Η BASF SE προχωρά σε νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας, καθώς η κρίση στην ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία παρατείνεται και η διοίκηση εντείνει την προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους.

Ο γερμανικός όμιλος στοχεύει σε «σημαντικές» μειώσεις προσωπικού στη μονάδα εσωτερικής πληροφορικής, η οποία απασχολεί περίπου 8.500 εργαζομένους. Παράλληλα, προβλέπει προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 6,2 δισ. και 7 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, έναντι 6,6 δισ. ευρώ πέρυσι. Η αγορά αντέδρασε αρνητικά, με τη μετοχή να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Απρίλιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Markus Kamieth έκανε λόγο για «ένα ακόμη μεταβατικό έτος με σημαντικούς αντίθετους ανέμους για τον κλάδο», επισημαίνοντας ότι η αγορά ενδέχεται να αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2026.

Η BASF δοκιμάζεται από τη δομική αδυναμία της ευρωπαϊκής αγοράς χημικών, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά και ασθενή ζήτηση. Για να προστατεύσει την κερδοφορία της, η εταιρεία έχει ήδη διαχωρίσει ορισμένες δραστηριότητες και προχωρήσει σε περικοπές στο Λούντβιχσχαφεν της Γερμανίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο χημικό συγκρότημα παγκοσμίως.

Την Παρασκευή, η διοίκηση αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο ετήσιας εξοικονόμησης κόστους στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, από 2,1 δισ. ευρώ προηγουμένως. Σύμφωνα με τον Κάμιεθ, η Κίνα κατέγραψε θετική πορεία στο πρώτο τρίμηνο, όμως οι όγκοι πωλήσεων σε άλλες περιοχές παρέμειναν αδύναμοι.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συνθήκες χαμηλού κύκλου στον κλάδο αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον κατά το πρώτο μέρος του έτους. Η μετοχή της BASF υποχώρησε έως και 5,4% στη Φρανκφούρτη. Παρά την πρόσφατη άνοδο λόγω προσδοκιών για οικονομική ανάκαμψη και χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων εκπομπών, ο τίτλος εμφανίζει οριακή πτώση σε ετήσια βάση.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι οργανώνουν κινητοποιήσεις στο Βερολίνο σε αντίδραση για τις περικοπές στη μονάδα πληροφορικής, οι οποίες έρχονται την ώρα που η εταιρεία δημιουργεί νέο κέντρο δραστηριοτήτων στην Ινδία.

Η BASF συνεχίζει να αναδιαμορφώνει το χαρτοφυλάκιό της με στόχο την εστίαση στις πλέον κερδοφόρες δραστηριότητες. Έχει ήδη αποσχίσει τον κλάδο επιστρώσεων, ενώ σχεδιάζει την εισαγωγή της μονάδας Agricultural Solutions στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έως το 2027. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, βρίσκεται σε τροχιά ετοιμότητας για δημόσια εγγραφή από το επόμενο έτος.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε την πώληση 4.400 διαμερισμάτων που κατείχε, προκειμένου να ενισχύσει τον ισολογισμό της και να επικεντρωθεί στον βασικό της πυρήνα. Τοπικά συνδικάτα παρομοίασαν την κίνηση με «πώληση των οικογενειακών κοσμημάτων» του ομίλου.

Διαβάστε ακόμη

Η παγκόσμια ναυλαγορά δεξαμενόπλοιων παραμένει σταθερή αλλά γερνάει

Δυναμική κερδοφορίας στην Εθνική Ασφαλιστική (γράφημα)

Airbnb: Σπριντ στο παρά πέντε για δηλώσεις, φόρους και πωλήσεις με «άδεια στο χέρι»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα