Bloomberg

Bloomberg: Κριτική Μέρκελ – Μακρόν κατά της Ελλάδας για τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών

  • newsroom


Ανησυχία σε Βερολίνο και Παρίσι για τη μετάλλαξη Δέλτα – Τι λένε για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια

Αυστηρή κριτική άσκησαν στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη που εξαρτώνται από τον τουρισμό η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν για την ελεύθερη υποδοχή επισκεπτών που εμβολιάστηκαν κατά του νέου κορωνοϊού με τα λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, υποδεικνύοντας έτσι την πιθανότητα να επιβληθούν περαιτέρω ταξιδιωτικοί περιορισμοί προτού κορυφωθεί η τουριστικής περίοδος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik αν και δεν έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα (EMA) και ενώ δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσο είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει σημάνει το συναγερμό στην Ευρώπη.

Οι επισκέπτες αυτοί μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο.

Τα σχόλιά της έρχονται να εντείνουν την ανησυχία που επικρατεί στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα νοσηλειών και θανάτων.

Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η πλειονότητα των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος συντάχθηκε με τη Γερμανίδα Κεγκελάριο με τους δύο να συζητούν μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

Στη Βρετανία, η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα οδήγησε στην αναβολή της πλήρους χαλάρωσης των περιορισμών στα μέσα Ιουλίου.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν επιβάλουν καραντίνα στους επισκέπτες, που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik και το Sinopharm της Κίνας.

Νωρίτερα η κυρία Μέρκελ είχε αναφέρει σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα θίξει τα προβλήματα στο καθεστώς των συνόρων ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ. «Ακόμα και σήμερα, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συντονίζονται επαρκώς για τις αφίξεις από τρίτες χώρες, ειδικά όσων προέρχονται από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού», είπε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού και ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης πρέπει να ανοίξουν προσεκτικά και με συντονισμένο τρόπο. Προέτρεψαν μάλιστα την ταχεία έγκριση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 του μπλοκ για τη διευκόλυνση των ταξιδιών και ζήτησαν μια συνεκτική εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη.

Στην ΕΕ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι με τα ίδια πρότυπα και ότι το μπλοκ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση από λοιμώξεις, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Μέρκελ είπε στους ηγέτες ότι η εξάπλωση των μεταλλάξεων σημαίνει ότι η έναρξη των εμβολιασμών με ενισχυτικές δόσεις ενδεχομένως να πρέπει να γίνει νωρίτερα, στις αρχές του φθινοπώρου, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο εκπρόσωπος του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το γραφείο της Μέρκελ δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του πρακτορείου για σχολιασμό.

Διαβάστε ακόμα:

Συντάξεις: Τι αλλάζει στις επικουρικές από το 2022 – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι (vid)

New Energy Capital: Συστάθηκε το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών σε υποδομές ενεργειακής μετάβασης

Toshiba: Πώς και γιατί οι ακτιβιστές μέτοχοι «εκθρόνισαν» τον πρόεδρο Οσάμου Ναγκαγιάμα