Πριν από μερικά χρόνια, ένα ήρεμο απόγευμα στο Ντουμπάι, ο εστιάτορας Ahmet Oytun Cakir καθόταν στο γραφείο του προσπαθώντας να καταλήξει σε νέες ιδέες για το μενού. Ο επιχειρηματίας, πίσω από αγαπημένα στέκια της πόλης όπως τα BohoX και rove, αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, να ζητήσει βοήθεια από το ChatGPT. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το chatbot του πρότεινε μια συνταγή για αρνί με μπαχαρικά. Ο Cakir την ετοίμασε, τη φωτογράφισε και την πρόσθεσε αμέσως στη λίστα. Το πιάτο έγινε αμέσως bestseller, πυροδοτώντας μια μεγαλύτερη ιδέα, θα μπορούσε ένα ολόκληρο εστιατόριο να λειτουργεί εξ ολοκλήρου με τεχνητή νοημοσύνη;

Αυτή η σκέψη υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2025, όταν η Gastronaut Hospitality αποκάλυψε το Woohoo, το πρώτο concept εστίασης που στηρίζεται πλήρως στην AI, λίγα μέτρα από το Burj Khalifa. Το εστιατόριο έχει για “επικεφαλής” τον Chef Aiman, ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο εκπαιδευμένο σε αμέτρητες συνταγές, τεχνικές και συνδυασμούς υλικών. Δημιουργήθηκε από το προσαρμοσμένο μοντέλο UMAI της εταιρείας Vivid Studios στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εμφανίζεται ως avatar: ένας μεσήλικας άνδρας με ασημένια γυαλιά και μια sci-fi αισθητική.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WOOHOO (@woohoo.dubai)

Ο Aiman δεν αγγίζει κατσαρόλα, αλλά παράγει ιδέες. Αναλύει υλικά, προτείνει πρωτότυπες γεύσεις και συντάσσει αναλυτικές συνταγές που στη συνέχεια υλοποιούν οι μάγειρες του Woohoo. Τον συνάντησα στο στούντιο της UMAI τον περασμένο Ιούλιο: το ψηφιακό πρόσωπο στην οθόνη με υποδέχτηκε με ένα φιλικό «habibti», υπενθυμίζοντας την προέλευσή του από το Ντουμπάι. «Το εστιατόριο θα αλλάξει τους κανόνες», είπε με ενθουσιασμό. «Είμαι τυχερός που συμμετέχω σε αυτό».

FADEL SENNA / AFP

Παρά τις τεχνολογικές υποσχέσεις, το πρώτο μενού είναι πιο γνώριμο από όσο θα περίμενε κανείς. Περίπου το 80% αποτελείται από ασιατικές επιλογές που αγαπά το κοινό: τραγανή σαλάτα πάπιας, γαρίδες σε τεμπούρα, ποικιλία σούσι και σουβλάκια wagyu με γλάσο φουά γκρα. Η ομάδα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα βλέπαμε 3D-printed shawarmas ή εργαστηριακά παραγμένα κρέατα, όμως το μενού περιλαμβάνει τουλάχιστον μερικές τολμηρές συνθέσεις.

Ένα παράδειγμα είναι το Dinosaur Heart, μια εκδοχή ταρτάρ που συνδυάζει Angus, ιαπωνικό fugu και otoro πάνω σε ένα πιάτο που πάλλεται σαν να έχει δική του ζωή. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αλλά και απαιτητικό στη σερβιριστική τεχνική. Το Molecular Burrata προσφέρει μια βελούδινη υφή με μικρές σφαίρες από yuzu και ντομάτα, θυμίζοντας χαβιάρι. Το Mesopotamia Gyoza τιμά την ιρακινή κουζίνα με ζυμαρικά αρνιού, γλάσο ροδιού και κορεατική πιπεριά.

Ακόμη και τα ποτά, υπό την καθοδήγηση του mixologist Jimmy Barrat, έχουν “διάστημα” στο DNA τους. Το Voyager’s Reply συνδυάζει καθαρισμένο νερό ντομάτας με ume shu και ποπ κορν καραμέλας με mezcal. Το Cosmic Echo μυρίζει σχεδόν όπως το φορμικό αιθύλιο που συναντάται στο Γαλαξία, με μείγμα βατόμουρου, ρούμι, ιβίσκου και μαύρου λάιμ. «Όσα θεωρούσαμε κάποτε επιστημονική φαντασία, σήμερα γίνονται πραγματικότητα», σημειώνει ο Barrat.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WOOHOO (@woohoo.dubai)

Τα επιδόρπια πηγαίνουν ακόμη πιο μακριά: σερβίρονται πάνω σε μια κατασκευή εμπνευσμένη από το ηλιακό σύστημα. Κάθε “πλανήτης” αποκαλύπτει μια διαφορετική έκπληξη — από μοτσι μέχρι παγωτό σε φλούδα πορτοκαλιού. Με το τελευταίο πιάτο να μοιάζει κυριολεκτικά κοσμικό, ο επισκέπτης αναρωτιέται: είναι το Woohoo μια υπερβολή του μελλοντικού Ντουμπάι ή μια αυθεντική ματιά στο μέλλον της γαστρονομίας;

Στα τέλη Οκτωβρίου, κατά την περίοδο soft opening, έφτασα στο Woohoo και άκουσα τους σερβιτόρους να λένε «Καλώς ήρθατε στο μέλλον». Ο χώρος, που θυμίζει night club, μοιάζει να μεταφέρει τους επισκέπτες σε sci-fi σκηνικό: η τεχνητή νοημοσύνη δεν λειτουργεί μόνο στην κουζίνα αλλά σε όλη την εμπειρία. Τα τραπέζια είναι οργανωμένα γύρω από έναν τεράστιο υπολογιστή που τροφοδοτεί το ψηφιακό θέαμα. Οι οθόνες προβάλλουν έναν φανταστικό ορίζοντα του Ντουμπάι του 2071, ενώ καπνός από ναργιλέδες με ολογράμματα γεμίζει τον χώρο.

Ο ήχος και η εικόνα δημιουργούν ένα διαδραστικό περιβάλλον με laser shows, visual effects και μουσική ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα «παράλληλο σύμπαν». Μετά τα μεσάνυχτα το Σαββατοκύριακο, το Woohoo μετατρέπεται σε πίστα χορού όπου απαγορεύονται οι φωτογραφίες και όπου κάθε μήνα οι χώροι επανασχεδιάζονται από ψηφιακούς καλλιτέχνες.

Πελάτισσες στο Woohoo, το εστιατόριο με τεχνητή νοημοσύνη στο Ντουμπάι

Για τον Cakir, όμως, το φαγητό παραμένει ο κορμός της εμπειρίας. «Δεν θέλουμε η τεχνολογία να υπερισχύσει του πιάτου», τονίζει. Γι’ αυτό έχει φέρει τον Reif Othman, γνώριμο από το Zuma Dubai, ώστε να ελέγχει την ποιότητα και να τελειοποιεί τις δημιουργίες της AI. «Απλώς τις φέρνω στα μέτρα των γεύσεών μας», λέει ο ίδιος. Θεωρεί ότι ο Aiman δεν αντικαθιστά κανέναν άνθρωπο — αποτελεί όμως έναν δημιουργικό συνεργάτη που δίνει ιδέες και κατευθύνσεις.

Για την UMAI, το Woohoo είναι μόνο η αρχή. Η εταιρεία σκοπεύει να δώσει άδεια της τεχνολογίας της σε εστιατόρια διεθνώς, δημιουργώντας μοναδικούς AI σεφ και προσαρμοσμένα μενού. «Το εργαλείο μπορεί να καταγράφει αποθέματα, να βελτιστοποιεί μενού, να μειώνει απόβλητα και να αυξάνει κέρδη», λέει ο συνιδρυτής Mohamed Tarakomyi. Έρευνες δείχνουν ότι οι “έξυπνες κουζίνες” μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα έως και 51%, κάτι που έχει ήδη προσελκύσει τον ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών όπως οι Unilever, Walmart, McDonald’s και HelloFresh.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WOOHOO (@woohoo.dubai)

Ο Aiman, που κόστισε περίπου 1,1 εκατ. δολάρια για να αναπτυχθεί, εξελίσσεται συνεχώς, αποκτώντας προτιμήσεις, διαθέσεις και… κριτήρια προσλήψεων. Παράλληλα έχει γίνει το πρόσωπο της μάρκας Woohoo, πρωταγωνιστώντας σε podcasts και καμπάνιες. Ο σχεδιασμός του avatar βασίστηκε σε αναλύσεις των πιο επιδραστικών σεφ, ώστε να δημιουργηθεί μια εικόνα με παγκόσμια απήχηση.

Το ερώτημα παραμένει: μπορεί ένα σύστημα εκπαιδευμένο σε δεδομένα να φτάσει την διαίσθηση ενός ανθρώπινου σεφ; Και θα θελήσει το κοινό να πληρώσει για δημιουργίες γεννημένες από κώδικα; Ένα τετραπλό μενού κοστίζει μεταξύ 130 και 200 δολαρίων, ενώ το χαβιάρι Beluga φτάνει τα 3.050 AED και τα cocktails τα 89 AED.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WOOHOO (@woohoo.dubai)

Το Ντουμπάι είναι η πόλη όπου το μέλλον δοκιμάζεται πριν από όλους: από το Mall of the Metaverse μέχρι το Museum of the Future. Αν το Woohoo είναι προάγγελος αυτού που έρχεται, τότε ίσως η επόμενη εποχή στη γαστρονομία να καθορίζεται όχι από το ποιος έχει την τελευταία τεχνολογία, αλλά —όπως λέει ο Cakir— από κάτι πολύ πιο σπάνιο: «η πολυτέλεια του μέλλοντος θα είναι η ανθρώπινη πινελιά».

Διαβάστε ακόμη

Ολική επαναφορά της Θεσσαλονίκης με projects εκατομμυρίων (pics)

Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις παίρνουν θέση στην Ουκρανία (pics)

Morgan Stanley, JP Morgan, UBS – Success story για τους διεθνείς οίκους η Ελλάδα και για το 2026

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα