Μπορεί να φαίνεται κυνικό το ότι οι αγορές ανακάμπτουν την ώρα που ο κόσμος συνεχίζει να πεθαίνει από την πανδημία, γεγονός πάντως είναι ότι η καμπύλη αρχίζει να μειώνεται, σχολιάζει το Bloomberg, κάνοντας ειδική αναφορά και στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η επιβολή του του μέτρου της κοινωνικής απόστασης έγινε ταχύτερα από την Ισπανία και την Ιταλία.

Ο συντάκτης του άρθρου εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως και για τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια οικονομία.

Επικαλούμενος έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον της Αγγλίας, αναφέρει ότι, στοιχεία όπως η επιβολή κοινωνικής απομάκρυνσης φαίνεται ότι απέδωσαν και αυτό φαίνεται στο παράδειγμα της Κίνας. Επιθετικές κινήσεις όπως της κοινωνικής απομόνωσης είχαν θετικές συνέπειες. Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου, αν είχαν γίνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις μια ή δύο ή τρις εβδομάδες νωρίτερα, τα κρούσματα στην Κίνα θα μπορούσαν να ήταν μειωμένα κατά 66%, 86% ή 95% αντίστοιχα, μειώνοντας έτσι δραστικά και στην εξάπλωση του ιού παγκοσμίως.

«Η κατάσταση είναι αγχωτική και το καθεστώς της κοινωνικής απόστασης είναι δύσκολο να το ανεχθεί κανείς αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αποτραπεί η απώλεια ζώων σε μεγαλύτερη κλίμακα» προσθέτει ο συντάκτης.

Στο σημείο αυτό χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ελλάδας «η οποία στο θέμα του κορωνοϊού φαίνεται να έχει κάνει κάτι σωστό. Η Ελλάδα έκλεισε γρήγορα την οικονομία της στο πρώτο σημάδι του προβλήματος, την ώρα που ήταν έτοιμοι να ανοίξουν οι τουριστικοί προορισμοί. Αυτό φαίνεται να απέδωσε».

Στο άρθρο παρατίθεται, μάλιστα, πίνακας στον οποίο φαίνεται πόσο πιο γρήγορα η Ελλάδα πήρε μέτρα εφαρμογής της κοινωνικής απόστασης σε σύγκριση με την Ιταλία και την Ισπανία.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος διερωτάται αν η αντίδραση των αγορών είναι πρόωρη. Οι αγορές έχουν την τάση να πέφτουν πριν από μια ύφεση και ανακάμπτουν πριν ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη, άρα είναι φυσικό που ανεβαίνουν τώρα.

Ωστόσο, οι χώρες της Δύσης ακόμα πρέπει να αντιμετωπίσουν την υπερφόρτωση των νοσοκομείων, ενώ οι πολιτικές εξόδου από την κρίση είναι ήδη στην πολιτική ατζέντα. Το πώς θα γίνει αυτό στην πράξη, θα κάνει και τεράστια διαφορά στην τελική οικονομική ζημιά.

Οι πιθανότητες είναι υπέρ μια αργής και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, με περιορισμούς σε γεγονότα όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, όπως αγώνες και συναυλίες.

Ωστόσο, οι περιορισμοί μπορεί να ξανατεθούν σε ισχύ αν παρατηρηθεί νέο ξέσπασμα του ιού πριν βγει κάποιο εμβόλιο.

Υπάρχουν πάντως και τα θετικά: μια άμεση οικονομική κρίση φαίνεται πως αποφεύχθηκε, ενώ επίσης φαίνεται πως αποφύγαμε και μια οξεία υγειονομική κρίση στις ΗΠΑ.

Γι’ αυτό και οι χρηματαγορές έχουν μειώσει κατά σχεδόν 50% τις απώλειες που είχαν από τον Φεβρουάριο.