Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εργαστούν άμεσα για να παράσχουν ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ιστορική συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος που επικαλείται το πρακτορείο Βloomberg.

Οι εγγυήσεις θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, όπως ο αριθμός των δυνάμεών της, ανέφεραν τα ίδια πρόσωπα στο πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Στόχος είναι να αποφευχθεί η από πλευράς Ρωσίας απαίτηση για περιορισμούς στο στρατό του Κιέβου ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος στο Λευκό Οίκο μεταξύ Τραμπ, Ζελένσκι και Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα έφερε σαφέστερη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ασφάλεια της Ουκρανίας, προκαλώντας ανακούφιση στο Κίεβο και την Ευρώπη, οι οποίοι είχαν ανησυχίες για τυχόν αλλαγή στάσης του Τραμπ προς τη Μόσχα, μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν.

Ο Τραμπ δήλωσε στο Truth Social: «Στη συνάντηση συζητήσαμε εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες με συντονισμό των ΗΠΑ». Την Τρίτη, οι ηγέτες της ΕΕ θα ενημερωθούν εξ αποστάσεως για τα αποτελέσματα. Το πακέτο εγγυήσεων ασφάλειας θα βασιστεί επίσης στο έργο της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων», μιας ευρωπαϊκής ομάδας υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, και αναμένεται να περιλαμβάνει μια πολυεθνική δύναμη στο μέλλον, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η μορφή της δεν έχει ακόμη καθοριστεί, πρόσθεσαν.

Οι ηγέτες εξέφρασαν γενική υποστήριξη για εγγυήσεις «τύπου άρθρου 5», αναφερόμενες στη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, πρόταση που διατύπωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι στη συνάντηση της Δευτέρας, αλλά επισημάνθηκε ότι οι λεπτομέρειες και ο ρόλος των ΗΠΑ πρέπει να ξεκαθαριστούν πρώτα από τους αρμόδιους.

Αβεβαιότητες και πολιτικές πιέσεις στις διαπραγμάτευσεις για την Ουκρανία

Ωστόσο, πολλά σημεία παραμένουν αβέβαια, συνεχίζει το δημοσίευμα. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε πως ο Πούτιν πέτυχε άλλη μια σημαντική νίκη την προηγούμενη εβδομάδα, αποφεύγοντας νέες αμερικανικές κυρώσεις. Υπάρχει ακόμα κίνδυνος ο Τραμπ να κατηγορήσει τον Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους αν προκύψει αδιέξοδο τις προσεχείς εβδομάδες, είπαν πηγές στο πρακτορείο. Ωστόσο, αν ο Τραμπ τηρήσει την υπόσχεσή του για εγγυήσεις, ο Πούτιν ίσως αναγκαστεί να ξεπεράσει τα όρια ή να ρισκάρει ρήξη μαζί του, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Ευρώπη αναμένεται να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος των προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς όπλων. Ο Τραμπ και μια ομάδα σημαντικών ευρωπαίων ηγετών πιθανώς θα έχουν τηλεδιάσκεψη σύντομα για να παρακολουθήσουν την πρόοδο και να συμφωνήσουν σε επιπλέον λεπτομέρειες, αναφέρουν οι πηγές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα πως «οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναλάβουν μεγάλο μέρος του βάρους» και οι ΗΠΑ «θα τις στηρίξουν και θα τις κάνουν πολύ ασφαλείς». Το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του τόνισε πως δεν θα δεχτεί ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στη Ρωσία, Στιβ Γουίτκοφ, ανέφερε την Κυριακή ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στο να δώσει στην Ουκρανία εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας διατύπωσης παρόμοιας με το Άρθρο 5, από ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Οποιαδήποτε συμφωνία αποκλείει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, που επίσης έχει απορριφθεί από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο έχει προτείνει εγγυήσεις σχεδιασμένες ώστε να είναι αναποτελεσματικές, όπως το δικαίωμα βέτο στη Ρωσία. Μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Πούτιν και τον προέτρεψε να αρχίσει προετοιμασίες για συνάντηση με τον Ζελένσκι σε τόπο που θα οριστεί.

Ο Ρώσος σύμβουλος Ουσάκοφ δήλωσε ότι η ιδέα συζητήθηκε. Πριν τη συνάντηση της Δευτέρας, Ουκρανία και Ευρωπαίοι ανησυχούσαν πως ο Τραμπ θα πίεζε για εδαφικές παραχωρήσεις. Η Μόσχα ζητά τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), όπως ανέφερε το Bloomberg, κάτι που θα έδινε στη Ρωσία στρατιωτική νίκη από το 2014 σε περιοχή με ισχυρές ουκρανικές άμυνες. Η Ρωσία θα σταματούσε επίσης τις απαιτήσεις για περιοχές Ζαπορίζια και Χερσόν που δεν ελέγχει ήδη, παγώνοντας τις γραμμές μάχης. Ενδέχεται να αποσύρει στρατεύματα από βορειοανατολικές περιοχές κοντά στα σύνορα, όπου ελέγχει μόνο μικρές εκτάσεις.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι εδαφικές παραχωρήσεις πρέπει να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως τα εδαφικά θέματα θα είναι άμεση διαπραγμάτευση με τον Πούτιν. Μετά την επίσκεψή του στην Αλάσκα, ο Τραμπ απέσυρε τις πιέσεις για άμεση εκεχειρία και τις απειλές κυρώσεων στη Μόσχα αν αρνηθεί.

Παρά τα ρίσκα, οι ευρωπαίοι ηγέτες που έφυγαν από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα εξέφρασαν θετική στάση. Ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς είπε: «Οι προσδοκίες μου όχι μόνο εκπληρώθηκαν αλλά ξεπεράστηκαν». Ωστόσο, τη νύχτα της Δευτέρας η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση σε υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κεντρική Πολτάβα. Η πόλη Κρεμεντσούκ, με το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, δέχτηκε τη σφοδρότερη επίθεση από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Κίνα υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

Παράλληλα το Πεκίνο δήλωσε σήμερα ότι «υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες» για την ειρήνη, μετά τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την ανακοίνωση μιας ενδεχόμενης συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Κίνα ήταν ανέκαθεν πεπεισμένη πως ο διάλογος και η διαπραγμάτευση αποτελούν τη μοναδική βιώσιμη οδό για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες υπέρ της ειρήνης», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη 

«Πράσινο» στους περιβαλλοντικούς όρους για το project της Σκλαβενίτης στο πρώην εργοστάσιο της Πίτσος

Ι.Χ.: Eρχονται τα πρώτα ραβασάκια με πρόστιμα φωτιά για 350.000 οδηγούς

Μπλόκο στις φουσκωμένες επιστροφές φόρου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα