Ως επικίνδυνη χαρακτήρισε την είσοδο επενδυτών και κερδοσκόπων στην αγορά των πολυτελών ρολογιών ο διευθύνων σύμβουλος της Rolex. «Δεν μου αρέσει όταν οι άνθρωποι συγκρίνουν τα ρολόγια με τις μετοχές. Αυτό στέλνει λάθος μήνυμα», είπε ο Jean-Frédéric Dufour, CEO της Rolex, σε συνέντευξή του, στην ελβετική εφημερίδα NZZ.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Bloomberg, oι τιμές ακριβών ρολογιών όπως τα Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet, εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα στην αγορά μεταχειρισμένων το 2021 και στις αρχές του 2022, καθώς κερδοσκόποι κατέκλυσαν την αγορά, παίρνοντας ώθηση από τα χαμηλά επιτόκια και το ράλι των κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο οι τιμές στη δευτερογενή αγορά έχουν υποχωρήσει απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερων επιτοκίων. Ο Bloomberg Subdial Watch Index, ένας δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές των 50 ρολογιών με τις περισσότερες συναλλαγές, έχει υποχωρήσει κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Rolex είναι το μεγαλύτερο brand ελβετικών ρολογιών και κυριαρχεί στον κλάδο της, με ένα μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται στο 30%. Με μοντέλα όπως τα Datejust, Daytona και Submariner, οι πωλήσεις της εταιρείας έσπασαν το φράγμα των 10 δισ. ελβετικών φράγκων (11 δισ. δολαρίων) για πρώτη φορά το 2023, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Morgan Stanley.

Ο CEO της Rolex επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις τιμές στην αγορά των μεταχειρισμένων. Όπως είπε, «τα πολύ γνωστά και επιτυχημένα brands» βρίσκονται πάντα στο μυαλό των καταναλωτών και εξακολουθούν να τα πηγαίνουν καλά, παρά τη μείωση της ζήτησης. «Αυτό μπορεί να το δει κανείς στο γεγονός ότι η αξία μεταπώλησης αυτών των ρολογιών δεν μειώνεται», είπε.

Πάντως, ο Dufour εκτίμησε ότι το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την ελβετική βιομηχανία των ρολογιών, καθώς η ζήτηση επιβραδύνει σε σχέση με τα υψηλά της. Οι εταιρείες ρολογιών τείνουν να αυξάνουν την παραγωγή τους στις καλές εποχές ενώ όταν οι αγορές είναι πιο αδύναμες, τα καταστήματα πιέζονται να κατεβάσουν τις τιμές. «Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό γιατί οι εκπτώσεις πλήττουν τα συναισθηματικά προϊόντα σαν το δικό μας», εξήγησε ο Dufour.

Το ισχυρό δολάριο καθώς και η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, όπως είναι ο χρυσός, επίσης πιέζουν την αγορά, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Πρόστιμα 790.000 ευρώ σε τρεις servicers για κόκκινα δάνεια

Σκρέκας: Θα διατηρήσουμε κάποια μέτρα μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται

Διαβατήριο: Ηλεκτρονικά η δήλωση απώλειας μέσω του gov.gr

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ