Το άλμα των μισθών στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, οπότε δεν θα εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό επεσήμανε σε σημερινή συνέντευξη του ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάντις Μίλερ, συμφωνώντας έτσι με την εκτίμηση που είχε διατυπώσει νωρίτερα και ο Γερμανός Γιόακιμ Νάγκελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o Μίλερ παραδέχτηκε πως τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τα επίπεδα των μισθών περιλάμβαναν κάποιες έκτακτες πληρωμές που ανέβασαν τα νούμερα κάπως υψηλότερα από το αναμενόμενο. Όμως, εξέφρασε την άποψη πως το… στραβοπάτημα αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει την πορεία της ΕΚΤ προς την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

«Δεν ανησυχώ πολύ, δεν νομίζω ότι η τάση προς τη μείωση του πληθωρισμού έχει αναγκαστικά διακοπεί (παρά τα στοιχεία). Αν και τονίζει την ανάγκη παρακολούθησης των εξελίξεων και νομίζω ότι δείχνει επίσης ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ο πληθωρισμός και άλλες βασικές μεταβλητές, όπως η αύξηση των μισθών και τα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού, θα μειωθούν με γραμμικό τρόπο».

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το κρίσιμο ραντεβού της 6ης Ιούνιου, η απόφαση για την πρώτη μείωση των επιτοκίων φαίνεται λίγο-πολύ ειλημμένη. Άλλωστε, και οι περισσότεροι αξιωματούχοι του συμβουλίου φαίνεται να υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο από τα στοιχεία των μισθών.

Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη ημέρα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι traders πλέον προεξοφλούν πλήρως δύο μετριοπαθείς περικοπές των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέσα στη χρονιά, αντί των τριών που προέβλεπαν λίγους μήνες πριν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα επόμενα βήματα του συμβουλίου θα διαμορφωθούν με βάση τη ροή των στοιχείων και αν τα νούμερα είναι πιο ευνοϊκά, δεν αποκλείεται ένας πιο δυναμικός ρυθμός. «Εάν οι εξελίξεις συνεχίσουν να είναι λίγο πολύ στα επίπεδα των προσδοκιών και ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται πιο κοντά προς το στόχο (του 2%), τότε θα χρειαστεί να αναγνωρίσουμε πως υπάρχει χώρος για περαιτέρω προσαρμογή μέχρι τα τέλη της χρονιάς» εξήγησε ο ίδιος ο Μίλερ, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε η πιθανότητα ανοδικών εκπλήξεων από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Την επιφυλακτική αυτή γραμμή, όχι τόσο ως προς τη συνεδρίαση του Ιουνίου, όσο κυρίως ως προς τα αμέσως επόμενα βήματα του συμβουλίου έχουν υιοθετήσει και άλλοι αξιωματούχοι, από τον Γερμανό διοικητή της Buba, Γιόακιμ Νάγκελ έως την Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Πραγματικά, ο Νάγκελ, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, όμως ξεκαθάρισε πως η διαμόρφωση της πολιτικής δεν πρόκειται να μπει στον… αυτόματο πιλότο, κάτι που σημαίνει πως τα επόμενα βήματα του συμβουλίου θα πρέπει να είναι προσεκτικά.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές από αμερικανικά funds είναι «καλός οιωνός»

Τουρκία: Νέος εκβιασμός στο Αιγαίο – Ετοιμάζει δική της οριοθέτηση Θαλασσίων Πάρκων

Ιαπωνία: Πέθανε ο viral σκύλος που ενέπνευσε το Dogecoin και αποθέωσε τον Μασκ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ