Τη θέση ότι δεν παραβίασε του κανόνες ασφαλείας για τον κορωνοϊό στη μητρική του χώρα στην Ιρλανδία επανέλαβε για άλλη μία φορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ιρλανδός Επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν.

Ζήτησε ξανά συγγνώμη για τη συμμετοχή του σε δείπνο γκολφ στην Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που ερευνάται από την αστυνομία για παραβίαση των κανόνων και έχει αναγκάσει σε παραίτηση ήδη έναν υπουργό. Ο κορυφαίος εμπορικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχτηκε και πάλι, ότι δεν έπρεπε να ήταν εκεί.

Ωσστόσο το πεδίο της κριτικής τώρα διευρύνεται. Σε μια ιδιαίτερα πιεστική συνέντευξη στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο Χόγκαν επέμεινε ότι δεν χρειάζεται να μπει να καραντίνα αφού το τεστ για τον κορωνοϊό βγήκε αρνητικό.

«Δεν το αποδέχομαι», είπε όταν ο δημοσιογράφος του RTE του αντιπαράθεσε ότι οι κανόνες της ιρλανδικής κυβέρνησης απαιτούν να παραμείνει απομονωμένος ανεξάρτητα από το αρνητικό τεστ, προσθέτοντας ότι είναι «ικανοποιημένος» κι ότι «δεν υπήρχε κίνδυνος για κανέναν» αφότου είχε λάβει το αποτέλεσμα του τεστ. Για την εκδήλωση, ο Χόγκαν παραδέχτηκε πως δεν έπρεπε να είχε πάει, ωστόσο επανέλαβε ότι είχε διαβεβαιωθεί ότι ίσχυαν οι κανόνες ασφαλείας.

Συνεχίζει να απορρίπτει οποιαδήποτε ισχυρισμό ότι παραβίασε τους κανόνες της καραντίνας μετά την άφιξή του στην Ιρλανδία, αν και άρθρα εφημερίδων αναφέρουν την πιθανότητα να το έκανε. Οι κανόνες της Ιρλανδίας απαιτούν από τους περισσότερους ταξιδιώτες στη χώρα να απομονωθούν για 14 ημέρες.

Ο Χόγκαν ότι παραβίασε τον αποκλεισμό του για μια «ιατρική επέμβαση» έξι ημέρες μετά την άφιξή του στη χώρα και ότι ενώ ήτανστο νοσοκομείο, διαγνώσθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό και πως η ιατρική ομάδα του είπε ότι ήταν «ελεύθερος να πάει».

Ωστόσο, μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ιρλανδική υγειονομική αρχή καθιστά σαφές ότι έχει κάνει λάθος: «Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπό μας, ένα άτομο πρέπει να περιορίσει τις κινήσεις του για 14 ημέρες εάν φτάσει στην Ιρλανδία από μια χώρα που δεν είναι στην πράσινη λίστα για τον κορωνοϊό. Το Βέλγιο, από το οποίο προήλθε ο Χόγκαν, δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την λίστα».

Η δήλωση της κυβέρνησης μαφισβητεί τους ισχυρισμούς του Χόγκαν, λέγοντας ότι «οι οδηγίες απαιτούσαν σαφώς να περιορίσει τις κινήσεις του για 14 ημέρες».