Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), το έλλειμμα διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στα 18 δισ. λίρες (24,4 δισ. δολάρια), έναντι πρόβλεψης 12,5 δισ. λιρών από το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR). Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Συνολικά, στο πρώτο πεντάμηνο της δημοσιονομικής χρήσης το έλλειμμα ανήλθε σε 83,8 δισ. λίρες, υπερβαίνοντας κατά 11,4 δισ. την πρόβλεψη του OBR και καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 1993, μετά την πανδημία.
Η Ριβς είχε ξεκινήσει με θετική πορεία λόγω υψηλότερων φορολογικών εσόδων, ωστόσο τα νέα στοιχεία ανέτρεψαν τις ισορροπίες. Το μικρό δημοσιονομικό περιθώριο 9,9 δισ. λιρών που είχε για να τηρήσει τον βασικό της κανόνα, πλέον συρρικνώνεται επικίνδυνα. Η στερλίνα και τα βρετανικά ομόλογα υποχώρησαν μετά τα στοιχεία: η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 4,71%, ενώ του 30ετούς στο 5,55%. Η στερλίνα έπεσε κατά 0,5% στο 1,3492 δολάριο, χαμηλότερα από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Δύσκολος προϋπολογισμός τον Νοέμβριο
Η υπουργός Οικονομικών είχε ήδη μπροστά της έναν απαιτητικό προϋπολογισμό για τις 26 Νοεμβρίου, όπου αναμένονται αυξήσεις φόρων δισεκατομμυρίων για να καλυφθεί το κόστος δανεισμού, αλλά και μια υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης από το OBR. Οι αναλυτές του Bloomberg Economics υπολογίζουν ότι απαιτούνται 35 δισ. λίρες για να κλείσει η «τρύπα» που δημιουργήθηκε από τη δημοσιονομική απόκλιση μετά τη δήλωση της άνοιξης.
Η επιδείνωση προήλθε από αυξημένες δαπάνες σε δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικά επιδόματα και τόκους χρέους, οι οποίες ξεπέρασαν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.
Επιπλέον, αναθεωρήσεις στα στοιχεία των προηγούμενων μηνών πρόσθεσαν 5,9 δισ. λίρες στο έλλειμμα, λόγω χαμηλότερων εσόδων ΦΠΑ και υψηλότερου δανεισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συνολικά, τα έσοδα φέτος υπολείπονται κατά 6,1 δισ. λιρών των προβλέψεων. Το τρέχον έλλειμμα, που εξαιρεί τις επενδύσεις, έφθασε τα 62 δισ. λίρες, υπερβαίνοντας κατά 15 δισ. την πρόβλεψη.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Τζέιμς Μάρεϊ, τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο να μειώσει τον δανεισμό, γιατί τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να πηγαίνουν στις εθνικές προτεραιότητες και όχι στους τόκους».
Οι πληρωμές τόκων ανήλθαν σε 8,4 δισ. λίρες τον Αύγουστο, 1,9 δισ. περισσότερα σε σχέση με το 2024, φτάνοντας ήδη τα 49,9 δισ. λίρες στο μισό της χρονιάς – σχεδόν όσο ο αμυντικός προϋπολογισμός.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών, Μελ Στράιντ, υποστήριξε ότι «η καγκελάριος έχει χάσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών».
Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα έφτασε στο 96,4% του ΑΕΠ, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από πέρυσι, παραμένοντας σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Διαβάστε ακόμη
«Ηλεκτρονικό μάτι» ανοίγει φακέλους σε τράπεζες και φορείς για να βρει μαύρο χρήμα
Ερυθρά Θάλασσα: Από τους Χούθι, στα ακίνητα των $40 εκατ. – Το νέο big thing στην αγορά κατοικιών
Ο χρόνος μετρά… κέρδη για τη Rolex στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.