Στην αγορά μεριδίων σε πέντε από τι μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες προχωρά η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο του κροίσου επενδυτή στον κλάδο των εμπορευμάτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυσή του στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Συγκεκριμένα, η Berkshire απέκτησε μερίδιο 5% στην Itochu, την Marubeni, την Mitsubishi, την Mitsui & Co. και την Sumitomo, το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού.

Οι επενδύσεις αποτιμώνται σε πάνω από 6 δισ. δολάρια, καθώς τη Δευτέρα οι μετοχές τους σημείωσαν άνοδο άνω του 5%. Ο ιαπωνικός Τopix ενισχύθηκε 1,9% μετά την είδηση.

Αν και ο Μπάφετ παραμένει σχετικά επιφυλακτικός από τη στιγμή που η πανδημία χτύπησε την παγκόσμια οικονομία, η Berkshire ενισχύει την έκθεσή της στα εμπορεύματα με συμφωνίες που συμπεριλαμβάνουν ένα deal ύψους 4 δισ. δολαρίων για την αγορά του αγωγού φυσικού αερίου της Dominion Energy και assets αποθήκευσης τον περασμένο Ιούλιο.

Οι περισσότερες από τις ιαπωνικές εταιρείες που είναι στο επίκεντρο της προσοχής της Berkshire είναι μεγάλοι παίκτες στον ενεργειακό κλάδο της χώρας και τον τομέα πρώτων υλών , διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία και δίνουν υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις από τον Topix.

Όπως αναφέρει αναλυτής της Jefferies Japan, αυτές οι εμπορικές επιχειρήσεις παράγουν ισχυρές ταμειακές ροές, δίνουν πολλά μερίσματα και έχουν δραστηριότητες που δεν μπορούν εύκολα να επαναληφθούν.

Η κίνηση του Μπάφετ μπορεί να τονώσει το ηθικό στην ιαπωνική οικονομία των 5 τρισ. δολ. που είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με την πανδημία και την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αλλά βρίσκεται και εν μέσω αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ότι παραιτείται λόγω προβλημάτων υγείας. Φέτος οι ξένοι επενδυτές έχουν πουλήσει ιαπωνικές μετοχές αξίας 43 δισ. δολ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια απόσυρση επενδυτών από το 2018.