Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για το ενδεχόμενο παραβίασης της νομοθεσίας για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας βρίσκονται οι Credit Suisse και UBS, οι οποίες προσφάτως συγχωνεύτηκαν προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη κατάρρευση της πρώτης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα για το κατά πόσο στελέχη των δύο ελβετικών τραπεζών βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις της Δύσης.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν ξεσπάσουν τα προβλήματα εμπιστοσύνης στην Credit Suisse, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την αναγκαστική εξαγορά από την UBS.

Η αμερικανική δικαιοσύνη, αυτήν την στιγμή, εστιάζει στους υπαλλήλους, οι οποίοι συνεργάζονταν ή εξακολουθούν να συνεργάζονται με Ρώσους πελάτες.

Άλλωστε, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Credit Suisse φημιζόταν για τις αρμονικές σχέσεις που διατηρούσε με τους Ρώσους ολιγάρχες. Κάποια στιγμή, μάλιστα, έφθασε να διαχειρίζεται ρωσικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 60 δισ. δολαρίων, τα οποία απέφεραν έσοδα 500 έως 600 εκατ. δολαρίων ετησίως.

Μετά τις πρώτες κυρώσεις, την περασμένη άνοιξη, η Credit Suisse διατήρησε ρωσικά assets αξίας περίπου 33 δισ. δολαρίων. Ένα μέγεθος αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο στη UBS.

Οι δύο τράπεζες είναι πιθανό να κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν διαπιστωθεί ότι πράγματι παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις. Κι όλα αυτά, ενώ τα δομικά προβλήματα -ιδίως στην περίπτωση της Credit Suisse- είναι τεράστια.

Το 2014, η BNP Paribas είχε συμφωνήσει να καταβάλλει σχεδόν 9 δισ. δολάρια, λόγω παραβάσεων των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε Σουδάν, Ιράν και Κούβα. Το 2019, μια άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, η Standard Chartered Bank, πλήρωσε 1 δισ. δολάρια για παραβίαση των κυρώσεων προς το Ιράν.

Στον απόηχο των παραπάνω, μάλιστα, η μετοχή της UBS υποχωρεί κατά 4,8% στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ενώ απώλειες κατά τουλάχιστον 5,2% εμφανίζει και η μετοχή της Credit Suisse

Διαβάστε ακόμα

Η «ταραχή ΠΑΣΟΚ», οι φήμες και τα σενάρια, η Ιντρακάτ κλείνει Ελλάκτωρ και… τα όργανα Καμπουρίδη-Dolphin

Δημήτρης Κοντομηνάς: Το μυθικό κτήμα στην Αργολίδα «αναζητά» αγοραστή – Αντίστροφη μέτρηση για τον πλειστηριασμό (pics)

Γιώργος Συγγελίδης: Πέθανε ο ιδρυτής ενός από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας