όσον αφορά την πώληση του Ritz. Ο Frederick προσέλαβε την ασφάλεια του ξενοδοχείου και κατέγραψε την παράνομη παρακολούθηση με κρυφή κάμερα.

Τα ανίψια πλήρωσαν £800,000 ως εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά η όλη κατάσταση ανέδειξε το χάσμα μεταξύ των μελών της οικογένειας. Ο διχασμός αυτός χαρακτηρίστηκε από τον Frederick ως «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Σύμφωνα με την πρώην σύζυγο του Frederick, Hiroko, οι δίδυμοι είχαν τσακωθεί τόσο άσχημα στο πολυτελές γιότ τους που ήρθαν στα χέρια.

Το διαζύγιο

Ο δικαστής διαμοίρασε τα περιουσιακά στοιχεία της αυτοκρατορίας, προσφέροντας το 25% σε ένα trust για την Amanda, με τα υπόλοιπα να πέφτουν στα χέρια των τριών υιών του David.

Το αντίτιμο του διαζυγίου ύψους £100 εκατ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Βρετανίας, τουλάχιστον όσον αφορά τα δημοσιευμένα, αφού η βρετανική ελίτ συνήθως προτιμά τις εξωδικαστικές συμφωνίες. 

Ο Barclay, όμως, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα και ο δικαστής Cohen του απάντησε πως είχε διορία 3 μηνών για την αποπληρωμή του. Η πρώην σύζυγος του Barclay υποστήριξε πως ο μεγιστάνας προσπαθούσε να «καθυστερήσει την πληρωμή και να κρυφτεί πίσω από νομικές διαδικασίες μέχρι το θάνατο ενός εκ των δύο».

Ο Cohen κατηγόρησε τον Barclay πως κράτησε την Hiroko «στο σκοτάδι» όσον αφορά την οικογενειακή περιουσία «έτσι ώστε να μειώσει τους φόρους του και να κρατήσει τον απόλυτο έλεγχο του πλούτου του».

Ο Barclay είναι και ο κύριος δικαιούχος ενός trust αξίας £545 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τη δικηγορική ομάδα της Hiroko.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΣΦΑ: Στην ολομέλεια της ΡΑΕ την Πέμπτη 4/8 το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης ύψους €856 εκατ.

Puma: Η ιστορία των δύο αδερφών που δημιούργησαν μια αυτοκρατορία

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» παρά τις στρατιωτικές απειλές της Κίνας, δηλώνει η Πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν