Η Ελλάδα έχει μία έξοδο κινδύνου για να ξεφύγει από μεγαλύτερο οικονομικό όλεθρο. Το ζήτημα είναι εάν θα μπορέσει να την βρει, αποφεύγοντας παράλληλα τα πολιτικά και κοινωνικά εμπόδια στο διάβα της.

Με τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ απόψε, και το τέλος του προγράμματος στήριξης οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμη περιμένουν τη χώρα και δη την κυβέρνηση να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους για επανασύσταση της χείρας βοηθείας και τη συνέχιση της πορείας της χώρας στην Ευρωζώνη. Για να συνεχίσουν να ρέουν τα χρήματα προς τη χώρα, ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να υποστηρίξει ένα πακέτο μέτρων το οποίο τόσο δραματικά απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο.

Οι επενδυτές αρχικά επέδειξαν σιγουριά για το δημοψήφισμα ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Ενώ τα Ελληνικά ομόλογα βυθίστηκαν τη Δευτέρα μετά την επιβολή capital controls, το Ευρώ, αντίθετα, επέδειξε την καλύτερη άνοδό του σε τετράμηνη βάση έναντι του δολαρίου εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε την Δευτέρα το “τεράστιο κόστος” που θα είχε ένα Grexit, υποστηρίζοντας πως το δημοψήφισμα θα ενδυνάμωνε την διαπραγματευτική του θέση. Το ΝΑΙ θα τον ωθήσει, όπως και ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, σε νέες εκλογές.

Το μεγαλύτερο τεστ για το σύστημα θα είναι να κρατηθεί η Ελληνική οικονομία εν ζωή αρχικά μέχρι την Κυριακή. Αυτό έχει αναλάβει η ΕΚΤ η οποία έχει στο παρελθόν δώσει 89 δισ. ευρώ ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες.

Το γεγονός, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι πως ακόμη και η πιθανή ρανίδα διάθεσης της Αθήνας και η γνώμη των Ελλήνων για επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι αρκετή για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση και θα πρέπει να δοθεί χρόνος και χρήμα μέχρι οι Έλληνες να σχηματίσουν καινούριο κοινοβούλιο.