Η ζήτηση για πιστώσεις στη ζώνη του ευρώ ενδέχεται να έχουν φθάσει στο κατώτατο σημείο της μετά από συνεχιζόμενη πτώση εδώ και πάνω από ένα έτος, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της προβληματικής οικονομίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, έδειξε ότι η πτώση στη ζήτηση για επιχειρηματικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια ήταν πιο περιορισμένη κατά το δ’ τρίμηνο σε σχέση μα το προηγούμενο τρίμηνο. Μάλιστα, οι τράπεζες περιμένουν μια μικρή αύξηση αυτό το τρίμηνο – που θα είναι η πρώτη από τις αρχές του 2022.

Ωστόσο, οι τράπεζες συνέχισαν να αυστηροποιούν τα πιστωτικά πρότυπα, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, ο οποίος είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω τους πρώτους μήνες του 2024, ανέφερε η ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης αξιολογούν κατά πόσον η επίδραση της πρωτοφανούς αύξησης των επιτοκίων τους είναι ακόμη αισθητή. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ένας βασικός δίαυλος μέσω του οποίου θέλουν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%χωρίς όμως να μετατρέψουν σε κάτι πιο σοβαρό αυτό που εξελίσσεται ως ήπια προσγείωση για την Ευρώπη.

«Σε όλες τις κατηγορίες δανείων, η μείωση της ζήτησης οφείλεται στο γενικό επίπεδο των επιτοκίων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Επιπλέον, η μείωση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου μείωσε τη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, ενώ η υποτονική καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας μείωσαν τη ζήτηση δανείων από τα νοικοκυριά».

Η τριμηνιαία έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2003, πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες πριν από τον επόμενο καθορισμό της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Η πλειοψηφία αναλυτών και οικονομολόγων περιμένει ότι θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού στο 4% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και ότι είναι πιθανό να πιέσει περαιτέρω ενάντια στα στοιχήματα των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από τον Απρίλιο.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι οι προσδοκίες της αγοράς για χαλαρότερη πολιτική μπορεί ήδη να αποτυπώνονται στην πορεία της οικονομίας, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια χαλάρωσαν στο τέλος του περασμένου έτους.

«Η καθαρή χαλάρωση στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη μείωση των περιθωρίων δανεισμού και ακολούθησε επτά τρίμηνα σύσφιξης» ανέφερε η ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη

Βουτιά σχεδόν 20% για το Bitcoin μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης για τα spot ETFs (γράφημα)

Το κρυφτούλι των Σπετσών, η γρίπη και ένα (μυστήριο) σενάριο για τα ομόφυλα, το νέο στόρι της ΔΕΗ, το πάρτι με τα mezzanine και ο πόλεμος στα telecoms

Τράπεζες: «Overbooked» στο συνέδριο της JP – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί με την ελίτ των επενδυτικών κεφαλαίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ