Περισσότερη οικονομική αναταραχή στον ορίζοντα για την Ευρώπη, καθώς τα σχέδια των κυβερνήσεων να τερματίσουν την άνευ προηγουμένου στήριξη των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απειλούν να ρίξουν εκατομμύρια νοικοκυριά σε μια παγίδα χρέους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οργανώσεις που βοηθούν τον κόσμο να βρίσκει διεξόδους για τα οικονομικά του προβλήματα, τώρα προειδοποιούν για μια κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των οικογενειών που θα επιβαρυθνούν με λογαριασμούς που δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν.

Ακόμα και σε πλούσια κράτη με μεγάλα αποθεματικά, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι πολίτες έχουν αρχίσει να ανησυχούν.«Σε κάποιες επαρχίες, ήδη βλέπουμε σημαντικά περισσότερα αιτήματα από ανθρώπους που ζητούν συμβουλές σε σχέση με την περσινή χρονιά», αναφέρει η Μαρία Κέμετμιουλερ, αναπληρώτρια δ/ντρια του οργανισμού των εταιρειών που παρέχουν συμβουλές για χρέη, στην Αυστρία. «Το φθινόπωρο, αναμένουμε αύξηση των αιτημάτων κατά περίπου 40%».

Κι αυτή είναι μόνο μια πλευρά της απειλής για την οικονομική ανάκαμψη. Αλλες είναι η περιστολή των δαπανών, ενώ κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για μια ευρύτερη χρηματοοικονομική αστάθεια καθώς θα ανεβαίνουν οι αθετήσεις πληρωμών.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Χρέους των Καταναλωτών, το οποίο προσπαθεί να καταπολεμήσει την υπερχρέωση, εκτιμά ότι έως και το 10% των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη πρόβλημα, και ο σύμβουλος Κώστα Σκλίρις εκτιμά ότι το ποσοστό θα διπλασιαστεί τουλάχιστον.

Μελέτη του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών υπολόγιζαν ότι δεν θα μπορούσαν να καλύψουν μια απροσδόκητη δαπάνη ακόμη και πριν από την κρίση του κορωνοιόύ. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν περισσότερες «οικονομικά ευάλωτες» οικογένειες.

Το 44% των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την κρίση δεν θα ήταν σε θέση να καλύψει τους λογαριασμούς εάν χανόταν η κύρια πηγή εισοδήματός τους για μια περίοδο τριών μηνών.

Η απώλεια ενός μισθού είναι η βασική αιτία για οικονομικά προβλήματα, επομένως μέχρι τώρα τα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων απορροφούσαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπος της πανδημίας. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις σχεδιάζουν να καταργήσουν αυτή τη στήριξη, προκαλώντας ενδεχομένως την άνοδο της ανεργίας.

Το ζήτημα αυτό έρχεται να αναδείξει το πώς η οικονομική κρίση απειλεί να επιδεινώσει την ανισότητα. Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα για έναν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στους χαμηλόμισθους, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους νέους.

Είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να εργάζονται εξ αποστάσεως από το σπίτι τους κατά τη διάρκεια του lockdown και συχνά απασχολούνται σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από τον ιό όπως το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός και η φιλοξενία.

Πλήγμα θα υποστούν και οι υψηλότερα αμειβόμενοι. Οι αυταπασχολούμενοι είναι ευάλωτοι καθώς τείνουν να βασίζονται σε έναν μικρότερο αριθμό πελατών και ίσως να μην έχουν πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης.

Σε ακόμη ευρύτερη κλίμακα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε τη βιωσιμότητα του χρέους των νοικοκυριών ως έναν από τους κινδύνους στην τελευταία αναθεώρηση της έκθεσης χρηματοοικονομικής σταθερότητας τον Μάιο.

Η προσωρινή απαλλαγή από την αποπληρωμή δανείων θα μπορούσε να το μετριάσει αυτό, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω της ανεπάρκειας υποδομών, όπως οι οργανισμοί ελάφρυνσης του χρέους. Σε πολλές χώρες, οι οφειλέτες θα παραμείνουν στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών και funds χωρίς να έχουν τη βοήθεια ειδικών συμβούλων.

Τα νοικοκυριά θα στραφούν επίσης σε επιλογές όπως το να παίρνουν τραπεζικά δάνεια με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, ή θα προσπαθήσουν να πληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις τους σε βάρος κάποιων άλλων, ανοίγοντας έτσι και νέες τρύπες χρεών..