Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν μια συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης.
«Έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο», δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. «Θα πρέπει να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους».

Οι αξιωματούχοι είχαν προετοιμαστεί για μια «μακρά νύχτα» και σταμάτησαν τις συνομιλίες γύρω στις 3 π.μ. στις Βρυξέλλες μετά από περίπου οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα Παρασκευής δεν θα γίνουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις, είπαν οι ίδιες πηγές προσθέτοντας ότι οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαβουλέυσεων για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου που περιορίζει το χρέος και τα ελλείμματα, το οποίο πρόκειται να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, αφού ανεστάλη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ως συνήθως στα θέματα της ΕΕ, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γερμανός Κρίστιαν Λίντνερ και ο Γάλλος Λεμερ δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι διαφορές τους έχουν επιλυθεί κατά 90%, αν και οι εκκρεμότητες μπορεί να είναι καθοριστικές.

Ο Λεμέρ δήλωσε  ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία «θα θέτει συνεπείς κανόνες και θα αναγνωρίζει τη σημασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων».

Εάν οι επικεφαλής των οικονομικών δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, η συζήτηση θα μπορούσε να προωθηθεί στους ηγέτες – που συναντώνται στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου – για να προσπαθήσουν να ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες, αλλά τελικά η νομική έγκριση γίνεται από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων. Η πρόταση χρειάζεται επίσης την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα κράτη μέλη είχαν συμφωνήσει να καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος του έτους και ενώ αυτή είναι μια αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία, η μη τήρησή της θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΕ. Οι παλιοί δημοσιονομικοί κανόνες θα τεθούν και πάλι σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι πρωτεύουσες θέλουν να αφήσουν αρκετό χρόνο για να θέσουν σε εφαρμογή μια νομοθετική μεταρρύθμιση πριν από τις εκλογές για το κοινοβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων: Διαφορές της γενικής από την επαγγελματική ευθύνη

ΗΠΑ: Δίωξη σε βάρος του γιου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για φοροδιαφυγή

Τεχνητή νοημοσύνη: Πόση ενέργεια χρειάζεται για τη δημιουργία μίας εικόνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ