Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων πριν από την FED, επεσήμανε ο Αυστριακός αξιωματούχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, υποδηλώνοντας ότι εκτιμά πως οποιαδήποτε κίνηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη μπορεί να απέχει ακόμη αρκετά.

«Εάν η Fed αλλάξει την πολιτική της, τότε υποθέτω ότι θα έχει τις ίδιες συνθήκες όπως και στην Ευρώπη, επειδή αυτές οι νομισματικές περιοχές είναι αλληλένδετες, οπότε αυτό θα σήμαινε τότε επίσης ότι πρέπει να επανεξετάσουμε», δήλωσε ο Αυστριακός αξιωματούχος στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Αλλά τυπικά η Fed πάντα τα τελευταία χρόνια πήγαινε πάντα πρώτη κατά περίπου μισό χρόνο, οπότε θα υπέθετα όπως είναι τα πράγματα, ότι και εμείς θα ακολουθούσαμε με καθυστέρηση», δήλωσε την Παρασκευή στη Γάνδη του Βελγίου. «Δεν βλέπω συνθήκες που μας φέρνουν να κόψουμε νωρίτερα».

Οι παρατηρήσεις έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν η ΕΚΤ καθορίσει την πολιτική της – με τη βοήθεια μιας νέας σειράς τριμηνιαίων προβλέψεων που πιθανώς θα δείξουν μια πιο απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η αύξηση των τιμών υποχωρεί. Αλλά ενώ ορισμένοι προτείνουν μειώσεις των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο, άλλοι θέλουν μεγαλύτερη διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.

Οι έμποροι βλέπουν επί του παρόντος ότι η ΕΚΤ θα προβεί στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες να γίνει αυτή η κίνηση ήδη από τον Απρίλιο. Αποδίδουν περίπου 70% πιθανότητα για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούνιο, αν και ο Ιούλιος θεωρείται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όπως γράφει το Bloomberg.

Στην Ευρώπη, οι πιο επιφυλακτικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικεντρώνονται σταθερά στους μισθούς, των οποίων η αύξηση ψύχθηκε στο τέλος του 2023. Όμως, οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου έχουν αναδειχθεί σε σημείο-κλειδί για πιθανή χαλάρωση της πολιτικής, με την εν λόγω έκθεση να μην αναμένεται πριν από τον Μάιο.

Οι τιμές των υπηρεσιών, που είναι πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις των μισθών από ό,τι εκείνες της μεταποίησης, εξακολουθούν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό τροφοδοτεί την ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει – ή ακόμη χειρότερα, να επιταχυνθεί και πάλι.

Ο Χόλτσμαν, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι σίγουρες φέτος, τόνισε τους κινδύνους για τον πληθωρισμό που προέρχονται από τους μισθούς, καθώς και τις συνεχιζόμενες ναυτιλιακές εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κατάσταση εκεί «μπορεί ακόμη να εκραγεί», είπε, προειδοποιώντας ότι τα στοιχήματα της αγοράς για χαλάρωση 90 μονάδων βάσης φέτος «μπορεί να είναι πολύ υψηλά».

«Δεν έχουμε ειρηνευτικό σχέδιο, δεν έχουμε λύση», δήλωσε ο Χόλτσμαν. «Ως αποτέλεσμα, η σύγκρουση μπορεί να σιγοβράσει και μπορεί να εκραγεί κάποια στιγμή. Και αν συμβεί αυτό – ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δεξαμενόπλοιο εγκλωβισμένο στον Κόλπο του Ορμούζ, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν τρομερά. Οι πιθανότητες είναι λίγες, αλλά η πραγματικότητα είναι υπαρκτή».

Προτρέποντας για άλλη μια φορά σε υπομονή, πρότεινε ότι είναι ασφαλέστερο να μην βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια και ότι όταν ξεκινήσουν, ένας ταχύτερος ρυθμός θα μπορούσε να καλύψει το χαμένο έδαφος.

«Θα ήμουν πρόθυμος να υπάρξει μια μεγαλύτερη μείωση μια φορά και να ακολουθήσουν άλλες, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Η Σίλικον Βάλεϊ της Ινδίας και το τετ α τετ Μητσοτάκη και Ινδών επιχειρηματιών 

Συμπληρωματικός φόρος έως 15% στις πολυεθνικές και τους μεγάλους ομίλους – Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου

POS: Aντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση με ταμειακές μηχανές (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ