Η Ρωσία αναμένεται να στείλει το πρώτο φορτίο της με υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα από τον νέο τερματικό σταθμό της -έναν προορισμό έκπληξη σύμφωνα με δημοσίευμα του Βloomberg-, δεδομένου ότι η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα για την προμήθεια ενέργειας.

Το πρώτο φορτίο από τη μονάδα της Πορτοβάγια στις ρωσικές ακτές της Βαλτικής θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει το θέμα και το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ωστόσο, δεν έχει αποκαλυφθεί ο αγοραστής του φορτίου.

Ο νέος τερματικός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον αγωγό Nord Stream στη Γερμανία, τίθεται σε λειτουργία εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης η οποία κλιμακώθηκε από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις ροές προς την Ευρώπη.

Αλλά, παρά το γεγονός ότι οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν ουσιαστικά διακοπεί, στα ευρωπαϊκά λιμάνια συνεχίζει να φτάνει ρωσικό LNG. Παρόλα αυτά, ο ενεργειακός κολοσσός, Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από το Bloomberg. Η Gazprom ολοκλήρωσε έναν 72ωρο έλεγχο στη νέα εγκατάσταση τη Δευτέρα, ενώ το εργοστάσιο έχει ήδη παράξει περίπου 30.000 τόνους LNG.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε εξαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε να λαμβάνει LNG από τη χώρα όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα τροφοδοτεί Βουλγαρία και  Βόρεια Μακεδονία

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μοναδική ελληνική εγκατάσταση για LNG μπορεί να στέλνει περίπου 6 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, τα μισά από τα οποία κατευθύνονται στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και τα υπόλοιπα στην εγχώρια αγορά.

Το τάνκερ Pskov LNG βρίσκεται τώρα αγκυροβολημένο στον τερματικό σταθμό της Πορτοβάγια και φορτώνει το πρώτο φορτίο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες που διεκδικούν τα Όσκαρ της θάλασσας στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό   

Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο  

Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών