Μια «κολοσσιαία» επένδυση στην πυρηνική ενέργεια θα είναι απαραίτητη κατά τα επόμενα 30 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων και να καλυφθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, Τιερί Μπρετόν.

Όπως είπε ο ίδιος, οι σταθμοί που υπάρχουν σήμερα για την πυρηνική ενέργεια απαιτούν επένδυση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, ενώ οι εγκαταστάσεις επόμενης γενιάς θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ από σήμερα και μέχρι το 2050.

«Η μεγάλη μετάβαση θα οδηγήσει σε μια βιομηχανική επανάσταση σε κλίμακα άνευ προηγουμένου», είπε ο Τιερί Μπρετόν σε συνέντευξη στη γαλλική Journal Du Dimanche.

Οι δηλώσεις του Γάλλου επιτρόπου έγιναν αφού η ΕΕ αποκάλυψε τα σχέδιά της να επιτρέψει τον χαρακτηρισμό «πράσινες επενδύσεις» σε συγκεκριμένα πρότζεκτ για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σύστημα ταξινόμησης, γνωστό στο εξωτερικό ως «taxonomy», δέχεται πυρά από νομοθέτες των Πρασίνων και οικολογικές ομάδες.

Σύμφωνα με τον Τιερί Μπρετόν, η πυρηνική ενέργεια σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι καθοριστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.

Επισήμανε δε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στην ταξινόμηση, ώστε ο τομέας να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια.

«Για να φτάσουμε την ουδετερότητα στον άνθρακα, θα είναι απαραίτητο να αλλάξουμε ταχύτητα σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στην Ευρώπη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τιερί Μπρετόν.

Διαβάστε ακόμη

Aνάχωμα 1 δισ. ευρώ απέναντι στην Omicron

Η ναυτιλία βλέπει τους ναύλους να «διορθώνουν» στα ψηλά

ΕΕ: Γιατί η τιμή του άνθρακα πάει για διπλασιασμό μέσα στη χρονιά