Το ζήτημα της ενιαίας κεφαλαιαγοράς στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναδυθεί ξανά στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προτίθενται να ολοκληρωθεί σύντομα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg κι ενώ η Βρετανία απέχει μόλις λίγους μήνες πριν την αποχώρησή της από την ΕΕ, παίρνοντας μαζί της και τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αγορά και κλάδο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής το οποίο θα παρουσιασθεί την ερχόμενη εβδομάδα και τέθηκε αποκλειστικά υπόψη του Bloomberg, η ΕΕ προτίθεται να προχωρήσει σε κινήσεις με στόχο να παραμερισθούν τα εμπόδια και οι αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών.

Μία ενιαία κεφαλαιαγορά πρακτικά σημαίνει λιγότερες καθυστερήσεις στις συναλλαγές, από τη στιγμή που θα υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο θα τις ελέγχει, θα τις εκκαθαρίζει και θα τις ολοκληρώνει. Ειδικότερα η διαδικασία εκκαθάρισης των συναλλαγών εκτός από χρονοβόρα αυξάνει και το κόστος τους, το ποσό των οποίων εντός της Ευρώπης σε ετήσια βάση ανέρχεται σε κάποια δεκάδες δισ. ευρώ. Παράλληλα οι συναλλαγές δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο και σε επιπλόν φορολόγηση.

Η Κομισιόν στο έγγραφό της αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μετά την πανδημία του κορωνοϊού, έχουν την ανάγκη περισσότερο και από την κρίση του 2008, για άντληση κεφαλαίων, έτσι ώστε να ξανασταθούν στα πόδια τους. Στο πλαίσιο αυτό οι αξιωματούχοι της ισχυρίζονται ότι η πρόσβαση των εταιρειών σε μία ενιαία κεφαλαιαγορά θα τους δώσει τη δυνατότητα να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από τις χρηματαγορές, στα πρότυπα του αμερικανικού επιχειρηματικού μοντέλου, αντί να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό, πολιτική που ακολουθούν κατά κόρον οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Στο έγγραφο επίσης τονίζεται πως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η ελεύθερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές θα αποτελεί παρελθόν για τη Βρετανία. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται πλέον οι συναλλαγές δεν έχει ακόμη καθορισθεί, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι κάθετοι ότι δεν θα ισχύουν οι κανόνες, όταν η Βρετανία αποτελούσε μέλος της ΕΕ.

Η χωρίς περιορισμούς πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα ισχύει και όπως αναφέρει το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου να μετακινηθούν από τη Μεγάλη Βρετανία και να μεταφερθούν σε χώρες της ΕΕ.

Άλλωστε μετά το 2016 και το δημοψήφισμα του Brexit το ένα μετά το άλλο τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν ανακοινώσει σχέδια αποχώρησης από το μέχρι πρότινος μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης.

Όσες θα παραμείνουν όμως όπως και οι βρετανικές εταιρείες, θα πρέπει να συναλλάσσονται με την Ευρώπη υπό ένα καινούργιο καθεστώς, για το οποίο μία ενιαία κεφαλαιαγορά θα κάνει τα πράγματα σαφώς πιο εύκολα.