Οι επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων για τις επιχειρήσεις θα φανούν το 2024 δήλωσε ο Mοχάμεντ Ελ Εριάν προειδοποιώντας για «τεράστιες ανάγκες αναχρηματοδότησης» του χρέους τους.

«Με δεδομένες τις υψηλές αποδόσεις και την κατάσταση στα εμπορικά ακίνητα, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης το επόμενο έτος θα είναι τεράστιες», δήλωσε στο Βloomberg ο διάσημος οικονομολόγος προσθέτοντας ότι «τώρα ξεκινά ο πόνος».

«Υπάρχουν ανάγκες αναχρηματοδότησης της οικονομίας που με αυτά τα επιτόκια δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με ομαλό τρόπο», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και αρθρογράφος του Bloomberg, προσθέτοντας ότι αυτό εξηγεί την αγωνία για τις αποφάσεις της Fed και το πόσο ακόμα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο το πλήγμα για τις εταιρείες θα έρθει τον επόμενο χρόνο ενώ για τους καταναλωτές που έχουν εγκλωβιστεί σε υποθήκες δεκαετιών το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ο Ελ Εριάν δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Fed τώρα αρχίζουν να γίνονται «ορατές» στην αμερικανική οικονομία. Ο Τόρστεν Σλοκ επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Apollo δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων αρχίζει να ταρακουνά τις πιστωτικές αγορές, όπως δείχνει η αύξηση των ποσοστών μη εξυπηρέτησης στις πιστωτικές κάρτες να αυξάνονται, ενώ η Fidelity International προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η αναχρηματοδότηση χρέους το 2024 θα πυροδοτήσει ύφεση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg η αγορά ομολόγων-σκουπιδιών (junk bond) στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει διαφαινόμενο τείχος, με χρέος 41 δισ. δολ. που λήγει το 2024 και επιπλέον 113 δισ. δολ. το 2025.

Διαβάστε ακόμη 

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τι αλλάζει για όσους αγοράζουν και για όσους εκμισθώνουν μέσω AirΒnB

Η αγορά στη Ρουμανία το νέο «El Dorado» για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής (pics)

Καλάθι ΔΕΘ: Πακέτο αυξήσεων και παροχών παρά τις καταστροφές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ