Η χρυσή εποχή του City του Λονδίνου ξεκίνησε με ένα ωραιότατο «big bang». Δυστυχώς, φαίνεται πως τελειώνει με ένα απλό ξεφούσκωσα σαν παρατημένο μπαλόνι.

Το γιγαντωμένο ον που λέγεται City του Λονδίνου ξεκίνησε με τις μεταρρυθμίσεις της Σιδηράς Κυρίας Margaret Thatcher το 1986. Η αποδόμησή του, όμως, φαίνεται πως προχωρά με αμείωτους ρυθμούς, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις επιχειρήσεων που, φοβούμενες το Brexit και τον τελευταίο μήνα της ολοκλήρωσής του χωρίς καμία συμφωνία που να αφορά τις οικονομικές υπηρεσίες, μεταπηδούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφήνοντας πίσω τις ακτές της Γηραιάς Αλβιόνας.

Τη Δευτέρα το πρωί, η πλατφόρμα Turquoise Europe του London Stock Exchange Group, ξεκίνησε τις υπηρεσίες της στο Άμστερνταμ. Η κίνηση αυτή προστίθεται σε παρόμοιες κινήσεις όπως της Cboe Europe και Aquis Exchange οι οποίες εδραιώνονται στην Ε.Ε., αντιμετωπίζοντας την ολοένα και πιο πιθανή πραγματικότητα ενός no-deal Brexit, κάτι που διαφέρει τα μάλα από την περίοδο της δεκαετίας του ‘80 όπου το Λονδίνο αποτελούσε το επίκεντρο της χρηματιστηριακής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Alasdair Haynes, CEO της Aquis, «το Λονδίνο είναι, πια, βορά στον λάκκο των λεόντων», ενώ υπογραμμίζει πως η Βρετανία μπορεί να χάσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της χρηματιστηριακής της δραστηριότητας εάν γιγάντιοι asset managers όπως η γνωστή BlackRock αποφασίσουν να… προσηλωθούν στο Παρίσι ή το Άμστερνταμ.

Mόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Goldman Sachs ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις δραστηριότητες της πλατφόρμας της SIGMA X Europe στο Παρίσι, από την 4η Ιανουαρίου 2021. Η Elizabeth Martin, υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs υπογράμμισε πως το μερίδιο του λέοντος των 8,6 δισ. ευρώ σε καθημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές του ομίλου πιθανά να υπερπηδήσει τη Μάγχη και να καταλήξει στην Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η Αquis έχει ήδη εδραιωθεί στην Πόλη του Φωτός. Άλλες πλατφόρμες όπως η Liquidnet έχουν ακόμη γραφεία στο Δουβλίνο έτσι ώστε να σιγουρευτούν πως θα μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν υπάρχοντες πελάτες τους.

«Αναμένουμε ένα νέο big bang από την 4η Ιανουαρίου» σύμφωνα με τον David Howson, πρόεδρο της Cboe Europe, τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πλατφόρμα του Λονδίνου, η οποία άνοιξε τα νέα της γραφεία στο Άμστερνταμ το 2019.

Δεν είναι όμως μόνο οι μετοχές και τα χρηματιστήρια που αλλάζουν ρότα. Οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα πως οι συναλλαγές παραγώγων μετά το Brexit θα μπορούν να γίνονται μόνο μέσω ευρωπαϊκών πλατφόρμων, κάτι που σημαίνει πως από το πέρας της λήξης της συνεργασίας του νησιού με την Ε.Ε., συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων θα λαμβάνουν χώρα στην Ενωση.

Το λεγόμενο ευρωπαϊκό μπλοκ ήδη έχει ξεκινήσει το «ξεκαθάρισμα» με τράπεζες, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, δίνοντας το έναυσμα για μετακίνησή τους στην Ενωση. Τις περασμένες εβδομάδες, Goldman και JPMorgan Chase & Co., έχουν δώσει ξεκάθαρα μηνύματα πως θα μεταφέρουν 300 θέσεις εργασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η Goldman ήδη μετατοπίζει assets αξίας 60 δισ. δολαρίων στη Φρανκφούρτη, με την JPMorgan να μετατοπίζει άλλα $230 δισ. assets σε παρόμοια κίνηση.

Η συμβουλευτική Consultancy EY εξέδωσε αναφορά τη Δευτέρα βάσει της οποίας μόλις 10% των μεγάλων χρηματοοικονομικών εταιρειών έχουν σχέδια να εδραιωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στο 2021, έχοντας αποθαρρυνθεί από τις αβεβαιότητες του Brexit αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 45%. Η EY ανέφερε πως οι 7.500 θέσεις εργασίας και τα 1.6 δισ. δολάρια σε assets που έχουν ήδη κάνει φτερά από το Η.Β. μπορεί να  είναι μόνο η αρχή, ενώ υπολογίζει πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες εκροές μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Κάτι τέτοιο, φυσικά, είναιμεγάλο πρόβλημα για τη Βρετανία όπου η συγκεκριμένη βιομηχανία απασχολεί περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, αποτελεί το 7% της οικονομίας της, αλλά και 10% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια των… διαπραγματεύσεων των λεγόμενων Βrexiteers, δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στη «ζημιά» που προκαλεί η Ε.Ε. στην αλιεία του νησιού, η οποία αποτελεί το 0.1% της οικονομίας της.

Όπως και να το δει κανείς, το Λονδίνο δεν πρόκειται να «πέσει» από τον θρόνο του εν μία νυκτί. Η αγγλική γλώσσα, το νομικό της σύστημα αλλά και μία τεράστια πηγή χρηματοοικονομικού ταλέντου (από όλο τον κόσμο), θα θωρακίσουν τη στιβαρότητά του μετά το Brexit, χωρίς να ξεχνάμε πως υπάρχει και η πιθανότητα μίας συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και του Η.Β. την τελευταία στιγμή. Ο χρόνος, όμως, τελειώνει, οι ημέρες περνούν, και χωρίς τη συμφωνία, το Λονδίνο, σε βάθος χρόνου, πρόκειται να καθαιρεθεί. Σύμφωνα με τον Haynes, μάλιστα, οι επόμενοι kingmakers (σ.σ. αυτοί που θα αναδείξουν τον επόμενο βασιλέα), θα είναι οι Αμερικανοί, ο οποίοι απλά θα ακολουθήσουν το ρευστό.

Διαβάστε ακόμη:

Στο χείλος της χρεοκοπίας ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Topshop

ΚΕΒΕ: Δημόσια διαβούλευση για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ

Βρετανία: «Φωνές» των καταστημάτων να μην καταργηθεί η απαλλαγή του ΦΠΑ για τους τουρίστες